Közélet

Pedagógussztrájk körvonalazódik Szlovákiában

Pedagógussztrájk körvonalazódik Szlovákiában

2016. január 22., péntek
Pedagógussztrájk körvonalazódik Szlovákiában

Nem hozott érdemi előrelépést a szlovák oktatásügyi miniszter és a béremelést követelő pedagógusok csütörtöki egyeztetése, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy hétfőtől sztrájk kezdődik az ország alap- és középfokú oktatási intézményeinek mintegy ötödében.

A pedagógusokat képviselő Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) szervezet január 11-én hirdetett sztrájkkészültséget, arra hivatkozva, hogy

Juraj Draxler

szlovák oktatásügyi miniszter ugyan elismerte a pedagógusok - a Szlovák Pedagóguskamara (SKU) által már 2015 októberében megfogalmazott - bérköveteléseinek jogosságát, ám nem tett semmit azok teljesítéséért. A két pedagógusszervezet azt akarja, hogy a kormány azonnal 140 euróval (mintegy 44 ezer forint) emelje meg az összes pedagógus és szakmai alkalmazott besorolási bérét, továbbá a minisztérium vállaljon garanciát arra, hogy ezt az összeget jövő ilyenkor újabb 90 euróval növeli. A pedagógusok kilátátásba helyezték, hogy ha követeléseik teljesítéséről nem tudnak megegyezni a szaktárcával, hétfőtől sztrájkba kezdenek. Jelenleg Szlovákiában az általános és középiskolák pedagógusainak kezdőbére megközelítőleg 670 euró (mintegy 210 ezer forint), országos átlagban pedig a tanárok bére bruttó 980 euró (304 ezer forint) körül mozog, ami több mint tíz százalékkal magasabb az országos átlagbérnél. A kormány a pedagógusok követeléseit részint azzal hárította el, hogy a tanárok bérei az elmúlt négy évben 22 százalékkal emelkedtek, részben pedig arra mutatott rá, hogy másfél hónappal a márciusi parlamenti választások előtt nem lenne jó ekkora kötelezettséget róni a következő kormányra. Az igencsak eltérő álláspontok a két fél csütörtöki egyeztetésén sem közeledtek egymáshoz, így a sztrájk egyre valószínűbbnek tűnik. A munkabeszüntetésben való részvételét eddig több mint 570 szlovákiai iskola mintegy tízezer pedagógusa jelezte. Szlovákiában jelenleg közel háromezer általános és középiskola működik, így a sztrájk az intézmények mintegy ötödét érintheti. A munkabeszüntetésben a magyar nyelvű oktatási intézmények csupán elhanyagolható része készül részt venni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.