Bulvár

Országosan mintegy 4300 erdei fülesbaglyot számoltak össze

Országosan mintegy 4300 erdei fülesbaglyot számoltak össze

2016. január 15., péntek
Országosan mintegy 4300 erdei fülesbaglyot számoltak össze

Országosan mintegy 4300 erdei fülesbaglyot (Asio otus) regisztráltak a január második hétvégéjén tartott számlálás során - közölte Kovács Ágnes természetvédelmi mérnök, az önkéntesekkel végzett felmérés vezetője az MTI-vel.

A bagolyszámlálást országszerte hetvenhat önkéntes végezte 115 település mintegy 200 helyszínén - mondta el

Kovács Ágnes

, aki az eddigi évek legsikeresebb szinkronfelmérésének nevezte az idei mustrát. Magyarországon az erdei fülesbaglyok fészkelőállománya 15-20 ezer párra tehető. A telelőállomány körülbelül 30 ezer példány, ám e madarak között - ha nem is meghatározó arányban -, a Kárpát-medence határon túli területeiről érkező baglyok is akadnak. A téli számlálások célja, hogy a szakemberek minél átfogóbb képet kapjanak e madárfaj helyi állományainak alakulásáról, a populációk változásának okairól és a baglyok szokásairól, életmódjáról. A legtöbb erdei fülesbaglyot - 323 példányt - a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén regisztrálták. Balmazújvárosban 181, Kisújszálláson 175, Karcagon 169, Törökszentmiklóson 168 egyedet számoltak össze az önkéntesek. Kovács Ágnes szerint az eredmények azt mutatják, hogy az előző évekhez hasonlóan Jász-Nagykun-Szolnok megye a madárfaj regisztrált példányai tekintetében "toronymagasan vezet" az ország más régióival szemben. A tavalyi mustrán országosan mintegy 3300 erdei fülesbaglyot vettek leltárba. A télen csapatokba verődő madarakat a hideg évszakban a legkönnyebb észrevenni - mondta az MTI-nek

Laczik Dénes

, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) erdészeti referense, a Baranyai megyei számlálás koordinátora. Ilyenkor a baglyok a lakott területeken vagy azok közelében töltik nappali pihenőjüket, jellemzően örökzöld fákon. Nem ritka, hogy egy fán tíz vagy akár húsz példány tartózkodik egyszerre. Az éjszakai életmódot folytató madarakra táplálkozási szokásaik is utalnak. A baglyok egyben nyelik le főként kisméretű rágcsálókból, ritkábban verébnagyságú madarakból álló zsákmányukat, az emészthetetlen táplálékmaradványokat felöklendezik, ezek az úgynevezett bagolyköpetek pedig segítenek a szakembereknek a madarak nyomára bukkanni - mondta Laczik Dénes. A számlálás baranyai eredményei alapján az erdei fülesbaglyok megyei állománya stabilnak mondható - jegyezte meg Laczik Dénes. Becslése szerint Baranyában 300-500 párra tehető a madárfaj állománya, előfordulásuk az erdősávokkal tarkított sík- és dombvidékeken jellemző főleg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.