Közélet

Novák Katalin: bővült a gyed extra

Novák Katalin: bővült a gyed extra

2016. január 25., hétfő
Novák Katalin: bővült a gyed extra

Bővült január elsejétől a gyed extra, már a gyerek hat hónapos kora után visszatérhet a szülő a munkába, miközben nem esik el a családtámogatásoktól - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára emlékeztetett arra: 2014 előtt ha a szülők mindketten dolgoztak a háromévesnél fiatalabb gyermek mellett, akkor elestek a családtámogatásoktól, nem kaptak gyedet, illetve gyest, ezen a rendszeren változtatott a gyed extra bevezetése. Közölte, ma már a másfél és kétkeresős családmodell az életképes, sokan kényszerülnek rá, hogy kisgyermek mellett munkát vállaljanak, és a kormány ennek a lehetőségét teremtette meg a gyed extra bevezetésével. Hangsúlyozta: nem szeretnék megmondani, hogy egy féléves gyermeket nevelő édesanyának vissza kell-e térnie a munkaerőpiacra, senkit nem arra szeretnének ösztönözni, hogy pici gyermek mellett munkát vállaljon. Ennek a lehetőségét szeretnék megteremteni - mondta. Hozzátette, a gyed extra bővítésével akár csaknem egymillió forint évi többletjövedelemhez juthatnak az arra jogosult családok. Megjegyezte: a gyed extra iránt nagy az érdeklődés, folyamatosan nő az igénylők száma, tavaly 50 ezren vették igénybe.

Novák Katalin

elmondta, nőtt a gyed maximális összege is, jelenleg ez 155 400 forint, ami bruttó 5,7 százalékos emelkedést jelent az előző évihez képest. Emlékeztetett arra: 2010-ről 2016-ra másfélszeresére nőtt a gyed maximumának összege, ezzel is növelik a családok jövedelmét. Az államtitkár beszélt arról is, hogy továbbra is létezik a "testvérgyed", amely azt jelenti, hogy két gyerek után kétszeres, három gyerek után háromszoros összeg jár, ha a gyerekek gyorsan egymás után születnek, valamint továbbra is igényelhetik a főiskolai, egyetemi hallgatók és frissen végzettek az egy évre szóló diplomásgyedet. Kitért arra: a kormányzás kezdetén "visszaadták" a harmadik évi gyest, és ismét három évig maradhatnak otthon a kisgyermekekkel a szülők. A családpolitikai reformok működnek, a gyed extra bevetetésével, a gyes harmadik évének visszavezetésével és a gyed extra kiterjesztésével növelni tudták a kisgyermekeket nevelő családok mozgásterét - jelentette ki Novák Katalin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.