Közélet

Németországi molesztálás: A menekültek általánosításától óvott az osztrák kancellár

Németországi molesztálás: A menekültek általánosításától óvott az osztrák kancellár

2016. január 11., hétfő
Németországi molesztálás: A menekültek általánosításától óvott az osztrák kancellár

Nem szabad a menekülteket a terrorszervezetek tagjaival és a bűnelkövetőkel azonosítani - jelentette ki Werner Faymann, osztrák kancellár hétfőn Bécsben.

A bűnözőket bűnözőként kell kezelni, a rasszisták pedig nem gondolhatják, hogy egy szükségállapot igazolhatja nézeteiket - jelentette ki a szociáldemokrata politikus, aki először hétfőn szólalt meg a kölni molesztálási hullámmal kapcsolatban.

Faymann

az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) ülésén elutasította a néppárt által javasolt menekültbefogadási létszámkorlátot, ugyanakkor arra is kitért, hogy Ausztria nemcsak a jogállamiságot veszi komolyan, hanem együtt érez azokkal, akik a háború elől menekülnek. A kancellár a hétfői ülésen a gazdasági bevándorlók visszaküldéséről is beszélt. Ezt megerősítve a Kronen Zeitung című osztrák lap online kiadásában megjelenő interjújában elmondta: a háborús és gazdasági menekültek szétválasztását segítő koncepció kidolgozását kérte az illetékes tárcáktól. A kancellár kijelentette továbbá, hogy az ország határait nemsokára szigorúbban fogják majd ellenőrizni. A szilveszter éjjeli kölni esetekhez hasonló, nők elleni erőszakos molesztálás miatt számos bejelentést tettek Ausztriában is. A salzburgi és bécsi feljelentéseket követően a Tirol tartományban fekvő Innsbruck városában is a rendőrséghez fordult egy húsz éves nő a hétvégén. A rendőrségi közlemény szerint egy "déli típusú" férfi köztéren zaklatta szilveszter éjszaka. A felső-ausztriai rendőrség hétfői közlése az év utolsó napján Schärding városában zaklattak egy 16 éves lányt. Az áldozat szerint a férfi "arab származású" volt. A legtöbb, eddig összesen nyolc feljelentés a salzburgi rendőrséghez érkezett. Hat bejelentett bűneset szilveszter éjszakáján történt, de december 26-án, valamint január elején is követtek el támadásokat nők ellen. Három esetet már kivizsgáltak, egy 23 éves szíriai férfit, valamint egy 24 és egy 28 éves afgán férfit gyanúsítanak. A salzburgi rendőrség tájékoztatása szerint arról azonban még nem lehet tudni, hogy szervezett támadásokról van-e szó, és lehet-e kapcsolatot találni az egyes elkövetők vagy elkövető csoportok között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.