Nagy-Huszein Tibor Szegeden: Egyesek lényegében ingyen vásárolnak földet

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

dk_sajttaj002kf

A DK politikusa szerint Fidesz-közeli személyek járnak jól a földárverésekkel, ha más nyer, azt ellehetetlenítik.

“Magyarországnak soha nem volt még ennyire földműves kormánya” – nyilatkozta Nagy-Huszein Tibor, a DK elnökségi tagja. Kritizálta Lázár Jánost, mert ő és rokonságának egyes tagjai összesen 505 hektár földet vásároltak, L. Simon Lászlót, Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, Mészáros Lőrincet. “Ha pedig egy valódi gazda is becsúszna a licitnyertesek közé, akkor azt üzenik neki, hogy vele nem kötnek szerződést, pedig egy hónappal korábban a miniszter írta ki a pályázatot” – utalt arra a politikus, hogy egyes Natura 2000 területek értékesítéséhez nem járult hozzá a Nemzeti Földalapkezelő szervezet (NFA). Szerinte lényegében ingyen vásárolnak földet egyesek, mert a vevők állami hitelt kapnak a célra. Nagy-Huszein számára kérdéses, hogy kiknek a földjeit vásárolják meg a befolyt pénzből, attól fél, hogy drágán vásárol az állam földet a későbbiekben.

dk_sajttaj001kfÚgy látja, hamarosan privatizálni fognak 22 állami erdőgazdaságot, összesen egymillió hektár erdőt. Nem tartja igaznak azt, hogy a földek a gazdákhoz kerültek. Azt gondolja, egy új vállalkozói réteg kiépítése folyik, ami nem lenne probléma egy kapitalista államban, azonban szerinte ez a csoport nem tett semmit azért, hogy ide kerüljön.

“A piaci bérleti árnál jóval alacsonyabb összegért bérelhetik jelenleg a földet. Ebből az összegből nyilvánvalóan nem tudnak rentábilisan kijönni az új tulajdonosok, ezért a földtörvénybe belefoglalták volna az emelést, de nem lett meg a kétharmad az ellenzék miatt. Végül a következő ülésen elfogadták, hogy újrakezdődik a szerződés, amivel a korábban kötött szerződésekre is kiterjedt a módosítási lehetőség” – magyarázta Nagy-Huszein Tibor. Szerinte ez a módosítás a volt állami gazdaságokból alakult részvénytársaságok mindegyikét padlóra küldi, mert az 1800 hektárnál nagyobb területek esetében nem léphet a régi helyébe az új megegyezés.

Földművelésügyi Minisztérium: Gyurcsány kedvéért sem asszisztálunk természetvédelmi területek lenyúlásához

Nagy-Huszein Tibor egy korábbi budapesti sajtótájékoztatójára úgy reagált a Földművelésügyi Minisztérium, hogy sem törvénytelenséghez, sem a természetvédelmi területek lenyúlásához nem asszisztál, még Gyurcsány Ferenc pártja kedvéért sem.

A közlemény emlékeztet: “a törvény értelmében valamennyi Natura 2000 terület területek értékesítésére csak miniszteri hozzájárulással kerülhet sor, a törvénynek megfelelően az Nemzeti Földalapkezelő szervezet (NFA) a Földművelésügyi Minisztériummal minden esetben közösen megvizsgálja az adott terület értékesíthetőségét és amennyiben az természetvédelmi szempontok alapján nem volt javasolt, vagy még nem került elbírálásra, a miniszter nem járul hozzá.”

A DK-s Nagy-Huszein Tibor szerint Fidesz-közeli személyek járnak jól a földárverésekkel, ha más nyer, azt ellehetetlenítik – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=604150

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 26.

Default thumbnail
Előző sztori

Elindult a fiatalok vállalkozóvá válását támogató program a központi régióban

Default thumbnail
Következő sztori

Szerdai programajánló: Aljas nyolcas, zongorahangverseny

Legutóbbi hasonló cikkek