Mulcsként születnek újjá Szegeden a kidobott fenyők + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

karacsonyfa03_gs

Különjáratokkal szállítják el az utcára kitett fenyőfákat a környezetgazdák minden évben január közepétől Szegeden. Az elmúlt három év átlagát nézve 10-20 tonnányit gyűjtöttek be.

Hagyományosan vízkeresztkor kell elbontani a karácsonyfákat, így január 6-a után egyre több – szerencsés esetben – lecsupaszított fenyő hever a hulladéktároló edények mellett. „Általában minden év január közepétől kezdjük folyamatosan begyűjteni a lakosság által a tároló edény mellé kihelyezett fenyőfákat. Gazdaságossági szempontok figyelembe vételét nagy teljesítményű 16-20 köbméter befogadó rakfelületű hulladékszállító tehergépkocsival visszük ki a Sándorfalvi úti hulladék lerakó komposztáló üzemébe” – tájékoztatott Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A fenyőfa begyűjtést a magánházas városrészekben heti egyszeri járattal végezik a kommunális hulladékszállítással azonos időben.

„Igaz, hogy hosszú évek óta mindig kérjük, hogy milyen formában helyezzék ki a lakosok a fenyőfákat –lecsupaszított állapotban díszek, valamint szaloncukor papír mentesen –, de sajnos még mos is előfordul, hogy helyeznek ki dekorációval ellátott fákat. Előfordul még, hogy a fém talpat is rajta felejtik, ami darálásnál az aprító gép meghibásodásához vezet” – mondta a cégvezető. A lakótelepeknél minden évben az a kérésük a lakosok felé, hogy ahova ki szokták helyezni ürítési napon a tárolóedényüket, azok mellé tegyék ki a fenyőket, illetve ha kint van állandóan az edényzet, akkor azok mellé a már meglévő kupacra helyezzék el a fákat. Kijelölt gyűjtőpont nincs a fenyők számára, gyakorlatilag a lakosság jelöli ki a gyűjtési pontokat. Azok, akik közel laknak a hulladékudvarhoz, díjmentesen ott is leadhatják a fenyőket.

Makrai elmondta azt is, az előző évek tapasztalatai figyelembe véve két-három hétig tart a begyűjtés, illetve három esztendő átlagát nézve 10-20 tonna fenyőfát gyűjtöttek be a környezetgazdák.

no images were found

Az anyag nem vész el, csak átalakul – a kidobott karácsonyfáknak is megvan a maga célállomásuk. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=599772

Szerző: Szegedma Hírportál2016. január 5.

Előző sztori

Elemzők szerint konszenzusos találkozó várható Cameron és Orbán között

Következő sztori

Rekordszámú bejelentés az ÁSZ-tól 2015-ben