Sport

Futsal: országos döntőbe jutottak az algyőiek

Futsal: országos döntőbe jutottak az algyőiek

2016. január 18., hétfő
Futsal: országos döntőbe jutottak az algyőiek
futsal_algyo_diakolimpia

Az iskola történetében először szerepelhet országos diákolimpiai döntőben a Fehér Ignác Általános Iskola IV. korcsoportos futsalcsapata: a hetedik-nyolcadik korosztályos gyerekek a megyei megmérettetést megnyerve jutottak el a zalaegerszegi döntőig. A sikerről Takács Zoltánt, az Algyő SK szakosztályvezetőjét, valamint a csapat edzőjét, Makra Zsoltot kérdeztük.

Az algyői Fehér Ignác Általános Iskola csapata bizonyult a legjobbnak a Makón megrendezett diákolimpiai megyei futsal döntőn: a IV. korcsoportban, azaz a 14 évesek korosztályában öt csapat közül sikerült az első helyen végezniük az algyőieknek, ezzel pedig kivívták az országos döntőn való részvétel jogát, amivel történelmi tettet hajtottak végre, hiszen az iskola történelmében még sosem szerepelt egy csapat az országos diákolimpiai döntőben. „Mindenféleképpen egy nagy siker az iskolának és természetesen az egyesületünknek is. A 12 játékosból nyolc az Algyői Sportkör igazolt játékosa, azok négyen, akik pedig nem, ők is itt kezdték a labdarúgást, ketten a SZEOL-hoz, ketten a HFC-be igazoltak menet közben. Ez a siker is azt igazolja, hogy 2010-ben, amikor elkezdtük újra a munkát, annak már kezdenek megmutatkozni az eredményei. Országos döntőbe még nem került csapatunk” – fogalmazott a sikerrel kapcsolatban Takács Zoltán, az Algyő SK szakosztályvezetője. Ahogy azt Takács Zoltán kifejtette, a Fehér Ignác Általános Iskolával nagyon jó a kapcsolata az egyesületnek, a 14 évesek döntőbe jutása pedig a többi korosztálynak is egy lökést adhat ahhoz, hogy egy ilyen szép sikert elérjenek a jövőben. „Hozzá kell tennem, a fiatalabb korosztályban is egyre jobb eredményt érnek el a srácok. Persze, elsősorban nem az eredményesség a fő célunk, de az eredmények mindig pozitív töltetet adnak, nem csak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is, hiszen látják, hogy nem rossz kezekben vannak a gyerekeik. Jó körülmények között készülnek a gyerekek, megfelelően ambiciózus edzőkkel, akiknek lassan beérik a munkája” – mondta el a siker várható hatásaival kapcsolatban az algyői szakosztályvezető.

futsal_algyo_diakolimpia_2

Takács Zoltán is kitért rá: bár elsősorban nem az eredményesség a legfontosabb az utánpótlás korosztályokban, de a létszámot tekintve sem lehet okuk nagy panaszra. „Hál’istennek pozitívan állunk ezzel, ilyen sok játékost nem igazoltunk még, mint 2015 nyarán. Ez is azt bizonyítja, hogy jó úton járunk. Bár nagyon fontos, de nem csak az infrastruktúrával tudjuk a labdarúgás felé terelni és ideigazolni a játékosokat, valamint meggyőzni a szülőket, ilyen tekintetben az eredmények is közrejátszanak, amik ösztönzőleg hatnak rájuk. Van még egy-két korosztály, elsősorban az idősebbekről beszélek, akiknél problémánk van, de sajnos azt is tudomásul kell venni, hogy Szeged és Hódmezővásárhely között vagyunk, 5100 lakosú nagyközségről beszélünk, ehhez képest a létszámunk mindenféleképpen pozitív és előremutató” – nyilatkozta portálunknak Takács Zoltán.

A begyakorolt elemek döntöttek

A sikerrel kapcsolatban a csapat edzője,

Makra Zsolt

kifejtette, mivel Algyőn kis létszámú az iskola, és náluk nagyobb intézmények indultak ezen a tornán, mint például Szeged, Szentes és Hódmezővásárhely, így nem számítottak arra, hogy a megyei döntőben vérmes reményeik lehetnek. "Azt tudtuk, hogy jól fel tudunk készülni, hiszen az iskola biztosította a remek feltételeket. Plusz ami a diákolimpia sajátossága, hogy más klubokban szereplő tehetségek is játszhatnak, képviselhetik az iskolát, így a négy, nem algyői színekben játszó játékos is játszhatott. Hála’istennek, a futsallal nem most találkoztak a gyerekek, hiszen a Csongrád megyei futsal bajnokságban már részt veszünk a kezdetek óta, így csak az volt a dolgunk, hogy az újonnan érkezettek a régiekkel összecsiszoljuk és a csapatjátékot kialakítsuk, ez sikerült. Óriási öröm volt a gyerekeknek és a felkészítőknek is, hogy ez így sikerült. Most arra koncentrálunk, hogy a következő három hétbe jól fel tudjunk készülni a döntőre, ehhez a sportkörtől, az önkormányzattól és az iskolától minden támogatást megkapunk." - nyilatkozta portálunknak Makra Zsolt. A csapat heti négy edzéssel készül, így összesen 12 tréning alatt tudnak felkészülni a döntőre, amelyben az tréner reményei szerint méltóképpen tudják képviselni Csongrád megyét és az iskolát is. "Óriási lehetőség ez a döntő edzőnek és játékosnak is, hogy megmutathatja magát egy ilyen rendezvényen. Azt látom, a gyerekek is nagyon komolyan veszik, és jó eredményeket szeretnének elérni, ehhez minden adott, úgyhogy most már csak rajtunk van a sor” - tekintett a februári döntőre Makra Zsolt.

futsal_algyo_diakolimpia_3

A csapat edzője úgy látta, a tudatosabb játékuknak, a rögzített szituációiknak és a begyakorolt játékuknak köszönhetően voltak többek, mint a többi csapat. "Voltak nehéz meccseink, ahol a begyakorolt figuráink lendítettek át minket a nehézségeken, így érdemes volt ezekre készülni. Most az a feladat, hogy még több ilyet dolgozzunk ki és még jobban gyakoroljuk azt, amit eddig is, és még jobb színvonalon mutassuk be ezt Zalaegerszegen” - fogalmazott a csapat mestere. Az országos diákolimpiai döntőt február hatodikán és hetedikén rendezik Zalaegerszegen, ahol újabb siker kapujában állhatnak Makra Zsolt tanítványai.

Február első hétvégéjén az országos diákolimpiai döntőben léphetnek pályára a Fehér Ignác Általános Iskola IV. korcsoportos futsalosai.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=601657

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.