Közélet

Egyre több fegyvert vesznek Bécsben

Egyre több fegyvert vesznek Bécsben

2016. január 12., kedd
Egyre több fegyvert vesznek Bécsben

Egyre több fegyvert vesznek Bécsben, és a gázspray iránt is megnőtt a kereslet - közölte az osztrák közszolgálati média (ORF) kedden.

Szeptemberben száz, októberben viszont már kétszer ennyi fegyvertartási engedélyt állítottak ki az osztrák fővárosban. A november havi adatok szerint pedig több mint 450 engedélyt adtak ki a bécsi hatóságok.

Robert Sigarth

, a gazdasági kamara fegyverkereskedelmi osztályának vezetője szerint a jelenség oka a bécsiek egyre erősödő bizonytalanságérzete. Az illetékes arra is kitért, hogy a nagyobb fegyverboltok tulajdonosainak visszajelzése szerint nemcsak a lőfegyverek, hanem az önvédelmi eszközök, gázspray-k, riasztópisztolyok és sokkolók iránti érdeklődés is megnőtt. Számok említése nélkül arról is beszélt, hogy mindez inkább a nagyvárosok, mintsem a vidék lakosainak körében jellemző. Az ORF által megszólaltatott

Reinhard Kreissl

kriminálszociológus szerint Bécs biztonságos város, az ott elkövetett bűncselekmények száma alacsony, az ott élőknek nincs okuk a félelemre. Véleménye szerint emiatt a fegyveres önvédelemnek nincsen értelme. Az osztrák média már ősz végén beszámolt arról, hogy az ország egyes tartományaiban jelentősen megnőtt az érdeklődés és a kereslet a fegyverek iránt. A bécsi menekültügyi koordinátor korábbi közlése szerint az Ausztriában menedékstátust szerzők kétharmada a fővárosban fog kikötni, számításai szerint ez 35 ezer főt jelent majd. Indoklása szerint sokan azért mennek Bécsbe, mert ott jobb munkakeresési esélyeik vannak, és könnyebben tudnak összetartani a saját országaikból érkezőkkel. A múlt héten a bécsi lakosok körében tiltakozást váltott ki, hogy ezer menedékkérőt akarnak elhelyezni Bécs Liesing városnegyedében. A tervezettel kapcsolatos aggályait a kerületi szociáldemokrata vezető is megfogalmazta. A koncepcióért felelős Bécsi Szociális Alap (FSW) bejelentése szerint az embereket rövid ideig szállásolnák el itt, csak addig, míg más ausztriai tartományokban szabad helyet találnak számukra. A tervek alapján a befogadóhely egy-másfél évig üzemelne, kezdetben néhány száz embert költöztetnének be, és számuk legfeljebb az ezret érné el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.