Közélet

Csongrád megye polgármesterei értekeztek az uniós fejlesztésekről + FOTÓK

Csongrád megye polgármesterei értekeztek az uniós fejlesztésekről + FOTÓK

2016. január 27., szerda
Csongrád megye polgármesterei értekeztek az uniós fejlesztésekről + FOTÓK
toosz_balastya34_gs

Hangsúlyozni kell a menedzserszemléletű gondolkodást és az innovációs gazdálkodást Csongrád megyében, hiszen ez a térség fejlődésének kulcsa - mondta Kakas Béla a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének balástyai fórumán. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára pedig a a TOP-forrásokon kívüli pályázatokra hívta fel a polgármesterek figyelmét.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerdán Balástyán tartott fórumot, ahová Csongrád megye településeinek polgármestereit, az önkormányzatok képviselőit várták. A találkozót minden évben megrendezik, ezúttal a MANORKA projekt (MAgyar NORvég KApcsolatok) eredményeiről és a járási hivatalok közötti kapcsolatokról, az aktuális önkormányzati ügyek tárgyalásáról értekeztek, és nem utolsó sorban a 2014-20 közötti európai fejlesztési időszak önkormányzatokat érintő lehetőségei kerültek terítékre. A 2007-2013-as pénzügyi ciklusban több mint 4000 Csongrád megyei pályázatot támogatott az Európai Unió, ez számadatokra lebontva annyit tesz, 327 milliárd forintnyi gazdaságélénkítő segítségben részesült a dél-alföldi megye. A legfontosabb beruházások közé tartozik az M43-as gyorsforgalmi út, Szeged elektromos tömegközlekedésének fejlesztése, valamint az ELI lézeres kutatóközpont.

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke - mint korábban több fórumon is hangsúlyozta - a menedzserszemléletű és innovációs gazdálkodásra kiemelt hangsúlyt kell fordítani a megyében, hiszen ez a személet jelenti a térség fejlődésének kulcsát. Emlékeztetett, 2013-ban elkészült, rá egy évre pedig el is fogadták a megye integrált területfejlesztési programját (röviden ITP), melyben a települések meghatározták fejlesztési elképzeléseiket. A tervek költségei 40-50 milliárd forintra rúgtak, azonban az ITP 2.0 egyfajta kiválasztási kritérium alapján 5 megyespecifikus prioritásra és 13 egyéb intézkedésre szűkítette az álmokat. Csongrád megyének a megyei jogú városok forráskeretével összesen 73 milliárd forint áll rendelkezésére: a megyei jogú városok közül Szeged 34 milliárddal, Hódmezővásárhely pedig 10 milliárd forinttal számolhat. A többi település, amelyek lakosságszáma tulajdonképpen a népesség felét teszik ki a megyében, 29 milliárdot kap forrás gyanánt.

toosz_balastya30_gs

Az előző uniós pénzügyi ciklusban településfejlesztésre biztosított forrást az EU, a 2014-2020-as időszakban változtatva a területen, gazdaságfejlesztési pályázatokat hirdet meg jelentős támogatással. A megyei elnök hangsúlyozta, a megvalósult beruházásokra építkezve jól ki lehet használni ezt az új irányt. Csongrád megyében gazdaságélénkítésre 11 milliárd forint jut majd. "Ha nem kezdeményeznénk párbeszédet a gazdasági szféra szereplőivel, az lenne a legnagyobb butaság. A legfontosabb feladat, hogy a versenyszféra szereplőivel együtt álmodjuk meg a jövőt, ettől lehet eredményes a pénz" - hívta fel a polgármesterek figyelmét. Ugyanakkor hozzátette, a kiválasztási kritériumok ismeretében a települések előre el tudják dönteni, terveik illeszkednek-e a meghirdetett pályázatokba. Egy egyszerű példával élt: ha nem is írnak ki projektet egészségügyi és szociális intézmények felújítására, energetikai korszerűsítéssel élve mégis lehetőségük van részben rendbe tenni ezeket az épületeket. Úgy fogalmazott, egyfajta paktumokban kell gondolkodnia a kormányhivatalnak, a települési önkormányzatoknak és a megyei önkormányzatnak annak érdekében, hogy valódi és szükségszerű fejlesztések történhessenek a településeken. "A valós problémákat és a valós igényeket a települési polgármesterek ismerik, ők tudják, hogy melyik vállalkozásba kellene több pék vagy esztergályos." A megyei elnök figyelmeztette a résztvevőket, az Európai Unió nem biztosít 100 százalékos támogatást a településeknek, várhatóan 50-70 százalék körüli támogatási forrást nyújt a pályázóknak. Csongrád megye legfontosabb ITP szempontja, hogy 37 leszakadó térségét felzárkóztassa.

toosz_balastya01_gs

2017 végéig minden pályázati felhívást közzé kell tenni, s 2018-is le kell zárni az ügyintézés minél gyorsabb és hatékonyabb legyen. A Csongrád Megyei Önkormányzat feladata ebben többek között az lesz, hogy koordinálja a pályázatokat, az önkormányzatokat pedig segítse, hogy ne magányos bozótharcosként harcoljanak a projektek dzsungelében.

Vitályos Eszter

, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az önkormányzatoknak szóló felhívásokról a TOP-on kívül, szabályozási újdonságokról és érintőlegesen a vidékfejlesztési programokról beszélt részletesen. "Az uniós források alapvetően három célt szolgálnak: a magyar pozíció megerősítését a régióba, a versenyképességünk javítását, illetve Magyarország belső megerősítését. Azt gondolom, nagy sikert könyvelhet el magának a kormány, illetve a korábbi kormány, aki még a partnerségi megállapodás tárgyalásában vett részt hazánk részéről, hiszen ahhoz képest, hogy mindenhol csökkent a kohéziós politikára jutó források összege, Magyarország növelni tudta az egy főre jutó források mennyiségét a 2014-2020-as időszakban és így összességében azt mondhatjuk, több mint 12 ezer milliárd forint fog hazánkra jutni. Ha jól ki tudjuk ezt használni, ennyi pénzt fogunk elkölteni 2020-ig."

toosz_balastya27_gs

Az uniós fejlesztésekért felelős államtitkár azt mondta, a kormány a támogatások átcsoportosításával egyértelműen kijelölte a fókuszpontot, hiszen a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre lehet fordítani. A Széchenyi 2020 az alábbi operatív programokból áll: Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP), Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP), Vidékfejlesztési Program (VP), Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP), Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP). Ezekből 2016 során várhatóan a TOP, a VEKOP, a GINOP, és a VP nyílik meg, bizonyos pályázatok már most is elérhetőek. Vitályos Eszter kiemelte, a gyorsított eljárás ellenére minden pályázónak a kiírást követően egy hónap türelmi időt biztosítanak.

Menedzserszemléletű gondolkodásra és az innovációs gazdálkodásra van szükség Csongrád megyében - hívta fel a polgármesterek figyelmét Kakas Béla.http://szegedma.hu/?p=604298

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.