/

Újszülött kislányt hagytak a békéscsabai kórház inkubátorában

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy újszülöttet hagytak kedd reggel a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában. A Karácsonyi Anikónak keresztelt kislány 47 centiméterrel és 3140 grammal született, a jelenlegi vizsgálatok szerint egészséges. Ha az édesanya nem jelentkezik érte hat héten belül, akkor örökbe lehet fogadni.

Bejelzett kedd reggel 6 óra 15 perckor a békéscsabai Réthy Pál kórház babamentő inkubátora, ahol egy újszülöttet hagytak – írja a beol.hu. Az intézmény gyermekosztályát vezető Baji Sándor elmondta, hogy a gyermeket felöltöztetve és a körülményekhez képest megfelelően ellátva helyezték el az életmentő berendezésben. A főorvos megosztotta, hogy az azért első pillantásra észlelhető volt: mindössze pár órával előtte látta meg a napvilágot.

“A szokásos eljárásrendnek megfelelően a gyermekosztályon megkapta a szükséges kezelést: antibiotikumot – ugyanis ilyenkor nem kizárt a fertőzésveszély –, illetve védőoltást, továbbá átmenetileg infúziót is. Emellett melegíteni is kellett, kissé le volt hűlve” – ecsetelte. A kislány kedden délután békésen szundított a helyén, ahol egy nagy felirat jelezte: 47 centiméterrel és 3140 grammal született, illetve a Karácsonyi Anikó névre keresztelték ideiglenesen.

“A kórház munkatársai döntenek ilyenkor a névről” – mondta Baji Sándor, hozzátéve, hogy a keresztnév esetében szerepet játszik az, hogy milyen névnap volt az elmúlt napokban, illetve ezúttal nem Békéscsaba és Békés megye szolgáltatta a vezetéknevet, hanem az, hogy közeledik az ünnep. A főorvos szerint – ha minden rendben halad –, akkor egy hét múlva kikerülhet a békéscsabai kórházból a gyermek.

Az intézmény ilyen esetekben értesíti az illetékes járási hivatalt, amely örökbefogadási ügyben indít eljárást, soron kívül megkeresi a megyei szociális és gyermekvédelmi központot, hogy javaslatot tegyenek az örökbefogadó, illetve a kirendelő gyermekvédelmi gyám személyére. Ha az édesanya nem jelentkezik hat héten belül a gyermekért, akkor véglegesen örökbe adható az eljárás végeztével.

“A babamentő inkubátorban anonim, azaz a kilétet nem felfedő módon lehet elhelyezni az újszülöttet” – hangsúlyozta a gyermekosztályt vezető főorvos. A jelzőrendszer értesíti a biztonsági szolgálatot, az őr pedig csak az elhelyező távozását követően léphet be a babamentő inkubátor helyiségébe, biztosítva annak a szabad távozását, aki otthagyta az újszülöttet. Az édesanyát, illetve azt, aki elhelyezte a gyermeket, nem keresik.

A kislány a nyolcadik inkubátoros baba

Békéscsabán 2006 óta, vagyis immár kilenc éve működik a babamentő inkubátor a Réthy Pál kórház Gyulai út és Dobozi út sarkánál lévő bejáratánál. Az inkubátor első ízben 2007. március 2-án mentett életet. Karácsonyi Anikó összesen a nyolcadik újszülött, akit benne hagytak, idén pedig a harmadik.

A babamentő inkubátor éjjel-nappal igénybe vehető, és fűtött környezetet biztosít a gyermek számára. A jelenlegi jogszabályi rendelkezések szerint a gyermekét nem vállaló szülő a berendezésben büntetlenül helyezheti el az újszülöttet – ezzel előznék meg a csecsemőgyilkosságokat.

Előző sztori

Adakozna, de nem tudja hogyan?

Következő sztori

Katonáknak adtak át elismeréseket Hódmezővásárhelyen