Írjon nekünk

Gazdaság

Ügyészségi feljelentés a szegedi VIP-parkolóbérletek ügyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szabo_balint_sajttaj001kf

Hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést az ügyészségen Szabó Bálint a VIP-parkolóbérletek ügyében. Álláspontja szerint a százmilliós kárértéket jóval meghaladó ügyről van szó, és a múlt héten nyilvánosságra hozott VIP-lista korántsem teljes.

„Beismerő vallomást tett a szegedi városháza vezetése” – közölte Szabó Bálint, a Főügyészség előtt tartott sajtótájékoztatóján. A jogász elmondta, múlt héten közérdekű adatigénylésükre, később a sajtóérdeklődésre rászánta magát a városvezetés, és közzétette azt az egyébként elvileg közérdekűnek számító listát, hogy kik kaptak közpénzből parkolási bérletet ingyenesen 2013-at megelőzően. „Azért tekintem ezt beismerő vallomásnak, mert ezzel a listával a városháza elismerte, hogy igenis voltak olyan szerencsések és az egyenlők között egyenlőbbek, akik 2013 előtt ingyenes vagy kedvezményes parkolóbérlet használatára voltak jogosultak” – fűzte hozzá.

szabo_balint_sajttaj002kfSzabó kijelentette, alapos a gyanú a megítélésük és egyes dokumentumok alapján, hogy valaki vagy valakik a szegedi városházán hivatali hatalmukkal visszaélve úgy osztottak magánszemélyeknek százas nagyságrendben ingyenes parkolóbérletet, hogy erre semmilyen jogi alapjuk és felhatalmazásuk nem volt. Hozzátette, 2012. december 22-én döntött úgy a szegedi közgyűlés, hogy a következő év január elsejétől maximum 65 kedvezményes parkolóbérlet vásárlására a Szegedi Közlekedési Kft.-től az önkormányzat. „Ezt megelőzően önkormányzati rendelet nem tartalmazott olyan passzust, ami bárkit is feljogosított volna az ingyenbérlet osztogatásra” – fűzte hozzá. A VIP-lista egyik szereplője, Vécsey Ágnes sajtófőnök Szabó Bálint szerint csúsztat, amikor azt állította közleményében, hogy a jelenlegi önkormányzati rendelettel összhangban zajlott a parkolóbérletek kiosztása, az ugyanis 2013 előtt nem létezett. „Vécsey Ágnes azt is elismerte, hogy évtizedes gyakorlat volt a parkolóbérlet osztogatás, így arra kértem pénteken a még hivatalban lévő Kojedzinszky Richard SZKT-ügyvezetőt, hozza nyilvánosságra: 2003-tól kezdődően személyre, gépjárművekre és bérlettípusra lebontva kik kaptak ilyen bérletet” – jelentette ki.

A múlt héten közzétett VIP-listával kapcsolatban azt mondta, az nem teljes, és ezt a szegedi jogászon kívül az SZKT korábbi három ügyvezetője is állítja, akikről Szabó szerint nehezen képzelhető el, hogy egymással összhangban hazudnak. A VIP-listáról kiemelte Gazdag János volt makói MSZP-s országgyűlési képviselőt, aki akkor is kapott bérletet, amikor már nem volt képviselő. További példaként Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőt hozta fel, akinek kettő bérlet is járt, akárcsak Botka László polgármesternek bizonyos években. „A VIP-listán nem az önkormányzat előadói, különböző részlegek vagy osztályok vezetői kaptak bérletet, hanem hogy-hogy nem Botka László titkárnője, akárcsak az alpolgármesterek titkárnői, de a polgármesteri kabinet tagjai, a protokollvezető és a sajtófőnök is szerepel rajta, vagyis nem a szakmunkát végző dolgozóknak, hanem sokkal inkább a politikai beosztottaknak járt” – közölte Szabó Bálint.

szabo_balint_sajttaj003kf

A jogász úgy értékelte, a nyilvánosságra hozott VIP-listán szereplők többsége nyilvánvalóan jóhiszeműen vette át a parkolóbérletet. Ettől függetlenül azt is szeretnék elérni, hogy az érintettek fizessék vissza annak ellenértékét. Szabó Bálint elmondta, hivatali visszaélés bűntettének gyanújával tett feljelentést hétfőn az ügyészségen. Ahogy megírtuk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés bűntett miatt folytat büntetőeljárást, a Szabó által tett feljelentés attól az ügytől teljesen független, a lista összeállításáról polgármesteri hivatali döntésre vonatkozik.

„Beismerő vallomást tett a szegedi városháza vezetése” – közölte Szabó Bálint.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=596647

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 15.

Hírzóna

Terv szerint halad az új rendelőintézet építése Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

420 milliós beruházás keretében.

Tovább olvasom

Hírzóna

154 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Utánuk nem kell járulékot fizetni a bér egy meghatározott mértékéig.

Tovább olvasom

Hírzóna

Komoly gazdaságfejlesztésre készülnek Üllésen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Többéves fejlesztési koncepcióban gondolkodik az önkormányzat.

Tovább olvasom

Aktuál