Vélemény

Tapsoljunk, vagy szomorkodjunk a szlovén melegházasság leszavazása miatt?

Tapsoljunk, vagy szomorkodjunk a szlovén melegházasság leszavazása miatt?

2015. december 21., hétfő
Tapsoljunk, vagy szomorkodjunk a szlovén melegházasság leszavazása miatt?

Szlovéniában népszavazást tartottak a melegházasság kérdésköréről, a többség elutasította az intézményt. Örülni kell? Bánkódni? Talán inkább csak tudomásul venni, s elfogadni. Mert ennyi közünk van hozzá.

Mindenki emlékszik rá, hogy 2015. június 26-án az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának kilenc tagja közül öt úgy döntött, hogy legalizálni kell a melegházasságot, amely tagadhatatlanul az ottani homoszexuálisok nagy győzelme volt. Az amerikai közösségi oldal, a Facebook erre válaszul lehetővé tette, hogy egy kattintás által bárki szivárványszínűvé változtassa a profilképét. Sokan éltek a lehetőséggel, nemcsak Amerikában, hanem hazánkban, Magyarországon is. Egyre több és több ilyen profilképpel telt meg az én üzenőfalam is. Majd megjelentek a nemzeti színűek, a piros-fehér-zöldek. S én csak néztem a tarkaságot az egyéves profilképemmel, s a jóval idősebb két szememmel. Azóta nagyobb részt eltűntek e fotográfiák, néhány szivárványos és trikoloros maradt, nem több. Pár hónappal az amerikai lépés előtt a szlovén parlament szintén elfogadta a melegházasság intézményét. 51 demokratikusan megválasztott képviselő igen szavazatával, s 28 ugyanígy a törvényhozásba bekerült honatya ellenvoksával. Ma erről tartottak népszavazást, az előzetes felmérések szerint 43 százalék támogatta, 40 százalék eltörölte volna a márciusban hozott törvényt. Más lett a végeredmény, a Koalíció a gyerekekért és a katolikus egyház által támogatott népszavazás túllépte az érvényességi küszöböt, s a többség, a voksolók 63,12 százaléka a melegházasság visszavonása mellett tette le a voksát. Eddig a tények. Elemezhetnénk, hogy mi lehet a különbség oka az előzetes mérések, s a 98 százalékos feldolgozottság között. Pontatlanok voltak a kérdőívezők? Túl biztosak voltak a melegházasság-pártiak? Az emberek nem merték elmondani a véleményüket, csak a szavazófülkék magányában? Utalgassunk arra, mint a 444, hogy a teljes választókorú népesség 16 százaléka ellenezte a melegházasságot, s majd az egyszeri liberális kommentelő leírja, hogy akkor ki a 84 százalék? Vagy fordítva? Posztolgassunk szomorú arcokat, vagy győzelmi jeleket? Nem, fölösleges tippelgetnünk, de örömkönnyeket hullajtani, avagy sajnálkoznunk sem kell. Ez a szlovén emberek, állampolgárok döntése volt. Ők így voksoltak, az amerikai alkotmánybíróság kilenc tagja máshogy. Egyetlen feladatunk van: tiszteletben tartani az ő döntésüket. S egyben elvárni, ügyelni rá, hogy fordított esetben ők is így tegyenek. Egyszer lehet nálunk is lesz valamilyen szavazás a kérdésben. Bármi is legyen a végeredmény, azt ígérem, egy szlovéntól, egy amerikaitól sem várok el semmilyen zászlót. Azt kívánom majd nekik, amit most az olvasóknak. Áldott, békés karácsonyt és boldog újévet, mert e pillanatban nekünk ezek kellenek, hogy a legfontosabbak legyenek!

Szlovéniában népszavazást tartottak a melegházasság kérdésköréről, a többség elutasította az intézményt. Örülni kell? Bánkódni?KLIKK: http://szegedma.hu/?p=597874

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.