Közélet

Szegedi történész: Az oroszok ellen képezik ki a finn hadsereget

Szegedi történész: Az oroszok ellen képezik ki a finn hadsereget

2015. december 27., vasárnap
Szegedi történész: Az oroszok ellen képezik ki a finn hadsereget
Flag_of_Finland

Gombos Jarmo a finn és a magyar hadseregben is szolgált. A finn történelemről szóló előadása az oroszokkal történő uniótól az Európai Unióig vezette végig a hallgatóságot. Az északi rokonoknak is megvolt a maguk Trianonja, de kisebb méretű volt, s emléke kevésbé él, mert elcsatolt területek lakossága elmenekült.

A finnekre egyesek nyelvrokonokként, mások „halvérű atyafiként” tekintenek – róluk tartott előadást

Gombos Jarmo

a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének szervezésében. A finn történelem sokban különbözik a magyartól, nem rendelkeztek sokáig önálló államisággal, s habár egy évszázadig orosz függésben éltek, ez a II. világháborút követően kisebb mértékű volt, mint Magyarországon.

Finnországban kaptak először a nők választójogot Európában

„A XI. századi svéd hódítások előtt nem volt finn államiság, ezt követően sem kezelték külön területként a finnek által lakott részeket, hanem leginkább Svédország keleti megyéiként tekintettek rájuk” - kezdte előadását Gombos Jarmo. 1809-ben foglalták el az oroszok a mai Finnország területét, miután

Napóleon

megkérte

I. Sándor

cárt, hogy gyakoroljon nyomást a svédekre, akik nem akartak csatlakozni a Kontinentális Zárlathoz.

szete_jarmo_tm

Ebben az évben felvette a nagyhercegi címet I. Sándor az országgyűlés előtt, igaz utána évtizedekig nem hívta össze a diétát egyik uralkodó sem. A krími háború a Fekete-tenger mellett Finnországban is zajlott, a britek és franciák például Oulunál felégettek 7000 hordó kátrányt. Apró hiba, hogy angol üzletemberek már kifizették őket...

II. Sándor

uralkodása alatt hívják újra össze a törvényhozást, 1898-ig a cárok minden törvényt jóváhagytak. Ezt követően szűkítik az autonómiát, oroszosítanak, megjelent a cári titkosszolgálat egyre feltűnőbben. A finnek passzív ellenállással, majd 1904-ben az orosz kormányzó,

Bobrikov

megölésével válaszoltak. 1906-ben Európában először Finnországban kaptak a nők választójogot, majd az I. világháború és a bolsevik puccs következtében önálló állammá váltak.

Lenin

előbb elismerte a függetlenséget, majd véres polgárháború kezdődött, amelyben a fehérek, tehát a jobboldali önállóságpártiak győztek.

Ezt Mannerheimnek, egy volt cári tábornoknak köszönhették a finnek. Ő a második világháború alatt is Finnország vezetője volt, ekkor avatták távollétében a szegedi Horthy Miklós Tudományegyetem, az SZTE elődje díszdoktorává.

A két világháború között megmaradt a demokrácia az északi államban, a szélsőjobboldali Lapua-mozgalom puccsát leverték.

Magyar önkéntesek is harcoltak a finn függetlenség védelmében

A Molotov-Ribbentropp-paktum Finnországot szovjet érdekszférába utalta. Ezt követően kezdődtek meg a területi engedményekről a tárgyalások, ebbe azonban a finnek nem mentek bele, mert a katonai védelmi vonalaikat teljesen át kellett volna adniuk. 1939. november 29-én a szovjetek felmondták a megnemtámadási szerződést, de a finnek hónapokon keresztül sikeresen álltak ellent. A téli háborúban

Aladár Paasonen

, a félig finn, félig magyar Budapesten született tiszt Mannerheim mellett szolgált, a II. világháborúban a hírszerzés vezetője lett.

Több száz magyar önkéntes is érkezett segíteni, azonban mire kiértek és befejeződött a kiképzés, véget ért a háború. Az 1940. március 12-én megkötött moszkvai békeszerződés szerint végül 35 ezer négyzetkilométert vesztettek a finnek, de a függetlenségük megmaradt.

szete_jarmo2_tm

„Úgy tapasztaltam, hogy ez már nincs akkorra kihatással a finnekre, mint a magyarokra Trianon. Finnországban feldolgozták Karjala elvesztését, csak pár politikus emlegeti időnként. A visszacsatolásba gazdaságilag belerokkanna az ország, a lakosság 95 százaléka ráadásul nem is beszél finnül, mert a területről 400 ezer ember, azaz szinte mindenki elmenekült a téli háború után” - magyarázta Gombos Jarmo. A finnek nem is értik a Trianon-szindrómát, amelyre példaként egy Szentesen fellépő finn énekkart hozott, akik egy a békediktátumról szóló megemlékezés kapcsán azt kérdezték tőle, hogy ha 1920-ban történt, akkor miért nem léptek már túl rajta a magyarok. A Trianon-Karjala párhuzam is inkább magyar felvetés, mert az I. világháború utáni békeszerződéssel hazánk elvesztette területének kétharmadát, a szovjetek viszont csak Finnország tíz százalékát csatolták el. A II. világháborúba a németek oldalán léptek be, de csak az 1939-es határokig küzdöttek, Leningrád ostromához nem csatlakoztak. 1944-ben különbékét kötöttek a szovjetekkel, a németeket pedig csak 1945 áprilisára tudták kiűzni országukból. A békeszerződésben újból le kellett mondaniuk az 1940-ben elvesztett területekről, ezen kívül újabb részeket is elcsatoltak, vagy átmenetileg szovjet megszállás alá kerültek. https://www.youtube.com/watch?v=va3dP9pnk2c

„Helsinki az Nyugat-e?”

-tették fel a kérdést a Csinibaba ismert jelenetében. A kérdés megválaszolása ott sem, de történészi szempontból sem egyszerű, hiszen nyugati típusú piacgazdaság alakult ki, de a Szovjetunióval baráti viszonyban kellett lenni a II. világháború után, többek között a fegyvereket (MIG 21 vadászrepülőgépeket) is onnan szerezték be, 1961-ben pedig egy szovjet diplomáciai jegyzék hatására új választásokat írtak ki. A szomszédos szocialista állam többször javasolta, hogy hajtsanak végre közös hadgyakorlatot Finnország területén, ezt azonban mindig elutasították attól félve, hogy ideiglenesen a tervezettnél hosszabb ideig maradnának a szovjet harckocsik. A demokrácia gyengeségét mutatta, hogy

Kekkonen

köztársasági elnök 1972-ben bejelentette, hogy örömmel vállalna új ciklust, indulni azonban nem kíván, így törvénnyel hosszabbították meg elnökségét, s 1982-ig hatalmon maradt. A Szovjetunió felbomlásával lélegzethez jutottak a finnek, így 1992-ben benyújtották a csatlakozási kérelmet az Európai Közösségbe, s 1995-től az Európai Unió tagjaivá váltak.

Keményebb a finn katonai kiképzés a magyarnál

Gombos Jarmo Finnországban töltötte le sorkatonai szolgálatát, de a Magyar Honvédségben is szolgált önkéntes műveleti tartalékosként.

„Az alapkiképzés keményebb, mint a magyar, ennek talán az lehet az oka, hogy kötelező, mert a honvédségnél figyelni kell arra, hogy ne ijesszék el az önkénteseket” - vélekedett.

A Finn Védelmi Erőt szegényesként jellemezte, de ez relatív: az északi országban több tucat lövést adhattak el lövészeten, Magyarországon hat lőszert használhattak el, ez utóbbit ismerkedésre is kevésnek gondolta. Mindkét országban Kalasnyikov-licenc gépkarabélyt kezelt, de a finn gyártmányt könnyebbnek, precízebbnek találta. Kiemelte, hogy az északi ország lőfegyverének műanyag alkatrészei télen sem törnek el. „A finn hadsereg az oroszok ellen van kiképezve, ez kiderült abból, hogy például a Szpecnazról (orosz elitalakulat – szerk.) vetítettek le videót, de természetesen tagadják, hogy Moszkvára ellenségként tekintenek” - zárta szavait Gombos Jarmo.

Gombos Jarmo a finn és a magyar hadseregben is szolgált. Előadása az oroszokkal történő uniótól az Európai Unióig kalauzolt - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=587382

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.