Kultúra

Luca-nap: Skandináviában fényt hoz, Magyarországon boszorkányokat

Luca-nap: Skandináviában fényt hoz, Magyarországon boszorkányokat

2015. december 13., vasárnap
Luca-nap: Skandináviában fényt hoz, Magyarországon boszorkányokat
luca

Luca-pogácsa, Luca-köles, Luca-nap. Szicíliában körmenettel emlékeznek a vértanúkra, a Kárpát-medencében székre állva keresik a boszorkányokat az éjféli misén.

Számtalan népszokás kapcsolódik Magyarországon és Európában Luca napjához.

Vukov Anikó

néprajzkutatót, a Móra Ferenc Múzeum segédmuzeológusát kérdeztük

Szent Lúciáról

, az ünnep eredetéről, az ehhez kapcsolódó népszokásokról, amelyek közül több speciálisan a Dél-Alföldhöz kötődik.

Szent Lúcia, a szembajosok védőszentje

„Szent Lúcia ókeresztény vértanú a legendárium szerint egy gazdag család lánya volt, de nem akart férjhez menni. Az egyik legendaváltozat szerint a vőlegénye a szemeit dicsérte, ezért kiszúrta saját szemeit, egy másik történet szerint pedig vértanúhalála előtti kínzások alatt vesztette el szeme világát. Neve a latin lux, fény szóból ered, ezért és a legenda miatt is ő a szembajosok védőszentje. A Gergely-naptár előtti (1582) időszakban erre a napra esett a téli napforduló, az év legrövidebb, s egyben a legsötétebb napja Európában” – magyarázta a néprajzkutató. Elmondta, több olyan hagyomány is kapcsolódik Luca napjához, amelyekben megjelenik a mágia, a varázslat. Szülőföldjén, Szicíliában felvonulással, körmenettel emlékeznek meg rá, Skandináviában is jelentős kultusza, mert ott kevés a napfényes időszak, ott fényhozóként ünneplik, ellentétben Közép-Európával, a Kárpát-medencével, ahol inkább a „boszorkányosabb” oldala jelenik meg Lucának, egy gyerekijesztő mondóka szerint „elvisz a Luca”.

Magyarországon gonoszjáró nap

Luca_széke

„Magyarországon gonoszjáró és egyben dologtiltó napként tartották számon, december 13-án a boszorkányok szabadabban jártak az emberek világában, ezért sok elhárító, varázsló cselekményt kellett végrehajtani” – jellemezte a hazai hagyományokat Vukov Anikó. Példaként említette, hogy azt tartották, hogy aki Luca napján fon, varr, vagy mos, azok tyúkjainak fenekét Luca bevarrja, így nem tojnak tojásokat, ennek megfelelően a gazdasszonyoknak sokat kellett ülniük december 13-án, hogy a kotlósaik is ezt tegyék. Termékenység elősegítéséhez kötődik a kotyolás elnevezésű népszokás, fiatal fiúk jártak házról házra szalmával a kézben, s mindegyik épületbe bekopogtak, ha fogadták őket, akkor a szalmára letérdeltek, s rigmusokat mondtak, amelyben bőséget kívántak jószágban, termékenységben, a háznép gyarapodásában, majd a térdük alatti szalmát a tyúkok alá rakták, ebben is érződik a mágia – mutatott rá a néprajzkutató. „A Luca-búza mennyisége változó volt, egyes tájegységeken két-három marék, máshol kiszámították, hogy pontosan tizenkét szem búzát kell elhelyezni egy tányéron, amelyet vízzel, vagy szenteltvízzel locsoltak, majd kicsíráztattak. A magok karácsonyra keltek ki, ezért a testet öltő Krisztust is szimbolizálták, s a következő évben a betegállatokat ezzel etették, remélve gyógyulásukat” – kapcsolta össze a vallással Luca napját a múzeum munkatársa.

Többféle Luca-pogácsa készülhet

Vukov Anikó szerint ma úgy ismerjük a Luca-napi pogácsát, hogy az egyik darabba pénzérmét sütnek, s aki ráharap, az egész évben szerencsés lesz, de ismertek más, a pogácsához kötődő hagyományok. Így baljósabb ennél a dél-alföldi változat, amely szerint a pogácsákba tollakat tűztek, s aki legjobban megégett tollú pogácsát kapta, az a következő esztendőben meghalt. Férjjósló nap is volt, a lányok a pogácsába férfineveket sütöttek, amilyen név volt benne, olyan nevű lett a férjük is. Szintén ide kapcsolódik az a hagyomány, hogy a leányok ugyanígy neveket írtak fel cetlikre, amelyek közül egyet-egyet minden nap karácsonyig tűzbe dobtak, ami maradt, az lett jövendőbelijük neve. Máskor a szemétdomb tetejére álltak, s amerről a kakas kukorékolt, a kutya ugatott, onnan várhatták párjukat. Tápén készítették a Luca-kását, ami tejben keményre főzött köleskása volt, amelyet mézzel ízesítettek, s ebből ettek ők is, a jószág is, így biztosítva az egészséget saját maguk és állataik számára. A Luca-kalendárium az időjárásjósló aktus, karácsonyig minden nap egy-egy hónapot szimbolizál, ezeknek fog megfelelni a következő év időjárása. Ezen a napon kellett elkezdeni a Luca-székét, amelyet karácsonyig kellett befejezni, ezért mondjuk, hogy lassan készül, mint a Luca széke, amelyet hagyományosan kilencféle fából, tizenhárom alkatrészből állítottak elő, szögelni nem lehetett, ezért fából gyártott ékek tartották össze. Ezzel mentek az éjféli misére, amelyre ráállva meglátták a falubeli boszorkányokat. „Ezt követően sietős volt a hazaútja a misén résztvevőnek, mert őt a boszorkányok üldözőbe vették. A felkészült résztvevők azonban vittek magukkal mákszemeket, amelyeket fel kellett szedni a boszorkányoknak, így nyugodtabban sétálhattak. Miután megérkeztek, el kellett égetni a széket, s így megtörték a boszorkányok hatalmát arra az évre. Gonoszjáró napsága miatt az ajtót, vagy az ajtófélfát kenték be fokhagymával” – mondta a néprajzkutató.

Szicíliában felvonulással, körmenettel emlékeznek meg rá, Skandináviában is jelentős kultusza, mert ott kevés a napfé... Szerző: Szegedma Hírportál,2015. december 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.