Kosárlabda: kétszer kellett megvernie a Falcót a Szedeáknak + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak-falco026kf

Bár volt, hogy húsz ponttal is vezetett a Szedeák a Falco ellen az évzárón, de a szombathelyiek felzárkóztak, a végén azonban Molnár András remek játékának is köszönhetően győzelemmel búcsúzhat 2015-től Nikola Lazic együttese.

Az év utolsó meccsére készült a Naturtex-SZTE-Szedeák aranyvasárnap a Falco ellen: a szombathelyiek ráadásul az utóbbi időben nem nyerni járnak Szegedre, ugyanakkor Kiss Zsolték a legutóbbi hazai meccsüket elrontották a Pécs ellen.

Alig kezdődött el a meccs, Hallikot máris lecserélte Kálmán László, a vendégek mestere, miután eladta a labdát az első támadás végén, majd Bkric büntetői nyitották a meccset. Ezt követően azonban elképesztő kinti formát mutatott a Szedeák: zsinórban öt hármast szórtak be Nikola Lazic tanítványai, így a Falcónak időt kellett kérnie 17-6-nál, alig négy percnyi játék után. A távoliak továbbra is ültek, de kezdett kapaszkodni a Falco is, viszont nehezen találta védekezésben a ritmust a Falco, így ha nem kintről szerzett kosarat a Szedeák, akkor a palánk alatti faultok után állhatott a vonalra egy szegedi játékos, ezeket pedig rendre kosárra is váltották Nikola Lazic fiai. Egészen kiváló negyedet követően 11 ponttal vezetett tíz perc játék után a Szedeák, a kiváló játék pedig folytatódott a második negyedben is: 15 perc után Kiss Zsolt már a tizedik szegedi trojkát emelte be, viszont a túloldalról is érkeztek a hármasok, nem feltétlenül a védelmekről szólt az első húsz perc. A szegedi kapitány újabb triplája után már majdnem megvolt a húszpontos különbség (52-33), majd Brkic remek arányban értékesítette palánk alatti lehetőségeit a negyed hajrájában, és nem igazán tűnt úgy, hogy ez a Falco közelebb tudna lépni a hátralévő két negyed alatt, a Szedeák egy félidő alatt 60 pont felett járt, és az egyik legjobb első félidejét produkálta.

A szünet után azonban egy egészen másik szombathelyi csapat futott ki a pályára: bár Ciric plusz egyes akcióval nyitott, amivel megvolt a “húszközte” (68-48), Nikola Lazic időkérése sem tudta megállítani a mindent egy lapra feltevő Falco lendületét, amely 12-0-s futással gyakorlatilag újra nyitottá tette a meccset. (72-65) Ciric törte meg a szegedi pontcsendet, azonban a Falco nem lassított, Rundles, Váradi és Wright vezérletével tovább csökkentette a különbséget, ebben a tíz percben a Szedeák védekezése esett szét, a negyed utolsó percében Bognár ziccerével pedig utol is érte a Tisza-partiakat a Falco. (78-78) Az utolsó negyed nyitásaként Bognár beszórt egy újabb tempót, ezzel a meccs során először vezetett a szombathelyi alakulat, de ezt Ciric három jó büntetője gyorsan eltüntette. Az utolsó játékrészre visszatért a negyedik faultját már korábban begyűjtő Molnár András, akinek a játéka kulcsfontosságú lett a Szedeák szempontjából: a kihagyott szombathelyi dobások utáni kontrákat rendre Molnár András tudta befejezni, illetve kintről is jó százalékkal tüzelt, példának okáért nem sokkal a meccs vége előtt mind a négy triplavonalon túli kísérlete a gyűrűben landolt. A kulcspillanatokban hibázott a Falco, ráadásul a hármasok sem jöttek úgy a vendégektől, mint korábban, az pedig igazán sokatmondó volt, amikor Comagic teljesen egyedül állt a körtében egy a Szedeák térfelén szerzett labda után, de nem tudta beejteni a ziccert, e mellett Butorac és Rundles dobásai sem ültek, miközben Molnár András említett hármasaival ismét meglépett a Szedeák. (99-86) Innen már nem engedte ki a kezéből a meccset a Naturtex, amely pokolian nagyot küzdött azért, hogy a talán már egyszer megnyert meccset sikerüljön behúznia, de a harmadik negyedbeli kihagyást követően, amikor harminc pontot kapott a gárda, képes volt megújulni, és ezúttal is két vállra fektette a Falcót.

Ezzel ötödik győzelmét aratta a bajnokságban a Naturtex-SZTE-Szedeák a bajnokságban, amely így egy remek győzelmet tehet a karácsonyfa alá. A csapatra két nagyon kemény idegenbeli meccs vár az új év elején, január kilencedikén az Albacomp, míg egy héttel később a Körmend vendégei lesznek Branko Jereminovék.

Ami a statisztikát illeti

Egy kiemelkedő szám a mai meccsről: összesen 28 hármast szórt be a két csapat,ez pedig nagyban meghatározta a játék képét, ebben végül kettővel nyert a Szedeák, amelynek 24 távoli kísérletéből 15 is a gyűrűben a landolt a Falco 13/30-as mutatójával szemben. A lepattanócsatában döntetlenre végeztek a felek, bár a Falco egyel több támadólepattanót szedett, de nem ez döntött a mai mérkőzésen. A csapatstatisztikák közül az eladott labdákban is a Szedeák teljesített jobban, 11 turnoverrel szemben 14 ez a statisztika a Falcóban, amely egyedül a büntetőket dobta jobban, hiszen 12 dobásából csupán hármat rontott a vendégcsapat, a Szedek 25 alkalommal dobhatott a vonalról, ebből pedig 20 volt sikeres. Az egyéni teljesítményeket illetően, Molnár András volt a meccs (Rundles-szel holtversenyben) legeredményesebb játékosa, 25 pontig jutott a bedobó, aki az egész meccs során 15 kísérletéből csupán háromszor nem talált a gyűrűbe, szedett három lepattanót, szerzett két labdát, kiosztott három asszisztot, és nem mellesleg hihetetlen higgadt játékkal, négy faulttal játszott a negyedik negyedben. Jozo Brkic is jóval pontosabb volt a mai napon, a center csupán egy büntetőt rontott el a hatból, de mind a négy közelije jó volt, miközben szedett négy lepattanót, és a mezőnyből szintén Rundles-szal egyetemben a legtöbbször, kilencszer harcolt ki faultot. Andrija Ciric 23 pontig jutott, míg Branko Jereminov egymaga majdnem annyi gólpasszt adott, mint a komplett Falco összesen: a szegedi irányító 14 alkalommal szolgálta ki társait, az egész Falco pedig 16 asszisztot jegyezhetett fel. Chip Armelin is remekül nyitotta a meccset, kinti dobásai rendre hármasokkal zárultak, azonban a második félidőben kosarakkal már nem tudta segíteni csapatát, viszont a palánk alatt rendre hasznosan játszott. A Falcónál a már említett irányító, Rundles mellett a center, Wright dicsérhető, aki a legtöbb, 12 lepattanót szedte a mezőny tagjai közül 12 pontja mellé, valamint a 18 ponttal záró, közelről hibátlant nyújtó (7/7) Butorac emelhető ki. A játszott perceket tekintve a Szedeákból ezúttal Armelin töltötte a legtöbbet a pályán, aki csak négy percet pihent, őt a 32 perces Ciric követi, de 29 minutumot töltött a parketton Branko Jereminov, míg Jozo Brkic 26, Molnár András 25, Juhos Levente pedig 23 percet játszott. Kiss Zsolt 17 percet kapott Nikola Lazictól, Moravcsik Áron tíz percet tölthetett a pályán, míg a találkozó végén 1-1 perc erejéig Mike János és Meleg Károly is beállt a Szedeákba.

Férfi kosárlabda NB I/A csoport, 12. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák – Falco KC Szombathely 105 – 96 (36-25,29-23,13-30,27-18)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 800 néző. Vezette: Györffy Pál Attila, Hegedüs Tibor, Gál János (Bukta Bertalan)
Szedeák: JEREMINOV 9/3, Armelin 18/15, MOLNÁR A. 25/12, CIRIC 23/6, Brkic 13. Csere: Kiss Zs. 9/9, Moravcsik -, Juhos 8, Mike -, Meleg -. Vezetőedző: Nikola Lazic.
Falco: RUNDLES 25/15, Butorac 18/3, Váradi 17/9, Hallik 9/9, WRIGHT 12. Csere: Bognár 6, Comagic 5/3, Simon K. -, Dobos 4, Hódi. Vezetőedző: Kálmán László.
Kipontozódott: Hallik (38′)

Nikola Lazic: “Három negyeden át jó ritmusban, kiválóan kosárlabdáztunk. Viszont a harmadik tíz perc időnként gyatra teljesítménye számomra is érthetetlen.”

Kálmán László: “Az első félidőben a Szeged, a másodikban mi játszottunk jobban, ám különböző okok miatt nem tudtuk megnyerni a mérkőzést.”

no images were found

Online közvetítésünk

IV. negyed 105-96 (36-25, 29-23, 13-30, 28-17)

40′ Mike szorongatott helyzetből nem tudja társhoz passzolni, Butorac ejti be a ziccert, 104-96. Molnár András áll a vonalra, remekül játszott ma, nem mellesleg négy faulttal játszotta végig az utolsó negyedet, Az első büntetője jó, a második kiperdül, 105-96. Simon rossz triplája zárja a meccset: iszonyatosan nagyot melózott ezért a győzelemért a Naturtex-SZTE-Szedeák, de végül kilenc ponttal, 105-96-ra veri a Falcót Nikola Lazic együttese, amely így győzelmet rak a karácsonyfa alá.

40′Molnár hármasa sajnos rövid, de Armelin majdnem labdát szerez a kontra végén. Zúg a Szép volt, fiúk!, Butorac még beszór egy hármast, 104-94.

39′ Armelin harcol ki egy faultot, és dobhat két büntetőt. Jereminov és Ciric vastaps közepette jön le, Mike és Meleg áll be a meccs végére. Armelin a kettőből egyet bedob, 104-88.

39′Bognár sarokból elengedett hármasa lejön, egy emberként, állva tapsol a csarnok. Butorac most beejti a körtéből, 103-88.

no images were found

38′ Molnár András viszi végig a ziccert a szerzett labda után, 103-86: ez megvan, innen nem lehet elbukni, 9-0-s futásban a szegediek! Időt kér Kálmán László.

38′Rundles elcsúszik, Jereminov megszerzi a labdát: innentől azért nagyon csúnya lenne, ha nem nyerné meg ezt a meccset a Szedeák. Hallik begyűjti az ötödik faultját, tőle elbúcsúzunk mára. Jereminov középtávolija ül, 101-86.

37′ MOLNÁR ANDRÁS! EGÉSZEN ELKÉPESZTŐ, AHOGY JÁTSZIK! Mind a négy hármasa jó, 97-86. Juhos is villan a palánk alól, 99-86, újra el tud lépni a Szedeák, időt is kér a Falco!

37′Rundles hármasa is rövid, majd Juhos majdnem labdát szerez, de ez a hármas sem jó a vendégektől. Armelinnek majdnem megvan a lepattanó, de maradhat a Falcónál, pokolian jó meccs. Wright megint az egekből húz le egy labdát, és be is ejti, 94-86.

36′ Két triplát is elhibáznak a vendégek, majd Comagic egy tiszta ziccert ront, senki nem volt körülötte, de lejön a kettese, MOLNÁR ANDRÁS azonban egy elképesztően szép hármast szór be, 94-84!

35′Butorac hármasa megint nem jó, Armelin viszont befejezi az újabb kontrát, 91-84!

35′ Butorac hármasa nem jó, de Wrighté a lepattanó, viszont labdát szerzünk, és Ciric befejezi a kontrát! 89-84, időt kér a Falco!

34′ Váradi hármasa most nem jó, és nem is tudja megmenteni a labdát már. MOLNÁR ANDRÁS! Jereminovval ketten nagyon érzik egymást, 87-84.

34′Váradi tempója jó, 85-84. Jereminov viszont nem tudja befejezni a betörése után, megint vezethet a Falco.

33′Molnár András! Remek betörése után jut lélegzetvételnyi előnyhöz a Szedeák, 85-82.

no images were found

32′Wright szerez egy támadólepattanót Comagic rossz közelije után, ezt pedig már kosárra váltja, 83-82. Ciric kétszer is összeszedte a saját lepattanóját, de egyik sincs bent.

32′Eladott labda Comagictól, reklamálnak a vendégek, de a Szedeáké a labda. Molnár remek passza Juhosnak, aki megoldja középről, 83-80, ez kell a folytatásban!

31′ Ciricre méterekről ráesik Bognár, ez csúnya fault volt a szombathelyitől, három büntetőt dobhat Ciric: mind a három bent, ez nagyon fontos volt, 81-80.

31′Hihetetlen hátrányt dolgozott le a Falco, védekezésben sokkal több kell a Szedeáktól a folytatásban. Bognár közelijével vezet a Falco, 78-80.

III. negyed 78-78 (36-25, 29-23, 13-30)

30′ Bognár ziccerével egyenlít a Falco, 78-78, hihetetlen ez a negyed. Ciric tempója nem jó, jöhet a vezetésért a Falco: Wright pontatlan középtávolról. Egyetlen másodperc a negyedből: egy passz és egy dobás, ennyi fér bele: Ciric engedte el, de ez sem jó tőle, így 78-78 harminc perc után.

29′Ez most támadóhiba Rundlesnél, nem veszi át így a vezetést a Falco, elképesztően fontos támadás jön. Ciricet faultolják, a dobása így is majdnem bent, így viszont jöhet tőle két büntető: az első nem jó, a második már bent, 78-76.

29′Butorac indul el egy tempóváltás után, és nem tudjuk megállítani, 77-76. Ciric tempója rövid, Moravcsik okosan faultolja Rundlest.

29′Brkic állhat a vonalra Váradi faultja után: mindkettő jó, 77-74.

28′ Rundles hármasa megint rövid, de Bognár bepöcizi a támadólepattanót, egy pont a különbség, 75-74.

no images were found

27′ Rundles tempója után már csak három pont a Szedeák előnye, 75-72.

27′ Wright veri meg Ciricet a palánk alatt, 75-70. Moravcsik betörése után most Brkicnek ítélnek, majd Armelin sarokból eldobott hármasa rövid.

26′ Brkic dobhat két büntetőt: az első jó, a második viszont lejön, 75-68.

26′Ciric egy nagyon fontos tempót dob be, 74-65. Rundles azonban egy hármassal hozza még közelebb a Falcót, 74-68.

25′Fault Brkicnél középen, jöhet a Falco. Hallik hármasa most rövid, de Moravcsik nem tudja feltenni középről, ellenben Váradi pontosabb a palánk alól, 72-65.

24′Jereminovval szemben védekezik most jól Wright, majd Váradi betörése után lép 11 pontnyi különbségre a Falco, 72-61. Jereminov eladja a labdát, Butorac pedig végigviszi, 72-63.

24′Hallik szór be egy újabb triplát, három kinti dobásából mindhárom a gyűrűben landol, 72-59-nél kér időt Nikola Lazic.

23′ Eladott labda után indul Butorac, aki be is fejezi a kontrát, 72-56. Ciric hármasa kiperdül, de Armeliné a támadólepattanó, majd lejár a támadóidőnk dobás nélkül.

23′ Molnár András gyűjti be a negyedik hibáját Wright ellenében, le is kapja őt Nikola Lazic. Wright állhat a büntetővonalra: csak az első jó, a másodiknál a lepattanó Ciricé, 72-54.

22′ Ciricet megint csak szabálytalanul tudják megállítani: az első büntetője most nem jó, de a második már a helyén, 72-53.

22′ Rundles engedi el kintről, ez is bent tőle, 68-51. Armelin gyorsan válaszol kintről, az ötödik trojkája már, 71-51. Wright szedi le az égből a bejátszást, és szépen beejti, 71-53.

no images were found

21′ Ciric faulttal együtt teszi be a ziccert: ha bent a büntető, húsz közte. Ott is van, 68-48.

21′Az első dobások nincsenek bent a Szedeáktól a szünet után, majd lejár a Falco támadóideje dobás nélkül.

II. negyed 65-48 (36-25, 29-23)

20′Jereminov, mindössze két másodperccel a támadóidő lejárta előtt egy remek mozdulattal teszi fel a palánkra, 63-48. Még húsz másodperc, a Falco eladja a labdát: Jereminov most előkészít, Brkic a befejező a körtében, 65-48: elképesztő félidőt produkál a Szedeák, amely 17 ponttal vezet húsz percnyi játék után.

19′ Váradi pokolian pontos hármasa középről, 61-46. Armelin triplája most lejön, majd Rundles marad üresen, szépen látja meg őt Váradi, 61-48. Időt kér Nikola Lazic.

18′ Brkic vált le remekül emberéről, és szépen meg is oldotta közelről, 59-41. Dobos maradt most üresen, ezt kihasználja, 59-43. Brkic megint beejti a palánk alól, 61-43.

18′ Büntetők a túloldalról is, Rundles állhat a vonalra: ő sem hibázik, 57-41.

18′ Jereminovot mintha szabályosan takarta volna be Dobos, de két büntetőt fújnak: Jereminov mindkettőt bedobja 57-39.

17′ Armelin is beemeli a trojkát, hát ez elképesztő, ahogy ma kintről dob a Szedeák, 55-36. Váradi szintén pontosan céloz kintről, ez volt a meccs huszadik (!) hármasa, 55-39.

no images were found

16′ Kiss Zsolt most egy védőlepattanót szed, Rundles rossz középtávolija után, majd megint a sarokból egy újabb tripla, már ötven pont felett a Szedeák, 52-33. Comagic szintén a sarokból, 52-36.

15′ KISS ZSOLT! Jereminov passzát a sarokból dobja be a cséká, ez a tizedik szegedi tripla, 49-33. Dobos válaszol egy jó tempóval, 49-33.

15′ Váradi dobhat két büntetőt: jó az első, és a második is bent, 46-31.

14′ Moravcsik ziccere kiperdül a betörése után, majd Comagic ront el egy közelit, nem mellesleg Moravcsik és Ciric védekezett remekül. Brkic állhat a vonalra: pontosabban mégsem, csak oldalról jöhet a Szedeák, pedig elsőre büntetőt fújtak. Brkic harcol ki egy újabb faultot Juhos tempója után ; majd Molnár András remek ütemű passza után a dudaszó pillanatában ejti be a center közelről, 44-29. Miénk a lepattanó Rundles dobása után, Molnár végigviszi, 46-29!

14′Fault Rundles ellen – ez mondjuk egy egészen könnyű sípnak tűnt. Rundles az első büntetőt bedobja, a második viszont lejön, és bár Molnár András nem tudja összeszedni, de Comagicról pattan ki.

13′ MOLNÁR ANDRÁS! Ez a tripla is bent, már a kilencedik szegedi trojka, 42-28! Kiváló kinti forma a Szedeáktól, időt is kér Kálmán László.

13′ Butorac bejátszásába belenyúl Juhos, majd meg is szerzi a labdát, Moravcsik hármasa viszont rövid a sarokból. Ciric faultja Rundles ellenében, a második fault tőle. Eladja a labdát a Falco, pontosabban Rundles passza nagyon hosszú Comagicnak, aki csak a saját térfelén tudja azt összeszedni, a labda a Szedeáké.

12′ CIRIC! Ez a trojka is jó tőle, és ismét egy kisebb tanakodás után adják meg, 39-28.

12′Kiss Zsolt hármasa lejön a sarokból, de Butorac trojkája rövid a túloldalról. Egyelőre kevesebb pont, mint az első negyedben.

12′Butorac megy be, és most faulttal együtt fejezi be, 36-27. A plusz egy is bent, 36-28.

no images were found

11′Ciric szerez támadólepattanót, de Armelin nem tudta ezt kosárra váltani.

I. negyed 36-25

10′Most kicsit lemaradt a szegedi védelem Comagicról, aki igen könnyedén szerzett egy kettest, de így is 11 ponttal vezet az első negyed után a Szedeák, 36-25.

10′Ciric faulttal együtt teszi fel a palánk alól, 35-23, és még jöhet Ciric büntetője: a szezon egyik legjobb negyedét nyújtja a Szedeák. Jó a plusz egy is, 36-23.

9′Juhos labdát szerez az imént beállt Simontól! Egyelőre dominál a Szedeák, nem mellesleg ülnek a kinti dobások. Ciric közelije lejön, de Juhosé a támadólepattanó, és másodjára bepöcizi, 33-20! Hallik válaszol egy triplával, 33-23.

9′ Mindenesetre kisebb tanácskozás nélkül a Szedeáké a labda, érdekes jelenet. Moravcsik szépen tör be, és szolgálja ki Juhost, 31-20!

9′ Sőt, a Szedeáké a labda, úgy, hogy Armelin bedobta a hármast – valószínűleg a fault miatt ítélhettek így a sporik, de jöhet egy kis videóbírózás, áll a játék.

9′ Armelin hármasát is megadják egy kisebb tanakodás után, bár reklamálnak a vendégek, de ezt már nem vonják vissza, ez már a hetedik szegedi tripla, 29-20.

9′ Kiss Zsolt üresen maradt, ez pedig hiba volt a vendégektől, büntet is a kapitány egy hármassal, 26-17. Jön a válasz Rundlestól kintről, 26-20.

no images were found

8′Hallik egy nagyon távoli triplát szór be, ez volt a negyedik vendég hármas, 23-17.

8′Váradi faultja Molnár András ellen, jöhet két büntető a szegeditől. Mindkettő a helyén, 23-14.

7′ Wright csak harmadjára dobja el a büntetővonalról, de rövid, majd egy eladott szegedi labda után Wright megint, de ez sincs bent tőle, remek védekezés volt most ez a Szedeáktól, hiszen megvan a pattanó a tömegben.

7′ Armelin szépen tette fel közelről, de az utolsó pillanatban kifele jött a labda, majd Molnár állítja meg a szombathelyi kontrát.

6′ Wright a támadólepattanó után ejti be közelről, 21-14. Labdát szerzünk a palánk alatt, majd Armelin okosan lassítja a játékot, nincs hova sietni. Jereminov hármasa most lejön, viszont Molnár András leszedi a pattanót.

5′Rundles is egy triplát dob, ő a sarokból pontos,19-12. Ciricet faultolják, sajnos kiperdül a közelije, így viszont két büntető: az első jó, és a második is, 21-12.

5′Váradi hármasa is bent, hát eddig nem a védekezésről szól a meccs, 17-9. Jereminov remek bejátszása a palánk alá, Molnár András oldja meg közelről, 19-9.

no images were found

4′ Jereminov lop labdát, majd inkább lelassít, végül Molnár kiosztja a sarokba Armelinnek, aki másodjára áll bele a triplába: ez is bent! 14-6! SŐT! CIRIC IS BESZÓR EGY HÁRMAST! HÁT EZ ELKÉPESZTŐ RAJT, ÖT HÁRMAS BENT, 17-6! Időt kér Kálmán László!

3′ Bent a második szegedi tripla is, Molnár András szórja be ezt kintről, 8-3. Jön a válasz a túloldalról Rundlestól szintén kintről, 8-6. Jereminov! Ő is egy trojkát szór, 11-6!

2′ Armelin hármasa bent a sarokból, 5-2, jó az első szegedi tripla. Wright dobhat büntetőket: az első lejön, a második viszont a helyén, 5-3.

2′ Butorac egyenlít a betörése után, 2-2.

1′ A Falco nyerte a feldobást, de az első támadás végén Hallik eladja, és rögtön le is cseréli őt Kálmán László. Brkic közelije kiperdül, de két büntetőt dobhat: mindkettő bent, 2-0!

17:47 – Köszöntjük olvasóinkat az újszegedi sportcsarnokból, alig negyed óra, és kezdődik a Szedeák idei utolsó bajnokija, ennek megfelelően a csapatok már a parketten pattogtatnak. A tegnapi eredmények tükrében egy esetleges mai sikerrel a nyolcadik Kaposvárt is befoghatnák Nikola Lazic tanítványai.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

A találkozó elé

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Nagyszerű győzelemmel, 105 pontot szórva búcsúztatta a 2015-ös esztendőt a Szedeák! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=597387

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 20.

Előző sztori

Advent utolsó vasárnapján fellobbant a negyedik gyertya is a Dóm téren

Következő sztori

Minden idők legnagyobb jegyárbevételét hozta az új Csillagok háborúja-rész Észak-Amerikában