Írjon nekünk

Közélet

Körkép karácsony előtt: giccstől díjnyertes alkotókig + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kari_vasar10kf

Bejártuk a szegedi adventi vásár főbb helyszíneit. Különböző árakkal, s változó minőséggel találkoztunk. Ön mit tapasztalt?

Az egyik oldalon villogó kínai gyártmányú eszközök, pár árussal arrébb a másik oldalon már díjazott alkotó kerámiai tárgyai – a Széchenyi tér választékát találtuk a legeklektikusabbnak az általunk bejárt adventi vásár helyszínek között. A karácsonyt megelőző hetekben minden bizonnyal szegediek ezrei próbálják megtalálni a megfelelő ajándékot szeretteiknek, idén a korábbiaknál is több – hétvégére összesen hét – helyszínen költhetik el összekuporgatott pénzüket. A megemlített Széchenyi téren kívül, a Dóm téren elsősorban népművészethez köthető tárgyakat találunk, a többi helyszínen (Szent-Györgyi Albert tér, Klauzál tér, Dugonics tér, Aradi vértanúk tere) inkább csak néhány árust láttunk, jellemzően kettőt-hármat. Szombattól ez a sor bővül ki a Szent István térrel egy hétvégére, Szent Miklós Puttonya néven Mikulás-napi kézműves vásárt tartanak, családi programokkal és jótékonysági akcióval.

Búgó kínai katicát, vagy magyar pulis bögrét?

Úgy tapasztaltuk, hogy a kézműves termékek divatja továbbra sem szűnt meg, Nyugat-Európával ellentétben nálunk még mindent el lehet adni ezzel a jelzővel. Több helyen láttunk ebbe a kategóriába tartozó szappant, lekvárt, mézet, kerámiatárgyakat, fajátékokat elsősorban a Dóm téren, másodsorban a Széchenyi téren.

kari_vasar04kf

A népművészethez, hagyományokhoz kapcsolódó termékeket főleg a Fogadalmi Templom előtt találtuk, itt találkoztunk egyedül politikai hitvallásokkal, az egyik eladónál lehetett Trianonhoz kapcsolódó tárgyakat venni. A Széchenyi téren elnyerték tetszésünket Czákmány Veronika alkotásai, az eladó elmondta, hogy korábban Az év keramikusa díjjal jutalmazták az órák, dísztárgyak létrehozóját. A retró még szintén őrzi népszerűségét, többek között bögrét, rozsdás plakátot imitáló képet is lehetett venni a Széchenyi téren, aki pedig valódi régiségre vágyott átsétálhatott a Dóm térre.

Szomorúan konstatáltuk viszont, hogy csupán a Lazi Könyvkiadó árusított új könyveket, igaz, két helyen is megtalálható volt standjuk. Elsősorban saját kiadványokkal készültek, továbbá várható bestsellerekkel, mint Frei Tamás Agrárbárók című regényével, vagy a Star Wars filmhez kapcsolódó kötetekkel. Olyan piacokról ismert tárgyakkal is találkoztunk, mint Kínában készültnek tűnő zoknik, ruhák, amelyeknek a főtér helyett inkább a Cserepes soron lenne helyük véleményünk szerint. A „mini vidámpark” is meglehetősen furcsán hat a karácsonyi forgatagban.

kari_vasar09kf

Mi jó falat

A lacikonyhák árait a szokásosnak találtuk, egy grillkolbászért elkértek 800 forintot, a hamburgerért 980-at, kolbászzsíros kenyeret már 200 forintért kentek, sült hallal is találkoztunk a Szent-györgyi Albert téren. Kedveltek a sparhelten készült ételek, például a kenyérlángos, az íncsiklandó illat sokakat a közelükbe csábított. Hagyományosan népszerű a kürtöskalács, a Dugonics téren és a Széchenyi téren is álltak sorba értük.

Pálinkát, s forralt bort többen is árusítottak, ez utóbbinál is megjelent az igény a különleges ízekre, eperből és meggyből is elkészítették e nedűt.

Nektek milyenek eddig a tapasztalataitok az idei adventi vásárokkal kapcsolatban? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=593897

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 5.

Hírzóna

Hőkamerás drónnal védik a határt a röszkei polgárőrök

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szerkezet nyolc kilométerre is képes elrepülni.

Tovább olvasom

Hírzóna

Újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A belföldi vendégek egyre inkább az országhatáron belül tervezik nyári pihenésüket.

Tovább olvasom

Hírzóna

A gazdasági kérdések miatt fontos az új nemzeti konzultáció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Úgy tűnik, mintha az EU büntetné azokat a tagállamokat, akik időben cselekedtek.

Tovább olvasom

Aktuál