Közélet

Körkép karácsony előtt: giccstől díjnyertes alkotókig + FOTÓK

Körkép karácsony előtt: giccstől díjnyertes alkotókig + FOTÓK

2015. december 5., szombat
Körkép karácsony előtt: giccstől díjnyertes alkotókig + FOTÓK
kari_vasar10kf

Bejártuk a szegedi adventi vásár főbb helyszíneit. Különböző árakkal, s változó minőséggel találkoztunk. Ön mit tapasztalt?

Az egyik oldalon villogó kínai gyártmányú eszközök, pár árussal arrébb a másik oldalon már díjazott alkotó kerámiai tárgyai – a Széchenyi tér választékát találtuk a legeklektikusabbnak az általunk bejárt adventi vásár helyszínek között. A karácsonyt megelőző hetekben minden bizonnyal szegediek ezrei próbálják megtalálni a megfelelő ajándékot szeretteiknek, idén a korábbiaknál is több – hétvégére összesen hét – helyszínen költhetik el összekuporgatott pénzüket. A megemlített Széchenyi téren kívül, a Dóm téren elsősorban népművészethez köthető tárgyakat találunk, a többi helyszínen (Szent-Györgyi Albert tér, Klauzál tér, Dugonics tér, Aradi vértanúk tere) inkább csak néhány árust láttunk, jellemzően kettőt-hármat. Szombattól ez a sor bővül ki a Szent István térrel egy hétvégére,

Szent Miklós Puttonya

néven Mikulás-napi kézműves vásárt tartanak, családi programokkal és jótékonysági akcióval.

Búgó kínai katicát, vagy magyar pulis bögrét?

Úgy tapasztaltuk, hogy a kézműves termékek divatja továbbra sem szűnt meg, Nyugat-Európával ellentétben nálunk még mindent el lehet adni ezzel a jelzővel. Több helyen láttunk ebbe a kategóriába tartozó szappant, lekvárt, mézet, kerámiatárgyakat, fajátékokat elsősorban a Dóm téren, másodsorban a Széchenyi téren.

kari_vasar04kf

A népművészethez, hagyományokhoz kapcsolódó termékeket főleg a Fogadalmi Templom előtt találtuk, itt találkoztunk egyedül politikai hitvallásokkal, az egyik eladónál lehetett Trianonhoz kapcsolódó tárgyakat venni. A Széchenyi téren elnyerték tetszésünket Czákmány Veronika alkotásai, az eladó elmondta, hogy korábban Az év keramikusa díjjal jutalmazták az órák, dísztárgyak létrehozóját. A retró még szintén őrzi népszerűségét, többek között bögrét, rozsdás plakátot imitáló képet is lehetett venni a Széchenyi téren, aki pedig valódi régiségre vágyott átsétálhatott a Dóm térre. Szomorúan konstatáltuk viszont, hogy csupán a Lazi Könyvkiadó árusított új könyveket, igaz, két helyen is megtalálható volt standjuk. Elsősorban saját kiadványokkal készültek, továbbá várható bestsellerekkel, mint

Frei Tamás

Agrárbárók című regényével, vagy a Star Wars filmhez kapcsolódó kötetekkel. Olyan piacokról ismert tárgyakkal is találkoztunk, mint Kínában készültnek tűnő zoknik, ruhák, amelyeknek a főtér helyett inkább a Cserepes soron lenne helyük véleményünk szerint. A „mini vidámpark” is meglehetősen furcsán hat a karácsonyi forgatagban.

kari_vasar09kf

Mi jó falat

A lacikonyhák árait a szokásosnak találtuk, egy grillkolbászért elkértek 800 forintot, a hamburgerért 980-at, kolbászzsíros kenyeret már 200 forintért kentek, sült hallal is találkoztunk a Szent-györgyi Albert téren. Kedveltek a sparhelten készült ételek, például a kenyérlángos, az íncsiklandó illat sokakat a közelükbe csábított. Hagyományosan népszerű a kürtöskalács, a Dugonics téren és a Széchenyi téren is álltak sorba értük. Pálinkát, s forralt bort többen is árusítottak, ez utóbbinál is megjelent az igény a különleges ízekre, eperből és meggyből is elkészítették e nedűt.

Nektek milyenek eddig a tapasztalataitok az idei adventi vásárokkal kapcsolatban? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=593897

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.