Gazdaság

Kereskedelmi szövetség: januártól 17 százalékkal csökkenhet a sertéshús ára

Kereskedelmi szövetség: januártól 17 százalékkal csökkenhet a sertéshús ára

2015. december 29., kedd
Kereskedelmi szövetség: januártól 17 százalékkal csökkenhet a sertéshús ára

Január elsejétől 17 százalékkal csökkenhet a sertéshús ára az 5 százalékra mérséklődő áfának köszönhetően - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kedden az MTI-vel.

A frissen hűtött vagy fagyasztott házi sertéshús forgalmi adója csökken, így olcsóbb lesz például a comb, a lapocka, a tarja, a karaj, az oldalas és a dagadó is. Ugyanakkor a vágási melléktermékre és a belsőségre már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs, így a sertésmáj, a sertészsiradék és a zsírszalonna áfája továbbra is 27 százalék marad. A feldolgozott húsféleségek, a kolbász, a szalámi, a virsli vagy a sonka áfája sem csökken. Az OKSZ megjegyzi, hogy a boltokban különbözőek az árak, de a kereskedők abban érdekeltek, hogy az áfakulcs-csökkentés előnyét átadják a vásárlóknak. Ez egy évben 25 milliárd forint körüli összeget jelenthet a szövetség szerint. A KSH adatai szerint a rövid karaj kilója 1400, míg a sertéscombé 1310 forint volt novemberben. Így a 17 százalékos árcsökkenés kilónként több mint 200 forint áresést jelent - jegyezték meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.