Sport

Kajak-kenu: pályafutása csúcspontját érte el idén Kárász Anna

Kajak-kenu: pályafutása csúcspontját érte el idén Kárász Anna

2015. december 14., hétfő
Kajak-kenu: pályafutása csúcspontját érte el idén Kárász Anna
kajak-kenu010kf_karasz_anna

Remek évet tudhat maga mögött az EDF Démász-Szegedi VE kajakosa, Kárász Anna, aki K1-500 méteren előbb legyőzte a hazai válogatón Kozák Danutát, majd olimpiai kvótát szerzett, így jövőre ott lehet a riói világversenyen. A 24 éves kajakossal beszélgettünk az idei évéről.

Nem csak

Kárász Anna

, hanem klubja, az EDF Démász-Szegedi VE is kiváló évet zárt: az egyesület évzáróján levetített, idei esztendőt felidéző kisfilmben bizony sok szerepet kapott Kárász Anna is.„Az év végére egy kicsit az ember megfeledkezik arról, hogy mi történt az év elején, mindig jó ezeket áttekinteni, és nagyon sok jó emlékem előjött a fotók láttán. Mondhatom, hogy nagyjából elégedett is vagyok ezzel az évvel” - fogalmazott 2015-ről Kárász Anna. A 24 éves kétszeres világbajnok a közelmúltban Floridában járt edzőtáborban, az ottani tapasztalatokat elmondva úgy összegzett: örül, hogy megtalálták ezt az edzőtábor helyet, hiszen egyrészt azért is mentek ki most ősszel, hogy biztosan lássák, tavaszra ez a hely megfelelő lesz, mivel akkor már egy hosszabb intervallumra vonulnak edzőtáborba. „Minden tökéletes volt, hatalmas a vízfelület, adottak a feltételek. Jó idő is volt, nem olyan hideg, mint itt Európában bárhol, ez pedig nagyon fontos lesz már februárban, amikor vízre szállunk, így alig várom, hogy visszatérjünk” - tette hozzá Kárász Anna, aki várhatóan február elején tér vissza a novemberben már bejárt floridai táborba.

kajak-kenu012kf_karasz_anna

2015-re valószínűleg jó szívvel gondol vissza a szegedi kajakos, hiszen a hazai válógatókon kétszer is legyőzte az esélyesebbnek tartott Kozák Danutát, amivel végleg berobbant az idei évben. „Rengeteg új tapasztalatot szereztem, ami miatt elégedett vagyok, hogy meg tudtam tenni azt a lépést, hogy itthon egyesben tudtam nyerni. Úgy értékelem ezt, hogy ez eddigi pályafutásom legnagyobb dolga, legmagasabb pontja. Viszont a világbajnoksággal nem vagyok elégedett, nem a második hellyel, hanem azzal, hogy ott nem tudtam magamból kihozni azt a teljesítményt, amit mondjuk itthon kétszer a válogatókon, ott szerintem jobban szerepeltem, így van hiányérzetem. Ugyanakkor tapasztalatként ez is nagyon jó volt, át tudtuk beszélni az edzőmmel, hogy mi nem volt jó, mi volt ennek az oka, ebből pedig tudunk építkezni. Olyan nincs, hogy mindig minden sikerül, viszont ezekből hozzá tudunk építeni a felkészüléshez a jövőben” - tekintett vissza idei teljesítményére Kárász Anna. A kajakos számára ugyanakkor 2016 még nagyobb sikereket tartogathat: a riói lesz pályafutása első olimpiája. „Ez hatalmas motiváció számomra, ha bármi nehéz az edzésen, akkor csak felvillan egy kép, hogy nekem mik a terveim jövőre, és akkor már könnyebb lesz minden. Mentálisan és fizikálisan is csak arra fókuszálok, hogy nap mint nap ki tudjam magamból hozni a maximumot” - tekintett a jövő évi célokra Kárász Anna. Az év végéhez közeledve sokan pihennek, kiengednek, azonban a kajakosok számára ilyenkor sem áll meg az élet, így az ünnepek is nagyrészt a felkészülésről fog szólni Kárász Anna számára, még ha egy kis idő azért persze jut a családra is. „Nálunk nem annyira a pihenésről szól ez az időszak, ilyenkor én haza szoktam menni a családomhoz karácsonykor, három napot otthon töltök, de az estéken kívül ezek a napok is legalább napi egy edzéssel fognak telni. Nekünk az igazi pihenés az mindig szezon végén van, maximum ez a három nap jöhet szóba ilyenkor, de most nem szeretnék még három napot sem kihagyni” - tette hozzá nevetve Kárász Anna.

"Rengeteg új tapasztalatot szereztem, ami miatt elégedett vagyok, hogy meg tudtam tenni azt a lépést, hogy itthon...

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.