Közélet

Január 1-jétől újabb öt százalékkal nő a katonák bére

Január 1-jétől újabb öt százalékkal nő a katonák bére

2015. december 21., hétfő
Január 1-jétől újabb öt százalékkal nő a katonák bére
Illegális bevándorlás - Röszke

Január 1-jétől újabb 5 százalékkal nő a honvédségnél dolgozók bére, és emelkednek a béren kívüli juttatások is - jelentette be a honvédelmi miniszter az erről szóló, a honvéd érdekvédelmi szervezetekkel kötött együttműködési megállapodás aláírása előtt hétfőn Budapesten.

Simicskó István

kiemelte: júliustól átlagosan 30 százalékkal emelték az illetményeket, 2016-tól pedig minden évben átlagosan újabb öt százalékkal emelkedik a honvédelmi dolgozók illetménye, így 2019-re átlagosan ötven százalékkal magasabb jövedelemben részesülnek. A miniszter hozzátette: a megállapodás teljes körű, hiszen nemcsak a katonák bérére, hanem béren kívüli juttatásaira - mint például az Erzsébet-utalvány, illetve a ruhapénz - is vonatkozik. A honvédségi dolgozók jövőre 11 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak, szemben az idei 5000 forint értékű utalvánnyal, a ruházati illetményük pedig 24 ezer forinttal lesz több. A hivatásos és szerződéses katonák, valamint a közalkalmazottak részére ezen kívül havonta 4300 forint önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást is biztosítanak, ami szintén több, mint az idei - mondta Simicskó István. Hozzátette: reményei szerint a bér jellegű és béren kívüli juttatások emelésével ki tudják fejezni a kormány és a társadalom megbecsülését a katonák iránt. A megállapodás aláírása után

Czövek János

, a Honvédszakszervezet elnöke hangsúlyozta: a szakszervezet régi kérése teljesült azzal, hogy nem egy egyszeri, hanem hosszú távú fizetésemelést kaptak a katonák.

Varga István

, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy amikor a katonák életpályamodellje elindult, szomorúan vették tudomásul, hogy az nem vonatkozott a honvédségnél dolgozó közalkalmazottakra. A minisztériummal és a kormányzattal együttműködve azonban sikerült elérni, hogy július 1-től bevezették az átlagosan 5 százalék ágazati pótlékot. Ez a pótlék fog 2016-ban átlagosan 16 900 forintra, tíz százalékra emelkedni - tette hozzá.

Kelemen József

, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke örömét fejezte ki, hogy a katonák és a fegyver nélkül szolgáló közalkalmazottak élet- és szolgálati körülményei évről évre javulnak, kifejezve megbecsülésüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.