Kultúra

Hatodik alkalommal adják át a Magyar Teátrum Díjakat

Hatodik alkalommal adják át a Magyar Teátrum Díjakat

2015. december 16., szerda
Hatodik alkalommal adják át a Magyar Teátrum Díjakat

Hatodik alkalommal adják át ünnepi gálaest keretében a színházi háttérszakmák elismerésére hivatott Magyar Teátrum Díjakat a Békéscsabai Jókai Színházban szombaton.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) 2010-ben alapította meg a Magyar Teátrum Díjat, amellyel a színházi háttér- és kiszolgáló szakmákat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereket ismerik el, erkölcsi és anyagi értelemben egyaránt - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, "a hiánypótlónak számító kezdeményezés immár hagyománnyá, a színházi szakma közös ünnepévé vált, amely kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az év végén azokat ünnepeljük, akik egész évben a színfalak mögött állnak". A zsűri döntése alapján 2015-ben hat díjat adnak át: öt szakmai díjat és egy különdíjat, amely lehetővé teszi határon túli szakember elismerését. A Magyar Teátrum Díjat megkaphatja a zsűri döntése alapján bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével, a magyar színházművészet iránti odaadásával rászolgált erre. A díjra jelölés legalább két, állami díjjal elismert (Kossuth-díj, Kiváló művész, Érdemes művész, Jászai-díj) színművész és a Magyar Teátrumi Társaság egyik színházigazgatójának együttes javaslata alapján történhet. Az elmúlt öt évben olyan szakmák képviselői részesültek az elismerésben, mint például ügyelő, maszkmester, fodrász, patinázó, kellékes, kalapos, világosító, színpadmester. A díjat átvehette szcenikai csoportvezető, jelmeztár vezető, műszaki vezető, műhelyház vezető, művészeti titkár, öltöztető, díszletgyártó, szervezőiroda- és gazdasági vezető is. A Magyar Teátrum Díjakat idén is ünnepélyes keretek között adják át: a gálaest műsorvezetője

Jegyes-Tóth Kriszta

és

Szabó László

, az MTT titkára, a műsorban a Békéscsabai Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei lépnek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.