Közélet

Ferenc pápa a migránsokhoz intézett karácsonyi üzenetet

Ferenc pápa a migránsokhoz intézett karácsonyi üzenetet

2015. december 7., hétfő
Ferenc pápa a migránsokhoz intézett karácsonyi üzenetet

Az Európába érkező migránsokhoz intézte első karácsonyi üzenetét Ferenc pápa, amikor vasárnap a Vatikánból "távkapcsolással" gyújtotta meg az Assisiben felállított karácsonyfa és betlehem fényeit.

Ferenc

pápa a migránsokhoz beszélve Lukács evangéliumát idézte, és úgy fogalmazott: "Azt mondom minden migránsnak, emeljétek fel fejeteket, az Úr veletek van!" Az egyházfő a Vatikánból interneten keresztüli "távkapcsolással" gyújtotta fel az umbriai Assisi városában levő fenyőfa és betlehem fényeit. Ferenc pápa videoüzenetet is küldött, amelyet az Assisiben szolgáló ferences szerzetesek, a város lakosai, valamint a szertartásra meghívott bevándorlók hallgattak, Afganisztánból, Kamerunból, Nigériából és Szíriából menekült családok. Az Assisiben levő Szent Ferenc-bazilika előtti téren állított karácsonyfa idei üzenete aktuális témáról, a migrációról szól. A fenyőfa alá egy hét hét méter hosszú, deszkákból ácsolt bárkát helyeztek. A hajó Lampedusa szigetéről érkezett: tunéziai migránsok csoportja kelt át vele a Földközi-tengeren. Az ütött-kopott, valamikor kék színűre festett lélekvesztővel kilenc tunéziainak sikerült átkelnie Észak-Afrikából az olasz partokra. A hajót az olasz parti őrség szállította Lampedusáról a béke városaként ismert Assisibe. A bárka mindazokat képviseli, akik nekiindulnak a tengernek jobb jövőben reménykedve, nem tudva, hogy sikerül-e élve megtenniük az utat - mondta el Enzo Fortunato atya, az Assisiben szolgáló ferences szerzetesek szóvivője. A ferencesek az Európát és az egész világot érintő migrációt jelképező hajóban helyezték el a szent családot ábrázoló szobrokat: a gyermek Jézus az idén Assisiben egy bevándorlóhajóban jön világra, a bárkára dobott narancssárga mentőmellények között. A nevét éppen

Szent Ferencről

választó pápa legelső, Vatikánon kívüli útja Lampedusa szigetére vezetett 2013 júniusában. Néhány hónappal később 366 eritreai migráns fulladt a tengerbe a dél-olaszországi szigetnél. Ferenc pápa vasárnapi üzenetében köszönetet mondott az olasz parti őrség tagjainak, a "remény eszközeinek" nevezve őket. Az egyházfő a bevándorlókat segítő és befogadó Dél-Olaszországot a szolidaritás példaképének nevezte Európa és az egész világ számára. Az assisi pápai kápolnában

Georg Gänswein

érsek, a Pápai Ház prefektusa,

XVI. Benedek

volt személyi titkára mutatott be szentmisét, majd megáldotta a karácsonyfát és a betlehemet. A betlehemépítés karácsonyi hagyománya Itáliában Szent Ferenc nevéhez fűződik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.