Egészség

Az ÁNTSZ növekvő érdeklődésre számít a gyógyhellyé minősítés kérelmezésében

Az ÁNTSZ növekvő érdeklődésre számít a gyógyhellyé minősítés kérelmezésében

2015. december 28., hétfő
Az ÁNTSZ növekvő érdeklődésre számít a gyógyhellyé minősítés kérelmezésében

Az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra számít, hogy a jelenleg beérkező évi egy-két kérelem helyett jövőre akár négy-öt település is kérheti, hogy az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) minősítse gyógyhellyé.

Az OTH nyilvántartása szerint jelenleg 19 minősített gyógyhely van Magyarországon, ezek száma a közeljövőben bővülhet, mert van olyan európai uniós pályázat, amelynek ez az egyik feltétele. A gyógyhely megnevezés valamely település, vagy településrész megjelölésére akkor használható, ha azt az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala gyógyhellyé nyilvánítja. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint ennek szigorú feltételei vannak; vizsgálják, hogy van-e az adott helyen olyan elismert természetes "gyógytényező", mint például a gyógyvíz, gyógyiszap, gyógygáz vagy az éghajlat. Az is fontos, hogy ezek igénybevételéhez rendelkezésre álljon megfelelő intézmény, ami lehet gyógyfürdő, gyógyszálló, gyógybarlang, mofetta. A gyógyítás zavartalanságát, a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek megléte is szempont, így a megfelelő infrastruktúrát, a kiemelten védett területre előírt levegőtisztasági értéket, a fokozottan védett területnek megfelelő zajszintet, a rendezett zöldterületek adottságát is vizsgálják. A gyógyhellyé nyilvánítás a települési önkormányzat képviselő-testületének döntése alapján kezdeményezhető. Az eljárást 21 nap alatt lefolytatja ugyan a hatóság, de a szigorú követelmények miatt a különböző hiánypótlások, dokumentumok bekérése miatt akár egy év is eltelhet a határozat kiadásáig. A feltételek meglétét az ÁNTSZ utólag is ellenőrzi, szükség szerint, de legalább húsz éven belül felülvizsgálja. Az ÁNTSZ közleményében megjegyzi: a települések számára a gyógyhellyé minősítés olyan rangot jelent, amelyet marketingtevékenységük során felhasználhatnak. Előnyt jelent az is, hogy egyes nyugat-európai országok egészségbiztosítói - több más feltétel mellett - akkor térítik meg ügyfeleiknek a magyarországi gyógykezelések teljes költségét, ha a balneoterápiai kezelés gyógyhelyen valósul meg. Mindezek mellett a gyógyhelyeken megvalósuló fejlesztéseket támogatja egy, a Nemzetgazdasági Minisztérium által a közelmúltban kiírt pályázat is. Az utóbbi években a minősítést két sárvári gyógyhely, valamint Mezőkövesd-Zsórifürdő, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Szigetvár és Tapolca szerezte meg. Ezen kívül a listán olyan közismert gyógyhelyek szerepelnek, mint Lillafüred, Harkány, Balf, Kékestető, Hévíz, Balatonfüred, Parád, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Bükfürdő, Eger, Debrecen, Gyula.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.