Közélet

Alapjogokért Központ: a kormány vagy megvédi menekültügyi szabályozását, vagy tovább szigorít

Alapjogokért Központ: a kormány vagy megvédi menekültügyi szabályozását, vagy tovább szigorít

2015. december 11., péntek
Alapjogokért Központ: a kormány vagy megvédi menekültügyi szabályozását, vagy tovább szigorít

Az Alapjogokért Központ szerint két út áll Magyarország előtt az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás után: vagy az Európai Unió Bírósága előtt védi meg menekültügyi szabályozását, vagy eleget tesz Brüsszel kéréseinek, de "ezzel egyidejűleg tovább szigorítja a vonatkozó rendelkezéseket".

A központ pénteki, MTI-hez eljuttatott elemzésében arra reagált, hogy az Európai Bizottság csütörtökön több uniós tagállam, köztük Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított, mert a testület úgy véli, ezen országok menekültügyi szabályozásának bizonyos pontjai nincsenek összhangban a közösségi joggal. Az Alapjogokért Központ szerint az uniós jog keretei között lenne lehetőség akár arra is, hogy nyilvánvalóan megalapozatlannak minősüljön minden olyan kérelem, amelyet a magyar hatóságok jelenleg gyorsított eljárásban, de érdemben bírálnak el. Közölték: összegyűjtötték a bizottság által kifogásolt magyar rendelkezések pontos jogszabályi környezetét, és ezek alapján megállapították, a magyar szabályok biztosítják a hivatalos iratok lefordításának lehetőségét, "a bíróság felülvizsgálata kiterjed mind a tények, mind a jogi szempontok teljes körű, a hatósági döntés meghozatalának időpontja szerinti vizsgálatára". Az uniós jog nemzeti hatáskörbe utalja annak meghatározását, hogy a kérelmezőnek jogában áll-e a tagállamban maradni a jogorvoslati kérelem elbírálásáig, és az EU-s jog nem ír elő rendelkezést a bírósági eljárásban történő személyes meghallgatásról - írták. Úgy értékeltek: a fentiek alapján a bizottság által indított eljárás "nemcsak alaptalan, de jól mutatja, hogy az unió nem is akarja megoldani a migrációs válságot". Emlékeztettek arra, hogy az Országgyűlés idén többször módosította a menekültügyi eljárás szabályait, azonban "a módosítások minden esetben az unió vonatkozó irányelvéből ültettek át újabb rendelkezéseket a magyar jogba", így "formailag kizárt", hogy közösségi jogba ütközzenek. Felhívták a figyelmet: az új szabályoknak köszönhetően Magyarországra jóval kevesebb illegális bevándorló érkezik, bebizonyosodott tehát, hogy még a jelenlegi, teljes újragondolásra szoruló uniós szabályozás keretei között is van lehetőség a probléma átmeneti kezelésére. Úgy fogalmaztak: a kormány "kötelessége", hogy menekültügyi szabályozását akár az Európai Unió Bírósága előtt is megvédje, hiszen "jelenleg ezek a módosítások garantálják a magyar állampolgárok biztonságát". Álláspontjuk szerint a biztosoknak a kvótarendszer kierőszakolása helyett inkább egy olyan jogszabálytervezeten kellene dolgozniuk, amely végre új alapokra helyezné az unió menekültpolitikáját. Az új szabályozásnak kodifikálnia kellene az első biztonságos ország elvét: a menekültek számára tehát annak az országnak kellene átmeneti védelmet nyújtania fő szabály szerint, amely legközelebb található származási országukhoz, és képes arra, hogy életüket, szabadságukat megvédje - írta az Alapjogokért Központ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.