Közélet

Áder: mindannyiunkra kötelezettséget ró nemzeti és európai kultúránk örökségének megőrzése

Áder: mindannyiunkra kötelezettséget ró nemzeti és európai kultúránk örökségének megőrzése

2015. december 3., csütörtök
Áder: mindannyiunkra kötelezettséget ró nemzeti és európai kultúránk örökségének megőrzése

Egyre többen és egyre nyíltabban kérdőjelezik meg a nemzetállamok létjogosultságát, a nemzeti közösséghez tartozás fontosságát, mintha nem róna mindannyiunkra kötelezettséget nemzeti és európai kultúránk végtelenül gazdag szellemi örökségének megőrzése - mondta Áder János köztársasági elnök a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XIV. ülése ülésének résztvevőinek a budapesti Sándor-palotában csütörtök este rendezett fogadáson.

A köztársasági elnök köszöntőjében úgy fogalmazott, az elmúlt egy évben a kettős állampolgárság intézménynek elfogadása, a békés nemzet-újraegyesítés öröme "talán kicsit elfeledtette a napi gondokat". "Persze beszéltünk a magyarság fogyásáról, határon belül és határon túl, a magyar iskolák működésének nehézségéről és az uniós csatlakozás okozta elvándorlásról, vagy egyéb más, mindannyiunkat, mindennapjainkat és magyarságunkat érintő kérdésekről. De minderre talán némi gyógyír volt, hogy elmondhattuk, most már nem csak lélekben tartozunk ugyanahhoz a nemzeti közösséghez, hanem jogi, alkotmányjogi értelemben is" - jegyezte meg. Hozzátette: egy évvel ezelőtt kevesen gondolták azt, hogy 2015-ben egyre többen és egyre nyíltabban kérdőjelezik meg a nemzetállamok létjogosultságát, a nemzeti közösséghez tartozás fontosságát. "Csak csodálkozunk, mintha nem ugyanannak az Európának a gyermekei lennénk, mintha nem róna mindannyiunkra kötelezettséget nemzeti és európai kultúránk végtelenül gazdag szellemi örökségének megőrzése" - hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.