/

A szegedi Baracskai Judit hangjával hódítja meg a világot

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gelsey_vilmos_dij14_gs„Gilda áriáját eredetileg egy Maria Callas-féle felvételre kellett volna rátátogni, de a rendezőnek megtetszett a hangom és úgy döntött, inkább én énekeljem.” A Szegedi Tudományegyetem opera mesterszakos hallgatója egyedülálló lehetőséget kapott: közel tízperces epizódot forgattak vele a Kincsem című nagyszabású magyar filmhez. Baracskai Judittal külföldi fellépésekről és álmairól beszélgettünk.

„Tanárnőm, Temesi Mária, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető professzora közvetítésével jutottam el a válogatóra, ahol egy szoprán és egy bariton énekest kerestek. A Rigoletto Bosszú duettjét egy nagynevű magyar musicalszínésszel éneklem a jelentben. Gilda áriáját eredetileg egy Maria Callas-féle felvételre kellett volna rátátogni, de a rendezőnek megtetszett a hangom és úgy döntött, inkább én énekeljem” – mesélte portálunknak Baracskai Judit, hogyan került közelebb Herendi Gábor, a Valami Amerika rendezőjének nagyszabású filmjéhez, a Kincsemhez. A fiatal tehetséges operaénekes egy hónapon át gyakorolta Gilda két jelenetét, oktatója és mentora, Koczka Ferenc segítésével pedig sikerült tökéletesre csiszolnia az úgynevezett háromvonalas Esz hangot, ami két hanggal magasabb a „magas C”-nél. A közel tízperces epizódot, ami egy féltékenységi jelent hátteréül szolgált, a kecskeméti Katona József Színházban vették fel a szimfonikus zenekarral.

baracskai_judit_01

Az SZTE-ZMK elsőéves operaének mesterszakos hallgatója fiatal kora ellenére ünnepelt tehetség a tengerentúlon is. Baracskai Juditról már a diákévek elején kiderült, hogy kivételes hangi adottságokkal rendelkezik, drámai szoprán hangja a nála idősebb, tapasztaltabb operaénekesekkel is felveszi a versenyt. „Toledo-Szeged 25 éves testvérvárosi kapcsolatának apropóján a Tisza-parti városban ünnepséget tartottak. A nyári gálaműsor után a város felkért, hogy képviseljem Szegedet az USA-ban az ottani ünnepségen is, így lehetőségem volt egyetemeken bemutatkozni, hangversenyeken énekelni. Öt hétig voltunk kint Koczka Ferenccel, ez idő alatt összesen 20 fellépésünk volt.” Judit szóló áriáin kívül énekelt többek között Christopher Scholl tanszékvezető oldalán a Bowling Green State University-n , valamint az University of Toledo-n Erik Johnson korábbi tanszékvezetővel is. Juditnak ez volt az első ilyen nagyszabású felkérése, s sikerült azonnal megnyernie magának a helyieket. Pihenésre alig jutott idő, a párost Toledóba és Washingtonba is visszahívták, hogy megismételjék a koncertet; a fővárosban október 23-án Magyarország nagykövetének is énekelt. „Szerencsére jutott egy kis idő a városnézésre is. Az első tíz napot Toledóban és környékén töltöttük, ott meglátogattuk az említett egyetemeket és Rotary Clubokat. Később utaztunk Chicagoba, Mineapolisba, Clevelandba, Torontóba és Kanada déli részére, Hamiltonba. De megnéztük a Niagara-vízesést is” – idézte fel mosolyogva az emlékeket a fiatal lány. Hozzátette, nagyon szívesen mondott igent a jövő évi meghívásra, s már alig várja, hogy 2016 nyarán újra az USA-ban énekelhessen.

gelsey_vilmos_dij12_gs

Kivételes tehetsége révén Baracskai Judit pártfogóra lelt a kúlai és szegedi Rotary Clubokban, a Soroptimist Clubban. Segítségükkel juthat ki olyan nemzetközi énekversenyekre, mint például a Rotary 2017-es lisszaboni megmérettetése. Koczka Ferenc szerint a nemzetközi versenyeken elért eredmények és tapasztalatok ugródeszkaként szolgálnak Judit céljainak elérésében vagyis, hogy szólistaként minél több ország neves színházában állhasson majd a deszkákra. A fiatal operaénekes nem mellesleg a Rotary GoL – Gift of Life –, vagyis az Ajándékozz életet! program támogatója és nagykövete is. A projekt olyan határon túli magyar gyermekeket karol fel, akiknek hazájában nincs lehetőség komolyabb szívműtétekre. A kicsik gyógyítását a szegedi gyermekklinika vállalja magára, Judit pedig hangversenyeivel gyűjt adományt az apróságoknak. Lévén, hogy ő is határon túli magyar, bízik benne, hogy hamarosan olyan gyermeknek tud életmentő műtétet ajándékozni, aki ugyancsak a Vajdaságból jött.

Baracskai Judit egyelőre pihenteti a külföldi fellépéseit, legközelebb január 3-án Dorozsmán ad újévi koncertet, majd 23-án farsangi bálon lép fel állandó partnerével, Szélpál Szilveszterrel, a hónapban, 13-án pedig a Korzó Zeneházban önálló ária- és dalesten is találkozhatnak vele a zene szerelmesei.

Az SZTE tehetséges operaénekese is szerepet kapott Herendi Gábor új, nagyszabású filmjében – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=598232

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 26.

Előző sztori

Szegedi történész: Az oroszok ellen képezik ki a finn hadsereget

Következő sztori

Fazekas Sándor: a nehéz körülmények ellenére is jól teljesített a magyar mezőgazdaság