Írjon nekünk

Közélet

A szegedi angoltanár, aki bejárja a világot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

thekes_jerry_03Olvasóink legyinthetnének, és azt mondhatnák: ezzel a szakmával könnyű dolga van az embernek. De mielőtt ezt tennék, gondolják át, ismernek-e még egy olyan angoltanárt, aki az USA-tól egészen Szaúd-Arábiáig bejárta a világot, hogy nyelvet tanítson. Na, ugye! A szegedi Thékes István az egyetlen, aki szinte mindegyik kontinens diákjait tanította már.

Thékes István (vagy ahogyan többen is ismerik, Thékes Jerry) 1996-ban országos teniszversenyek győzteseként nyert tanulmányi ösztöndíjat az USA-ba. A sport iránti szeretetét egyenes ágon örökölte édesapjától, Thékes István az újságírók között világbajnok teniszezőtől, később a Southwest Baptist University-n, ahol angol-amerikai irodalom szakon diplomázott, John Bryant edző vette a szárnyai alá. A tengerentúli egyetemmel párhuzamosan – a szülői ígéretnek eleget téve – a JATE-n is elvégezte az angol-olasz mesterképzést. Amikor úgy látta, a teniszben már nem tud továbblépni, eldöntötte, az ütőt krétára, a teniszpályát pedig katedrára cseréli. „Az, hogy a tanári pálya felé fordultam, nem volt annyira unikális. Nagymamám volt az első tanszékvezető a JATE angol intézetében az 1960-as években, ráadásul édesanyám is angoltanár volt. Éppen amikor a pályára kerültem, óriási paradigmaváltás történt az oktatásmódszertanban, ennek hullámára ültem fel. Később, egy nyelviskola-hálózat szakmai vezetőjeként tantermi eljárásokat és módszertanokat dolgoztam ki” – foglalta össze, hogyan vett fordulatot az élete. Megfelelő eszközrendszerrel a kezében már csak egy ugrás választotta el az első külföldi felkéréstől, Barcelonától.

thekes_jerry_02

A spanyol nagyvárosban az általa kifejlesztett játékos módszertannal tanított, az eredmény pedig további felkéréseket vonzott maga után. Barcelonát Szaúd-Arábia és Marokkó követte a sorban, s lévén, hogy az egyetemi évek alatt az Egyesült Államokban is oktatott, egyedülálló módon, négy kontinensen ismerhették meg angoltanárként. „Egy szakmai fórumon merült fel, hogy nincs még egy olyan tanár, aki a világ minden kontinensén megfordult volna. Persze, nem az határozza meg az életemet, hogy kigyűjtsem a földrészeket, de nagyon izgalmas ebbe belegondolni” – tette hozzá mosolyogva. Thékes Istvánt barátja invitálására január végén helyettes tanárként egy hétre Thaiföldre szólítja a munka, egy, a fővárostól mindössze 60 kilométerre található település általános iskolájába.

thekes_jerry_04„Komoly felkészülést igényel, hogy szakmailag alkalmazkodjak az ottani oktatási kultúrához. A korábban ott dolgozó kollégák írásaiból készülök, de ez ugyanígy működött Szaúd-Arábia esetében is. Mit szabad megtenni egy teremben, mit nem illik megemlíteni, ezeknek a kérdéseknek alaposan utána járok. Az oktatás gyakorlata viszont nem lesz más, ugyanazokkal az általam kidolgozott eszközökkel, játékokkal tanítom majd a nyelvet, mint Szegeden is.” Thékes István a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolában is tanít, két osztályban, amiért hálás Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgatónak.

A január végi thaiföldi utazás többrétű munka lesz. Thékes István fiatal nyelvtanulókon végez szókincsmérést, ebből írja doktori értekezését. Az oktatáskutatás világába Csapó Benő Prima Primissima díjas egyetemi tanár által vezetett, az SZTE Neveléstudományi Intézet vonzereje csábította, így került közelebb a Magyarországon hiánypótló területhez, az idegen nyelvi szótudás vizsgálathoz is. „A thaiföldi iskolában tanító barátomnál érdeklődtem, és kiderült, az a korosztály, melyet tanítani fogok, hasonló szinten áll angol nyelvből, mint a magyar gyerekek. Egy 12 éves magyar gyerek, aki negyedik osztályban kezdett el idegen nyelvet tanulni, átlagosan 600-700 angol szót ismer. Az anyanyelvén körülbelül 5000 szót használ. A thaiföldi gyerekek ugyanebben a korosztályban nagyon hasonló szókincsaránnyal rendelkeznek.”

thekes_jerry_05

Bár még el sem utazott Thaiföldre, 2016 tavaszára máris meghívást kapott Grúziába egy helyi oktatáskutatótól, hogy hasonló méréseket végezzen a Fekete-tenger parti államban is. Ha ott is befejezi a munkát, az amerikai kontinens, Európa, Afrika, a Közel-Kelet, a Távol-Kelet és Közép-Ázsia után már csak Óceánia hiányzik a nyelvtanítás térképéről.

Névjegy: Thékes István az USA-ban szerzett angol-amerikai irodalom szakos diplomát 2000-ben, valamint 2001-ben a JATE angol-olasz szakán mesterlevelet kapott. Ugyanebben az évben az SZTE-JGYPK-n teniszedzői oklevelet szerzett, s 2010-ben- immár az angol nyelvnek élve – nemzetközi nyelvtanári licenszet szerzett Barcelonában. Párhuzamosan több oktatási intézményben is dolgozik: a Türr István Képző és Kutató Intézetnél, az SZTE Nemzetközi Igazgatóságnál, a Katedra Nyelviskolánál, valamit a szegedi Kossuth Lajos Általános Iskolában. Az elmúlt 15 év legfontosabb munkahelyei között tartja számon a 2F Iskolát (Magyarország/Románia: szakmai vezető, módszertani igazgató, vezető tanár), a Soter Line Oktatási Központot (szakmai igazgató), az Edutus Főiskolát (nyelvi központ vezető), az EFA Felnőttképzési Akadémiát (ügyvezető) és a Balassi Intézetet (e-learning tananyagfejlesztő). Feleségével, a jogász végzettségű Bányai Mariann-nal, három gyermeket nevelnek: a 8 éves Lilit, a 6 éves Viktort és a 3 éves Vencelt.

A szegedi Thékes István az egyetlen angoltanár, aki közel mind az öt kontinens diákjait tanította már.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=597929

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 27.

Kommentek

Közélet

Csongrád megyében is keres nevelőszülőket az SOS Gyermekfalvak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hogyan lehet szeretni másnak a gyerekét? Milyenek a nevelőszülők mindennapjai? Hogyan lehet segíteni a szülők nélkül élő gyerekeknek? Az orosházi SOS Gyermekfalu Program nyílt napján gyakorló nevelőszülőkkel és szakemberekkel beszélgethetnek az érdeklődők. Az SOS Csongrád megyében élők jelentkezését is várja, akik szívesen gondoskodnának nevelőszülőként szülők nélkül élő gyerekekről. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Felejtse el, amit eddig tudott a szegedi utakról – így változott a forgalmi rend

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

A nagyszabású útfelújításoknak köszönhetően komoly forgalmi rendváltozások történtek Szegeden.

Tovább olvasom

Hírzóna

Koszorút helyeztek el a tatárszentgyörgyi áldozatok sírjánál az Emmi munkatársai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál. A tárca szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy 2008 és 2009 között kilenc településen történt rasszista indítékból elkövetett támadás romák ellen, a gyilkosságsorozatban hat ember vesztette életét. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál