Közélet

A legjobbak között a Csongrád megyei közmunkaprogramok – Ezúttal Székkutas és Balástya részesült elismerésben

A legjobbak között a Csongrád megyei közmunkaprogramok – Ezúttal Székkutas és Balástya részesült elismerésben

2015. december 10., csütörtök
A legjobbak között a Csongrád megyei közmunkaprogramok – Ezúttal Székkutas és Balástya részesült elismerésben
paprika

December 4-én, a Belügyminisztériumban országosan 50 települési önkormányzat és 2 országos közfoglalkoztató kapott elismerést, és az ezzel együtt járó 3 millió forint támogatási összeget a 2015-ben megvalósított, sikeres Startmunka mintaprogramért. A Csongrád megyében működő, mintegy 47 program közül, a megyei kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya által előterjesztett javaslat alapján, Székkutas és Balástya programjait jutalmazták. A támogatást a települések 2016-ban kapják meg, és közfoglalkoztatási programjaik fejlesztésére fordíthatják.

Székkutason két példaértékű közmunkaprogramot valósítottak meg. Nagy hagyománya van itt a gyógynövénytermesztésnek, ami az ökológiai és talajadottságok mellett több évtizedes munkatapasztalattal párosul. A település egyik legnagyobb foglalkoztatója a Herbária Zrt. szakmai segítséget és folyamatos együttműködési lehetőséget biztosít az önkormányzatnak a startprogramok elemei közé bekapcsolódott gyógynövénytermesztés terén. Ezzel párhuzamosan, a mezőgazdasági startmunka mintaprogram keretében megvalósított növény-és állattenyésztés mellett energianövényeket telepítettek, amit egy későbbi támogatással megvalósított kazán programban hasznosítottak. A faaprítékot és egyéb bioenergiát hasznosító kazánok így még energiatakarékosabban üzemelnek a településen. A programnak köszönhetően a Polgármesteri Hivatal és a Székkutasi Líbor Ilona Óvoda épületének fűtés rendszerében teljes egészében kiváltották az alacsonyabb hatásfokkal üzemelő gázüzemű berendezéseket, és így alternatív energiaellátást tudnak az intézményben biztosítani. Balástya Község Önkormányzata 2014-től indította mezőgazdasági projektjét. Saját földterületén burgonya és fűszerpaprika termesztéssel foglalkozik. A hagyományosan mezőgazdaságból élő településen megvalósuló programban 2015-ben már 19 fő foglalkoztatását biztosították. A megtermelt zöldségeket a közétkeztetésben használják fel, illetve a szociálisan rászorulók között osztják szét. A programban jelentős számú hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű álláskereső vesz részt. A település a 2016-os évben termékfeldolgozás irányába szeretné továbbfejleszteni a programot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.