Közélet

Vita nélkül hangolt a közgyűlésre a jogi bizottság

Vita nélkül hangolt a közgyűlésre a jogi bizottság

2015. november 16., hétfő
Vita nélkül hangolt a közgyűlésre a jogi bizottság
jog_biz_ules01_gs

Gyakorlatilag kérdés és hozzászólás nélkül, vagyis ezúttal is rohamtempóban tárgyalták meg az előterjesztéseket a jogi bizottság ülésén. A helyi adók emelését és a telekadó bevezetését tartalmazó napirendi pont is vita nélkül átment, és arról is döntöttek, hogy az önkormányzati cégvezetői pályázatokat pénteken fogják elbírálni.

Átlagosan két percet foglalkozott minden egyes napirendi ponttal hétfő reggeli ülésén a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság, melynek DK-s elnöke,

Binszki József

meg is jegyezte, hogy a helyi sajtó elment az ülésre, gyakorlatilag a semmiért. Abban azonban megegyeztek, hogy

az önkormányzati cégvezetői pályázatokat

csak a pénzügyi és a vagyongazdálkodási bizottság döntései után, pénteken reggel 8-kor fogják elbírálni közvetlenül a közgyűlés előtt. A bizottsági tagok előtt szerepelt többek között a közterület-használat rendjéről szóló rendelet módosítása, a helyi adórendeletek felülvizsgálata, településfejlesztési döntések és a cégvezetői pályázatok, valamint ingatlanokkal, pályázatokkal kapcsolatos előterjesztések egyaránt.

jog_biz_ules02_gs

A helyi adók emelését tervezi az önkormányzat, erről a témáról sem volt véleménye a jogi bizottság tagjainak vagy legalábbis nem közölték. Ahogy az előterjesztésben olvasható, hogy a már ismert 2016. évi költségvetési törvény alapján úgy kalkulál az önkormányzat, hogy jövőre 400-500 millió forinttal kevesebb állami támogatásra számíthat, mint idén. Előterjesztésében

Botka László

(MSZP) leszögezi, igaz adott a törvényi lehetőség, de Szeged nem kíván települési adó kivetésének lehetőségével élni, a magánszemélyek helyi adót sem fizetnek. A tervezet szerint az általános építményadó kulcs 1.395 forint/négyzetméter/évről 1.595 forintra emelkedik, a maximum adókulcs pedig 1.722-ről 1.845 forintra. Az önkormányzat által meghatározható adómaximumot fizető körbe javasoljuk átsorolni a 20 négyzetméter hasznos alapterületet meghaladó kereskedelmi, vendéglátó, szállodai célú építményeket. Ebből az emelésből összességében 416 millió forintnyi pluszbevételre számít az önkormányzat. Az idegenforgalmi adót 450-ről 500 forintra emelnék vendégéjszakánként fejenként, a módosítás elfogadása 12 millió forint adóbevétel többletet eredményez.

jog_biz_ules03_gs

Üres, gazdasági célú hasznosításra is alkalmas telkek megadóztatását is tervezi az önkormányzat. Összesen 209 darab, telephelyfejlesztésre, ipari fejlesztés fogadására alkalmas bel- és külterületi, 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű telket találtak, melyek nagysága mintegy 1,5 millió négyzetméter. A városvezetés szerint a beépítetlen telkek hasznosításának előmozdítására is megfelelő eszköz lehet a telekadó intézménye, amelynek kivetését fokozatosan és előre tervezhető módon 3 évre javasolják meghatározni. Jövőre 100, majd 150, míg 2018-tól 200 forintot kellene a tulajdonosnak fizetnie négyzetméterenként évente. A telekadó bevezetéséből 141 milliós bevétellel kalkulál a város.

Rapid ülést tartott a jogi bizottság a pénteki közgyűlés előtt - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=589526

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.