Újabb Nobel-díjas látogatott Szegedre – budapesti csapat nyerte a tanulmányi versenyt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nobel-dijas_sajttaj05kfIsmét a tudományé, a kutatásé és a tudóspalántáké a főszerep Szegeden, hiszen a Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozója keretén belül immár a tizenötödik tudós tett látogatást a Tisza-parti városban.

Ezúttal Eric Wieschaus genetikus és embriológus tartott előadást a tudományok iránt érdeklődő fiataloknak, sőt ellátogatott a a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban a közelmúltban 300 millió forintból létrehozott ultramodern biológiai laboratóriumába és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium korszerű természettudományi laboratóriumába. Az amerikai tudós 1995-ben Christiane Nüsslein-Volharddal és Edward B. Lewis-szal megosztva elnyerte a orvostudományi Nobel-díjat a korai embrionális fejlődés genetikai szabályozását illető felfedezéseiért.

A világhírű tudóssal már találkozhatott a közönség 2012-ben, a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójára rendezett konferencián, amikor 9 tudóst láttak vendégül a megyeszékhelyen. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, egy ilyen magas rangú tudományos vendég látogatása segíthet a tudomány felé terelni a fiatalokat. A diákok figyelmét felhívta arra, a Nobel-díjas előadásából tippeket kaphatnak arra vonatkozóan, hogyan lehet a tudományok terén sikereket elérni.

nobel-dijas_sajttaj02kf

Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány kuratóriumi elnöke szintén a fiatalokhoz szólt, amikor azt mondta, a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny és az universitas egyéb tudománynépszerűsítő rendezvényei mind azért vannak, hogy a diákokban felcsillanjon annak gondolata, érdemes az oktatás, kutatás területét választani karriercélul. Bari Ferenc és Ormos Pál kuratóriumi tagok úgy folytatták, csodálatos lehetőséget kínál Szegeden a Szegedi Tudós Akadémia programja, ami olyan egyedülálló kutatói életpályamodell megvalósítására törekszik, mely a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között végigkísérve alkalmas lehet arra, hogy minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat. Magyar Tudomány Ünnepe, melyet az idei évben a Tisza-parti városban nyitnak meg, a tudományok iránt érdeklődő, de nem szakmai közönségnek is érdekes programokat kínál majd, mind a természet-, mind pedig az orvostudományok világából. A program tervei között szerepel, hogy világviszonylatban is kiemelkedő tudományos régiót hozzanak létre, itthon tartsák a legtehetségesebb diákokat, és idevonzzák a környező országok legtehetségesebb fiataljait. A köszöntőket követően Miklós Sahin-Tóth, Gertrud Schüpbach és Eric Wieschaus tartott előadást.

nobel-dijas_sajttaj04kf

Döntőben Szent-Györgyi Albert talentumai

Az Általános Orvostudományi Kar oktatási épületében péntek reggel vette kezdetét a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny döntője, mely megmérettetésre közel félszáz csapat jelentkezett többek között Budapestről, Szombathelyről, Brüsszelből és Zentáról is. Összesen 48 csapat szállt a “tudomány ringjébe”, köztük a legerősebb magyar középiskolák is elindították diákjaikat a népszerű vetélkedőn. A kétnapos tanulmányi verseny különlegessége, hogy a névadó Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így a feladatlapok több tudományterület is érintenek. Az universitas vendége, Eric Francis Wieschaus előadása is központi szerepet kapott a döntő napján, a fiatalok meghallgathatták az amerikai genetikus óráját. A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium egyik csapata is bejutott a verseny hatos döntőjébe: a pénteki fináléba a csütörtöki számítógépes forduló eredményei alapján jutottak tovább a diákok. A negyedik SZGYTV-t a budapesti Városmajori Gimnázium csapata nyerte.

Ismét a tudományé, a kutatásé és a tudóspalántáké a főszerep Szegeden.http://szegedma.hu/?p=586573

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 6.

Default thumbnail
Előző sztori

A nők egyre később vállalják az első gyereket

Default thumbnail
Következő sztori

Tavaszra kétszázhetven kormányablak lesz Magyarországon

Legutóbbi hasonló cikkek