Egyetem

Újabb Nobel-díjas látogatott Szegedre - budapesti csapat nyerte a tanulmányi versenyt

Újabb Nobel-díjas látogatott Szegedre - budapesti csapat nyerte a tanulmányi versenyt

2015. november 6., péntek
Újabb Nobel-díjas látogatott Szegedre - budapesti csapat nyerte a tanulmányi versenyt
nobel-dijas_sajttaj05kf

Ismét a tudományé, a kutatásé és a tudóspalántáké a főszerep Szegeden, hiszen a Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozója keretén belül immár a tizenötödik tudós tett látogatást a Tisza-parti városban.

Ezúttal

Eric Wieschaus

genetikus és embriológus tartott előadást a tudományok iránt érdeklődő fiataloknak, sőt ellátogatott a a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban a közelmúltban 300 millió forintból létrehozott ultramodern biológiai laboratóriumába és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium korszerű természettudományi laboratóriumába. Az amerikai tudós 1995-ben

Christiane Nüsslein-Volharddal

és

Edward B. Lewis-szal

megosztva elnyerte a orvostudományi Nobel-díjat a korai embrionális fejlődés genetikai szabályozását illető felfedezéseiért. A világhírű tudóssal már találkozhatott a közönség 2012-ben, a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójára rendezett konferencián, amikor 9 tudóst láttak vendégül a megyeszékhelyen.

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, egy ilyen magas rangú tudományos vendég látogatása segíthet a tudomány felé terelni a fiatalokat. A diákok figyelmét felhívta arra, a Nobel-díjas előadásából tippeket kaphatnak arra vonatkozóan, hogyan lehet a tudományok terén sikereket elérni.

nobel-dijas_sajttaj02kf

Varró András

, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány kuratóriumi elnöke szintén a fiatalokhoz szólt, amikor azt mondta, a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny és az universitas egyéb tudománynépszerűsítő rendezvényei mind azért vannak, hogy a diákokban felcsillanjon annak gondolata, érdemes az oktatás, kutatás területét választani karriercélul.

Bari Ferenc

és

Ormos Pál

kuratóriumi tagok úgy folytatták, csodálatos lehetőséget kínál Szegeden a Szegedi Tudós Akadémia programja, ami olyan egyedülálló kutatói életpályamodell megvalósítására törekszik, mely a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között végigkísérve alkalmas lehet arra, hogy minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat. Magyar Tudomány Ünnepe, melyet az idei évben a Tisza-parti városban nyitnak meg, a tudományok iránt érdeklődő, de nem szakmai közönségnek is érdekes programokat kínál majd, mind a természet-, mind pedig az orvostudományok világából. A program tervei között szerepel, hogy világviszonylatban is kiemelkedő tudományos régiót hozzanak létre, itthon tartsák a legtehetségesebb diákokat, és idevonzzák a környező országok legtehetségesebb fiataljait. A köszöntőket követően

Miklós Sahin-Tóth

,

Gertrud Schüpbach

és Eric Wieschaus tartott előadást.

nobel-dijas_sajttaj04kf

Döntőben Szent-Györgyi Albert talentumai

Az Általános Orvostudományi Kar oktatási épületében péntek reggel vette kezdetét a Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny döntője, mely megmérettetésre közel félszáz csapat jelentkezett többek között Budapestről, Szombathelyről, Brüsszelből és Zentáról is. Összesen 48 csapat szállt a "tudomány ringjébe", köztük a legerősebb magyar középiskolák is elindították diákjaikat a népszerű vetélkedőn. A kétnapos tanulmányi verseny különlegessége, hogy a névadó Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így a feladatlapok több tudományterület is érintenek. Az universitas vendége, Eric Francis Wieschaus előadása is központi szerepet kapott a döntő napján, a fiatalok meghallgathatták az amerikai genetikus óráját. A szegedi Radnóti Miklós Gimnázium egyik csapata is bejutott a verseny hatos döntőjébe: a pénteki fináléba a csütörtöki számítógépes forduló eredményei alapján jutottak tovább a diákok. A negyedik SZGYTV-t a budapesti Városmajori Gimnázium csapata nyerte.

Ismét a tudományé, a kutatásé és a tudóspalántáké a főszerep Szegeden.http://szegedma.hu/?p=586573

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.