Közélet

Százezer homokzsákkal segíti Magyarország az árvízi védekezést Kárpátalján

Százezer homokzsákkal segíti Magyarország az árvízi védekezést Kárpátalján

2015. november 22., vasárnap
Százezer homokzsákkal segíti Magyarország az árvízi védekezést Kárpátalján

Százezer homokzsákkal segíti Magyarország az árvízi védekezést Kárpátalján, a segélyszállítmány szombat éjjel megérkezett Ungvárra.

Magyarország azt követően küldött 100 ezer homokzsákot a vésztartalékaiból Kárpátaljára, hogy szombaton

Hennagyij Moszkal

, az ukrajnai megye kormányzója Szolyván találkozott

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettessel és tájékoztatta a térség folyóinak áradásáról. A segélyszállítmányt, amely szombat éjjel a Záhony-Csap átkelőhelyen lépte át a magyar-ukrán határt, átadták a Kárpátalja megyei vízgazdálkodási főosztály ungvári központjának - adta hírül vasárnap a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata. A jelentés szerint Hennagyij Moszkal a segélyrakomány gyorsított eljárásban történő vámkezelésére utasította a kárpátaljai regionális vámparancsnokságot. A homokzsákokkal még vasárnap a megáradt Tisza gátjait fogják megerősíteni. Az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében gyors áradás kezdődött a kárpátaljai folyók - elsősorban a Tisza és mellékfolyói - felső szakaszain. Az ár Kárpátalja négy hegyvidéki járásában okozott gondot. A lezúduló víz több kisebb hidat elsodort, utakat öntött és mosott el, három helyen pedig földcsuszamlást idézett elő. A Tisza Rahónál huszonnégy óra leforgása alatt négy métert emelkedett, a víz több órára elvágta a várost a külvilágtól. (Az 1998 novemberi katasztrofális kárpátaljai árvíz idején a Tisza vízszintje egy nap alatt 5 méter 15 centiméterrel nőtt Rahónál.) Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) vasárnap reggeli közleménye szerint Kárpátalja három hegyvidéki - Ökörmezői, Rahói és Técsői - járásának 22 településén 315 portát, közte 144 lakóházat és 17 hektárnyi mezőgazdasági területet árasztott el a víz. A védekezési és mentesítési munkálatokban a szolgálat és a rendőrség 220 munkatársa, valamint 50 műszaki eszköze vesz részt. A DSZNSZ közölte: ellenőrzése alatt tartja az árvízi helyzetet a térségben. A Kárpátalja megyei hidrometeorológiai szolgálat vasárnap reggeli jelentése szerint a Tisza valamennyi mellékfolyójának hegyvidéki szakaszain folytatódik a szombat este elkezdődött apadás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.