Önkéntesek segítettek a szegedi újszülött életmentőknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tovabbkepzo_kp_megnyitas03kfTámogatói segítséggel, családi és baráti összefogással, kizárólag civil szervezetek és magánszemélyek felajánlásából újulhatott meg az a Tábor utcai épület, mely mától a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány Tanácsadó és Továbbképző Központjának ad otthont. A központot hétfőn adták át, az “Egy hét a legkisebbekért” című rendezvénysorozat nyitónapján.

November 17. a koraszülöttek napja, mely alkalomra a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány minden évben színes programokkal, ismeretterjesztő előadásokkal készül. Idén sincs ez másként, az “Egy hét a legkisebbekért” című rendezvénysorozat célja többek között az, hogy felhívja a társadalom figyelmét a Magyarországon kiemelkedő méreteket öltő születési problémára.

Az egészen november 20-ig tartó rendezvénysorozat helyszínéül már az új, Tábor utcai Tanácsadó és Továbbképző Központ szolgál. A belváros szívében található épület az immár 23 éve működő Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványé, mely szervezet 25 ezer koraszülött gyermeket mentett eddig a teljes dél-alföldi régióban. Mivel az alapítvány a koraszülött mentés mellett küldetései közé sorolja a prevenció is, ez a központ ad helyet az ismeretterjesztő programoknak, továbbképzéseknek és ingyenes tanácsadásoknak is.

Vannak-e lehetőségek a koraszülés megelőzésére napjainkban? – tette fel a kérdést Pintér Sándor kuratóriumi elnök a hétfői megnyitót követő előadásában. A válasz röviden annyi: vannak erre lehetőségek, az alapítvány feladata azonban az, hogy a fiatalok, a babát váró szülők és általában a lakosság figyelmét ráirányítsák ezekre az eszközökre. Magyarországon, az uniós tagországok közül kiugróan magas arányban születnek korábban a babák: az újszülöttek 9 százaléka koraszülött. A professzor ismertette, számos már meghatározott és ismeretlen oka van a koraszülésnek, a legújabb kutatások azt mutatják, mintegy 50 százalékban a gyulladásos betegségek felelnek a problémáért. De olyan, nem elhanyagolható tényezők is szerepet játszanak benne, mint például a dohányzás, az alkohol, a művetélés, a fogágybetegségek, hüvelyi fertőzés vagy a kábítószer.

tovabbkepzo_kp_megnyitas02kf

Pintér Sándor sokkoló képeket mutatott a hallgatóságnak arról, milyen rendellenesség jöhet világra egy gyermek, ha az édesanyja napi 20 szál cigarettát szívott terhesség alatt és előtt (nyúlajak és farkastorok), ha rendszeresen ivott (magzati alkohol szindróma, alacsonyabb értelmi képességű gyermek), vagy ha gyakran drogokhoz nyúlt (magzati elhalás, fejlődési rendellenesség). Utóbbira külön felhívta a figyelmet, hiszen a legújabb tanulmányok szerint nem ritka, hogy a fiatalok már 15 évesen kipróbálnak valamilyen kábítószert, aminek hátterében az unaloműzés áll.

A kuratóriumi elnök szerint kiemelt feladat lesz a Tanácsadó és Továbbképző Központban a fiatalok felvilágosítása, ez az első lépés afelé, hogy a régióban és az országban csökkentésék a koraszülések számát. Napjainkban évi 13 milliárd forintot fordít az állam a korábban érkezett csöppségek ellátására, a súlyos esetek kezelésére 120-130 milliárdot, ami Pintér Sándor véleménye szerint önmagában jelentősen terheli az állami kasszát. Köszöntőbeszédében kitért rá és egy-egy oklevéllel mondott köszönetet azoknak a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik szabadidejükben azért dolgoztak, hogy a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány Tábor utcai központja megszépülhessen. Barátok, családtagok, kollégák és lelkes önkéntesek segédkeztek a hetekig tartó munkában. Az elnök úgy fogalmazott, “valódi példája ez a jó ügyért történő összefogásnak”.

tovabbkepzo_kp_megnyitas04kf

Kószó Péter Hódmezővásárhely polgármestere, az 1994-ben életre hívott dél-­magyarországi koraszülött mentés alapítója felidézte az első éveket, amikor még a koraszülött szállítás nem képezte szerves részét az egészségügyi kérdéseknek, s amikor az első mozgó intenzív osztályként szolgáló autót megvásárolták. Külön kiemelte Bálint Péter neonatológus nevét, aki ugyancsak alapítóként vett részt a koraszülött mentés mindennapjaiban. A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány Tanácsadó és Továbbképző Központja nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy csökkenti a koraszülések számát a régióban – ezt már Joób Márton önkormányzati képviselő tette hozzá, aki 7 gyermekes apaként szívén viseli a gyermekmentés területét.

Támogatói segítséggel, családi és baráti összefogással, kizárólag civil szervezetek és magánszemélyek felajánlásából ú…

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 16.

Default thumbnail
Előző sztori

Országgyűlés: módosítanák a kvótarendszer megtámadását célzó javaslatot

Default thumbnail
Következő sztori

Merényletek Párizsban - Orbán: a kormánynak a magyar emberek biztonsága az első

Legutóbbi hasonló cikkek