Novemberben újra “Találd ki magad!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pav02_KFKönnyen el lehet veszi a karriertervezés útvesztőjében, ha nincs, aki segítsen irányt mutatni. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja idén is segít a felvételizőnek, november 12. és 14. között végzős nyolcadikosoknak és gimnazistáknak, szülőknek és pedagógusoknak Pályaválasztási Kiállítást és Vásárt szervez.

A Pályaválasztási Kiállítás és Vásár rendezvénysorozat 16. alkalommal várja a diákokat, a szülőket és a pedagógusokat, hogy gazdag pályaválasztási programcsokorral segítsen a továbbtanulási és felvételi körül felmerülő kérdésekben, vagyis a karriertervezésben. A továbbtanulás komoly dilemma még azok számára is, akik tudatosan, előre megtervezik felnőtt életüket. Melyik lehet a legmegfelelőbb iskola? Hol nyújtanak elegendő gyakorlati képzést? Milyen végzettség és kompetencia szükséges egy adott szakmához? – többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a háromnapos pályaválasztási programsorozat, melyet a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szervez.

Tavaly több ezer fiatal látogatott el az IH Rendezvényközpontban és a Szent-Györgyi Agórában zajló programokra iskolai keretek között és szülői kísérettel egyaránt. A nagyszámú érdeklődő tömeg és a pozitív visszajelzések miatt a szervezők nem változtattak a börze színvonalán, idén is az önismeret, a szakmaismeret, és a megyei munkaerőpiac elvárásai köré épülnek a programok. Az első két nap eseményei hagyományosan az IH épületében zajlanak majd, itt mutatkoznak be a közép- és felsőoktatási intézmények, valamint a fiatalok itt ismerkedhetnek meg közelebbről a mintegy 60 kitelepült Csongrád megyei munkáltatóval. Nemcsak információszerzésre jó a kiállítás, Majláth Mihály, a CSMKH Foglalkoztatási Főosztályának munkavédelmi ellenőre a munkavédelemről mint a mindennapokban elengedhetetlen ismeretről beszél majd a fiataloknak, valamint ugyancsak izgalmas előadást ígér Tari Annamária pszichoanalitikus, pszichoterapeuta Pályaválasztás a XXI. században címmel. “Ekkor várjuk azokat a szakembereket is, akik 15-24 éves fiatalokkal foglalkoznak, hogy be tudjuk mutatni a kormány kiemelt projektjét, ami az Ifjúsági Garancia programjával foglalkozik. A program célja, hogy a fiatalok ne vesszenek el a szakigazgatási szervek útvesztőjében, hanem igenis tudjanak róla, melyik intézmény miben tud segítségükre lenni. Többek között szó lesz arról, hogy a fiatalok foglalkoztatásához és képzéséhez milyen támogatási formákat tudunk biztosítani.”

balazs_gitta01_gs

A pályaválasztás komoly döntés, a végzősök – legyenek általános vagy középiskolások – gyakran kikérik a családtagok segítségét. “Nagyon nagy a felelőssége a családnak a pályaválasztásban. Oda kell figyelni, hogy milyen területeken teljesít jobban és gyengébben a gyermek, hogy kapjon pozitív visszajelzést a tehetségéről, mert ez segíti az önismeretét. A szülők érzik, mely területeken szorul fejlődésre a gyermekük, de ennek is finoman kell hangot adni. Ha megfelelő időt fordítanak a pályaválasztási kérdésekre, sok vakvágányt el lehet kerülni.” A november 14-i családi nap felfedezőtúrával indul a Szent-Györgyi Albert Agóra karriervárosában, bemutatkoznak a közép- és felsőoktatási képzőhelyek, illetve ekkor indulnak az interaktív szakmabemutatók is. Akárcsak tavaly, idén is költségmentesen, kötelezettség nélkül mérhetik fel nyelvi tudásukat a diákok angol, német, orosz, spanyol, francia és olasz nyelvből. A tanácsadás és önismereti kérdőívek a Kálvária sugárúti helyszínen is gerincét képzik a napnak.

A karriertervezés természetesen nem csak erre a három napra koncentrálódik, a szervezők négy héten át több mint 1500 7.-8. osztályos diákot vontak be az üzemlátogatási programba, ahol a kereskedelem, a fémfeldolgozás, a szolgáltatás, a média, az autószerelés rejtelmeivel ismerkedhettek. A munkaügyi központ kreatív fotópályázatot hirdetett az általános és középiskolásoknak. A fotóversenyre 35 alkotás érkezett, melyeket a pályaválasztási vásáron állítanak ki. A rendezvénnyel kapcsolatos események a Találd ki magad! Facebook-oldalon követhetőek. A részletes program ITT elérhető.

Könnyen el lehet veszi a karriertervezés útvesztőjében, ha nincs, aki segítsen. November 12. és 14. között ismét pályaválasztási vásár.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=586263

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 9.

Előző sztori

Ilan Mor: Ha az ELI beindul, vonzani fogja az izraeli befektetőket

Következő sztori

Kézilabda: kihasználja a pihenőt Ancsin Gábor

Legutóbbi hasonló cikkek