NGM: az IMF prognózisa megerősíti a magyar gazdaság kedvező kilátásait

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb prognózisa megerősíti, hogy Magyarország a jól teljesítő, kedvező makrogazdasági eredményekkel és kilátásokkal rendelkező közép-európai országok csoportjába tartozik – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az IMF Közép- Kelet- és Délkelet-Európát vizsgáló regionális tanulmányának (REI) pénteken kiadott őszi frissítésére.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: az IMF a magyar nemzetgazdaság növekedésére adott korábbi előrejelzését erősítette meg: jövőre a GDP 2,5 százalékos növekedésére számít, az idén 3,0 százalékos növekedéssel számol. A régióban az IMF a gazdasági növekedés külső kockázatainak csökkenésével számol. A magyar megítéléssel összhangban a pozitív kockázatok között az olajárak tartósan alacsony szintje, valamint az euróövezet országainak gyorsuló növekedése a legfontosabb tényező, ugyanakkor a kínai gazdaság növekedésének lelassulásával, valamint a menekültválság hatásaival kapcsolatos negatív külső kockázatok tartósnak tekinthetők – áll az NGM közleményében. Megjegyzik, hogy az anyag elismerően szól a külső sérülékenységet csökkentő lakossági devizahitel kivezetéséről.

Az NGM értékelése szerint a régió egészére megfogalmazott, a jövőbeni célokra, feladatokra vonatkozó IMF-javaslatok – így az üzleti környezet további javítása, a strukturális reformok elmélyítése – szintén találkoznak a magyar gazdaságpolitika rövid- és hosszabb távú elképzeléseivel.

Default thumbnail
Előző sztori

A jövő héten vizsgálja a Fitch Ratings a magyar adósosztályzatot

Default thumbnail
Következő sztori

Vadász György: fontos, hogy a kkv-szektor erősödjön

Legutóbbi hasonló cikkek