Írjon nekünk

Kultúra

Maros Rudolf emlékest, plakátkiállítás és Dóka Péter a Somogyi-könyvtárban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

somogyi_konyvtar01kf

Maros Rudolf zeneszerző, főiskolai és egyetemi tanár, hegedűművész emlékére kamarakoncertet és -kiállítást, magyar grafikai plakát 130 évét bemutató kiállítást rendez a Somogyi-könyvtár, valamint Dóka Péter írót látják vendégül.

Zenei Album – Maros Rudolf emlékest

November 11. (szerda), 17 óra – 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Maros Rudolf (1917-1982) zeneszerző, főiskolai és egyetemi tanár, hegedűművész emlékére kamarakoncertet és -kiállítást rendez a Somogyi-könyvtár. Az első emeleti folyóirat-olvasóteremben, november 11-én, szerdán 17 órakor kezdődő hangversenyen a szerző kamaraműveiből hangzanak fel részletek, szegedi zeneművészek tolmácsolásában.

A program a Vántus István Kortárszenei Napok rendezvénysorozatának része. A rendezvényhez kamarakiállítás is kapcsolódik, amely a Somogyi-könyvtár dokumentumain keresztül mutatja be a szerző életművét. A tárlat december 3-ig tekinthető meg.

Maros Rudolf a győri konzervatóriumban folytatott zenei tanulmányokat, majd 1939–42-ben a Zeneakadémián Kodály Zoltán vezetésével zeneszerzést, valamint Temesváry János növendékeként brácsát tanult.

Diplomája megszerzése után a pécsi konzervatóriumban tanított 1949-ig, majd 1978-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán kamarazenét, zeneelméletet és hangszerelést oktatott. 1949-ben Prágában Alois Hába mesterkurzusának hallgatója volt. 1959 után több alkalommal vett részt a darmstadti nyári kurzusokon. 1971 és 1972 között ösztöndíjasként Berlinben élt.

1971–75-ig a Modern Zene Nemzetközi Társasága elnökségi tagja volt. 1973-ban érdemes művész díjat kapott. Korai művein Kodály hatása érződik. Az ötvenes évek végén stílust váltott, vélhetően széles körű kortárszenei tapasztalatai hatására.

„A jó plakát kilép az utca szürkeségéből”

November 12-től december 9-ig – földszint, kiállítótér

A magyar grafikai plakát 130 évét bemutató kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében. „A jó plakát kilép az utca szürkeségéből” című tárlat kötetei neves alkotókat és emlékezetes műveket idéznek. A kiállítás anyagát eredeti szegedi plakátok teszik még látványosabbá. A plakáttörténeti tárlat november 12-től december 9-ig tekinthető meg.

Az ellopott zsiráf, Hogyan lettem médiasztár? – vendég: Dóka Péter

November 13. (péntek), 15 óra – Gyermekkönyvtár

A kék hajú lány, Betyárvilág, Hogyan lettem médiasztár?, Lila királylány, Az ellopott zsiráf és más népszerű művek szerzőjével, Dóka Péterrel találkozhatnak olvasói a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában. A program november 13-án, pénteken 15 órakor kezdődik.

Hírzóna

Közönségtalálkozót tartanak a Somogyi-könyvtárban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Parasztopera című népies-zenés krimiballada március 13-i bemutatója előtt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kiállításon mutatják be a Tornyai-múzeum gyűjteményeinek új darabjait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A tárlaton szereplő néprajzi tárgyak a 19. század eleje és a 20. század utolsó harmada között készültek.

Tovább olvasom

Hírzóna

A kamaszokról rendeznek szakmai napot a Somogyi-könyvtárban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Március 5-én, csütörtökön.

Tovább olvasom

Aktuál