Kultúra

Lúdsimogató és lámpáskészítés a Márton-napi játszóházban

Lúdsimogató és lámpáskészítés a Márton-napi játszóházban

2015. november 5., csütörtök
Lúdsimogató és lámpáskészítés a Márton-napi játszóházban
Marton-nap_jatszo_lampas

Lúdsimogató, lámpáskészítés, gyertyamártás, lúdtollas betűvetés, néptáncelőadás és kézműves foglalkozások: Márton-nap apropóján ezek a programok várják a családokat a Móra Ferenc Múzeum játszóházában november 7-én, szombaton 10 és 13 óra között.

A Móra Ferenc Múzeum novemberi családi játszóházában a Márton-nap népszokásaival, hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. November 7-én, szombaton 10 és 13 óra között a kalandvágyó gyerekek és szüleik élő ludat simogathatnak, valamint kipróbálhatják, milyen is lehetett annó lúdtollal betűt vetni. A Szeged Néptáncegyüttes Bodzavirág csoportjának előadása mellett gyertyamártás, Márton-napi lámpás-, liba- és sütőtökös állatfigura-készítés is várja a résztvevőket. A Márton-naphoz rengeteg népszokás és hagyomány kapcsolódott: a legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elbújni, amikor püspökké akarták választani, azonban a ludak gágogásukkal elárulták hollétét. Márton-napon a régi időkben nagy lakomát tartottak – ekkor az asszonyoknak nem volt szabad mosni, főzni, takarítani, mert ez a jószág elpusztulását okozta volna. Ezen a napon fáklyás-lámpásos felvonulásokat tartottak, és a téli időjárásra is következtettek: „Márton napján ha a lúd jégen jár, karácsonykor vízben poroszkál”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.