Kosárlabda: tengeren túli tapasztalatairól beszéltek a Szedeákosok

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak-mafc18kf_armelin

A Gál Ferenc Főiskolán tartott konferencián beszélt az egyetem és a sport kapcsolatáról a Naturtex-SZTE-Szedeák két kosarasa, Chip Armelin és Juhos Levente.

Egy élsportoló számára mindig külön kihívást jelent az, amikor a sportot a tanulmányaival kell egyeztetnie: erről tartottak konferenciát a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán, amellyel kapcsolatban két szegedi játékos, Chip Armelin és Juhos Levente mondták el tapasztalataikat, hiszen mindketten játszottak az amerikai egyetemi bajnokságban, miközben tanulmányaikat is folytatták: a Hazai sporttudományi felsőoktatás erősítése nemzetközi jó gyakorlatok alapján elnevezésű pályázat záró konferenciáján beszéltek a Naturtex-SZTE-Szedeák játékosai.

Chip Armelin, a Szedeákhoz nyáron szerződött játékos egy videót mutatott be, ahol a korábbi egyetemi csapatával, The University of Southern Mississippi színeiben 24 pontos hátrányból megnyert mérkőzés felvételével szemléltette, hogy milyen volt Amerikában egy egyetemi mérkőzés. Az üzleti diplomával rendelkező Armelin ezen a meccsen 15 pontot szerzett és úgy fogalmazott, még most is őrjítő volt nézni ezeket a képsorokat számára, hiszen sok nehézségen mentek keresztül abban az évben.

A sportos családból származó (édesanyja szintén kosarazott, míg édesapja amerikai futballozott) Chip Armelin már korán, öt évesen elkezdett sportolni, és sok egyéb sportág mellett végül azért döntött a kosárlabda mellett, mert ezt élvezte a legjobban – mind e mellett a sport mindig is fontos szerepet játszott az életében, mert egy remek motivációs eszköz is volt a számára. A tanulást sem hanyagolta Chip Armelin, aki megszerezte a diplomát az egyetemen, amit leginkább az üzleti szemlélet elsajátítása miatt tartott fontosnak.

szedeak_kormend12_gs

Juhos Levente két évet töltött el az államokban, erről az időszakról elmondta: az edzésekhez igazított órarenddel zajlott a tanítás, illetve minden nap volt külön sport órája, amikor egyénre szabott feladatokat végeztek. “Nem ütközött a két dolog, a tanulás és a sport. Külön tutorok segítettek nekünk, az edzők és a tanárok is segítettek mindenben, ha nem értettünk valamit, szóval jól megszervezett az egész” – fejtette ki Juhos Levente, aki jelenleg is az egyetemi padsorokat “koptatja”, még ha átvitt értelemben is, hiszen távoktatásban a Szegedi Egyetem Gazdaságtudományi kar hallgatója, ugyanakkor nem lát nagy különbségeket abban, hogy itthon nehezebb lenne összeegyeztetni a tanulást és a sportot.

Bár nehezen összehasonlítható sportolói szempontból a két ország egyetemi sportja, de ahogy arra Juhos Levente is kitért: az USA-ban aki a középiskola elvégzése után tovább szeretne sportolni, annak egyetemre kell járnia, ezért muszáj tanulnia.

Bonifert Domonkos, a csapat ügyvezetője a szegedi egyetemmel kapcsolatos együttműködésükről elmondta: névadó szponzorként az SZTE azzal is támogatja a csapatot, hogy az ide felvételt nyert játékosok egyéni tan- és vizsgarendjét engedélyezi, illetve a tandíjas képzések egy részét megfelelő teljesítmény esetén beszáll a finanszírozásba. Ahogy arra az ügyvezető kitért, az elmúlt húsz évben a csapatnál megfordult magyar játékosok 90%-a szerzett diplomát, ennek nagy részét pedig a szegedi egyetemen tette.

A Szedeák ügyvezetője Armelin idecsábításának körülményeiről kifejtette: egy amerikai ügynökséggel kapcsolatban lévő magyar ügynökségen keresztül találtak rá, és végül a tárgyalások után első európai szerződését köthette a Szedeákkal Chip Armelin.

Egyetem és élsport egyszerre? A Szedeák kosarasai osztották meg tapasztalataikat a kettős terhelésről.http://szegedma.hu/?p=591933

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 26.

Előző sztori

Tizenöt év fegyházat kapott a lajosmizsei indiaikender-ültetvény gazdája

Következő sztori

Ne fizessen senki a „minősítő tanúsítványért”!