Sport

Kosárlabda: tengeren túli tapasztalatairól beszéltek a Szedeákosok

Kosárlabda: tengeren túli tapasztalatairól beszéltek a Szedeákosok

2015. november 26., csütörtök
Kosárlabda: tengeren túli tapasztalatairól beszéltek a Szedeákosok
szedeak-mafc18kf_armelin

A Gál Ferenc Főiskolán tartott konferencián beszélt az egyetem és a sport kapcsolatáról a Naturtex-SZTE-Szedeák két kosarasa, Chip Armelin és Juhos Levente.

Egy élsportoló számára mindig külön kihívást jelent az, amikor a sportot a tanulmányaival kell egyeztetnie: erről tartottak konferenciát a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán, amellyel kapcsolatban két szegedi játékos,

Chip Armelin

és

Juhos Levente

mondták el tapasztalataikat, hiszen mindketten játszottak az amerikai egyetemi bajnokságban, miközben tanulmányaikat is folytatták: a Hazai sporttudományi felsőoktatás erősítése nemzetközi jó gyakorlatok alapján elnevezésű pályázat záró konferenciáján beszéltek a Naturtex-SZTE-Szedeák játékosai. Chip Armelin, a Szedeákhoz nyáron szerződött játékos egy videót mutatott be, ahol a korábbi egyetemi csapatával, The University of Southern Mississippi színeiben 24 pontos hátrányból megnyert mérkőzés felvételével szemléltette, hogy milyen volt Amerikában egy egyetemi mérkőzés. Az üzleti diplomával rendelkező Armelin ezen a meccsen 15 pontot szerzett és úgy fogalmazott, még most is őrjítő volt nézni ezeket a képsorokat számára, hiszen sok nehézségen mentek keresztül abban az évben. https://www.youtube.com/watch?v=G1CSz-OBs3k A sportos családból származó (édesanyja szintén kosarazott, míg édesapja amerikai futballozott) Chip Armelin már korán, öt évesen elkezdett sportolni, és sok egyéb sportág mellett végül azért döntött a kosárlabda mellett, mert ezt élvezte a legjobban - mind e mellett a sport mindig is fontos szerepet játszott az életében, mert egy remek motivációs eszköz is volt a számára. A tanulást sem hanyagolta Chip Armelin, aki megszerezte a diplomát az egyetemen, amit leginkább az üzleti szemlélet elsajátítása miatt tartott fontosnak.

szedeak_kormend12_gs

Juhos Levente két évet töltött el az államokban, erről az időszakról elmondta: az edzésekhez igazított órarenddel zajlott a tanítás, illetve minden nap volt külön sport órája, amikor egyénre szabott feladatokat végeztek. "Nem ütközött a két dolog, a tanulás és a sport. Külön tutorok segítettek nekünk, az edzők és a tanárok is segítettek mindenben, ha nem értettünk valamit, szóval jól megszervezett az egész" - fejtette ki Juhos Levente, aki jelenleg is az egyetemi padsorokat "koptatja", még ha átvitt értelemben is, hiszen távoktatásban a Szegedi Egyetem Gazdaságtudományi kar hallgatója, ugyanakkor nem lát nagy különbségeket abban, hogy itthon nehezebb lenne összeegyeztetni a tanulást és a sportot. Bár nehezen összehasonlítható sportolói szempontból a két ország egyetemi sportja, de ahogy arra Juhos Levente is kitért: az USA-ban aki a középiskola elvégzése után tovább szeretne sportolni, annak egyetemre kell járnia, ezért muszáj tanulnia.

Bonifert Domonkos

, a csapat ügyvezetője a szegedi egyetemmel kapcsolatos együttműködésükről elmondta: névadó szponzorként az SZTE azzal is támogatja a csapatot, hogy az ide felvételt nyert játékosok egyéni tan- és vizsgarendjét engedélyezi, illetve a tandíjas képzések egy részét megfelelő teljesítmény esetén beszáll a finanszírozásba. Ahogy arra az ügyvezető kitért, az elmúlt húsz évben a csapatnál megfordult magyar játékosok 90%-a szerzett diplomát, ennek nagy részét pedig a szegedi egyetemen tette. A Szedeák ügyvezetője Armelin idecsábításának körülményeiről kifejtette: egy amerikai ügynökséggel kapcsolatban lévő magyar ügynökségen keresztül találtak rá, és végül a tárgyalások után első európai szerződését köthette a Szedeákkal Chip Armelin.

Egyetem és élsport egyszerre? A Szedeák kosarasai osztották meg tapasztalataikat a kettős terhelésről.http://szegedma.hu/?p=591933

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.