Közélet

Jobbik: a betörőknek kell felelősséget vállalniuk a sérüléseikért!

Jobbik: a betörőknek kell felelősséget vállalniuk a sérüléseikért!

2015. november 21., szombat
Jobbik: a betörőknek kell felelősséget vállalniuk a sérüléseikért!

A Jobbik a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy ne legyenek büntethetők azok, akiknek a magánterületére betörők megsérülnek egy ott található eszköz miatt.

Staudt Gábor

, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a jogos védelem szabályait a sajtóban fagyállós borosgazda néven emlegetett férfi ügye miatt kezdeményezik. A jobbikos politikus szerint azért van szükség jogszabály-módosításra, mert a jogos védelem fogalma jelenleg a személyes védelemre, illetve a kimondott védelmi eszközökre vonatkozik. Példaként említette, hogy szerinte most az is megüthetné a bokáját, aki otthonában higítót tart egy alkoholos üvegben és az abból fogyasztó tolvajnak baja keletkezne. A Jobbik szerint azonban a betörőknek kellene nagyobb kockázatot vállalniuk, ezért törvényben mondaná ki, hogy a jogos védelem alapján ne legyen büntethető az, akinek lakásában, vagy más bekerített területén található eszköz olyan sérülést okoz a támadónak, ami a jogtalan támadás nélkül nem következett volna be - fejtette ki Staudt Gábor, aki reméli, hogy a vácszentlászlói féri ítélete másodfokon változik majd. A Budapest Környéki Törvényszék november 11-én hét év börtönbüntetést szabott ki első fokon arra a vácszentlászlói férfira, aki 2013-ban úgy próbálta megakadályozni meggyborának ellopását, hogy fagyállót öntött bele, ezzel egy fiatalember halálát okozva. Az ítélettel szemben a vádlott mellet az ügyészség is könnyítést kért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.