/

Jelentősen nőtt és nő a nemzetiségek támogatása

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén kétmilliárddal nőtt, jövőre további kétmilliárd forinttal nő a nemzetiségek költségvetési támogatása. Két év alatt megduplázódik a nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, továbbá a pályázati támogatások összege – jelezte az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke Ceglédbercelen csütörtökön.

Fuzik János a magyarországi nemzetiségek második országos találkozóján fontos eredményként értékelte, hogy meg tudták győzni a kormányt arról, nem elég mintaszerű nemzetiségi politikát létrehozni, tartalommal is meg kell tölteni, amihez pedig pénzre van szükség.

A bizottság elnöke jelentősnek nevezte a kultúra, az értékmegőrzés területén elért eredményeket is. A nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló, nyáron módosított törvény elismeri a hazai nemzetiségek kulturális értékeit is, és ezentúl a Hungarikum Bizottságban is képviseltetik magukat a nemzetiségek – emelte ki.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a közösségekhez tartozás fontosságát hangsúlyozta, és azt mondta, hogy a nemzetiségekhez tartozás olyan elköteleződés, amely pótolhatatlan és unikum. A mindenkori magyar kormánynak arra kell törekednie, hogy azok a nemzetiségek, amelyekkel évszázadok óta együtt él a Kárpát-medencében, otthonosan tudják érezni magukat.

A helyettes államtitkár az elmúlt időszakról szólva felidézte: már a parlamentben is mind a 13 nemzetiség számára adott a lehetőség, hogy beleszóljon a jogalkotásba, hangot tudjon adni érdekeinek, sőt kezdeményező legyen. Emlékeztetett arra is, hogy a 2011-es népszámlálás során több mint 640 ezren vallották magukat valamilyen nemzetiséghez tartozónak, míg 2001-ben ez a szám 400 ezer volt.

Fülöp Attila is szólt arról, hogy a 2016-os költségvetésben már nyolcmilliárd forintot meghaladja azoknak a pénzeknek az összértéke, amelyek nemzetiségi önkormányzatok, általuk fenntartott intézmények működésére, programok megvalósítására, civil szervezetek támogatására jutnak. “Ez az összeg 2010-ben négymilliárd forint alatt volt” – tette hozzá.

Az intézményekkel kapcsolatban kitért arra is, hogy csaknem ötven iskolát tart fenn helyi vagy országos nemzetiségi önkormányzat, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy jó gazdái ezeknek az intézményeknek.

Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára előadásában az önkormányzatok központi költségvetési támogatásáról beszélve egyebek mellett azt emelte ki, hogy a tavaly létrejött, a nemzetiségi intézmények beruházására, felújítására, pályázati önrészére szóló támogatás jövőre száz százalékkal emelkedik, és 882 millió forintot tesz majd ki.

Török József, a magyarországi nemzetiségek országos találkozójának és konferenciájának másodszor otthont adó Ceglédbercel független polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a település örömmel válna az esemény állandó bázisává.

Előző sztori

Zavartalan a földgáz magyarországi importja

Következő sztori

Németh Szilárd: nem tudni, hány terrorista van a migránsok között