Közélet

Jelentősen nőtt és nő a nemzetiségek támogatása

Jelentősen nőtt és nő a nemzetiségek támogatása

2015. november 26., csütörtök
Jelentősen nőtt és nő a nemzetiségek támogatása

Idén kétmilliárddal nőtt, jövőre további kétmilliárd forinttal nő a nemzetiségek költségvetési támogatása. Két év alatt megduplázódik a nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, továbbá a pályázati támogatások összege - jelezte az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke Ceglédbercelen csütörtökön.

Fuzik János

a magyarországi nemzetiségek második országos találkozóján fontos eredményként értékelte, hogy meg tudták győzni a kormányt arról, nem elég mintaszerű nemzetiségi politikát létrehozni, tartalommal is meg kell tölteni, amihez pedig pénzre van szükség. A bizottság elnöke jelentősnek nevezte a kultúra, az értékmegőrzés területén elért eredményeket is. A nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló, nyáron módosított törvény elismeri a hazai nemzetiségek kulturális értékeit is, és ezentúl a Hungarikum Bizottságban is képviseltetik magukat a nemzetiségek - emelte ki.

Fülöp Attila

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a közösségekhez tartozás fontosságát hangsúlyozta, és azt mondta, hogy a nemzetiségekhez tartozás olyan elköteleződés, amely pótolhatatlan és unikum. A mindenkori magyar kormánynak arra kell törekednie, hogy azok a nemzetiségek, amelyekkel évszázadok óta együtt él a Kárpát-medencében, otthonosan tudják érezni magukat. A helyettes államtitkár az elmúlt időszakról szólva felidézte: már a parlamentben is mind a 13 nemzetiség számára adott a lehetőség, hogy beleszóljon a jogalkotásba, hangot tudjon adni érdekeinek, sőt kezdeményező legyen. Emlékeztetett arra is, hogy a 2011-es népszámlálás során több mint 640 ezren vallották magukat valamilyen nemzetiséghez tartozónak, míg 2001-ben ez a szám 400 ezer volt. Fülöp Attila is szólt arról, hogy a 2016-os költségvetésben már nyolcmilliárd forintot meghaladja azoknak a pénzeknek az összértéke, amelyek nemzetiségi önkormányzatok, általuk fenntartott intézmények működésére, programok megvalósítására, civil szervezetek támogatására jutnak. "Ez az összeg 2010-ben négymilliárd forint alatt volt" - tette hozzá. Az intézményekkel kapcsolatban kitért arra is, hogy csaknem ötven iskolát tart fenn helyi vagy országos nemzetiségi önkormányzat, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy jó gazdái ezeknek az intézményeknek.

Berczik Ábel

, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára előadásában az önkormányzatok központi költségvetési támogatásáról beszélve egyebek mellett azt emelte ki, hogy a tavaly létrejött, a nemzetiségi intézmények beruházására, felújítására, pályázati önrészére szóló támogatás jövőre száz százalékkal emelkedik, és 882 millió forintot tesz majd ki.

Török József

, a magyarországi nemzetiségek országos találkozójának és konferenciájának másodszor otthont adó Ceglédbercel független polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a település örömmel válna az esemény állandó bázisává.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.