Közélet

Horvátországi választások - Fej fej mellett a két horvát vezető párt (FRISSÍTVE)

Horvátországi választások - Fej fej mellett a két horvát vezető párt (FRISSÍTVE)

2015. november 8., vasárnap
Horvátországi választások - Fej fej mellett a két horvát vezető párt (FRISSÍTVE)

Fej fej mellett végzett a két vezető párt, a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP) a vasárnapi horvátországi parlamenti választásokon az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés szerint.

Az exit poll-adatokat a Nova TV tévécsatorna este hét óra után hozta nyilvánosságra. A tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ és az SDP vezette szövetség is 56 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban. Harmadik legtöbb mandátuma a Híd Függetlenek Listájának (Most) van, összesen 18. Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) és az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet s három-három mandátumot szereztek, illetve a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), valamint

Milan Bandic

zágrábi polgármester pártja, a BM 365 is, e két utóbbi pedig két-két mandátumra számíthat. A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn. Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este tíz óra körül hozzák nyilvánosságra. A vasárnapi szavazáson közel 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát, köztük 36 ezren külföldön. A kormány mandátuma négy évre szól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.