Kultúra

Hencz Péter: Szent Márton, Pannónia szülötte

Hencz Péter: Szent Márton, Pannónia szülötte

2015. november 11., szerda
Hencz Péter: Szent Márton, Pannónia szülötte
Hencz_Peter

A katolikus egyház világszerte november 11-én emlékezik meg Szent Márton püspökről, akit a kora középkor egyik legnépszerűbb szentjeként tartanak számon. Az irgalmas felebaráti szeretet megszemélyesítője, aki nagy együttérzést mutatott a szegények iránt. Európában mintegy négyezer kultuszhely őrzi Márton nevét.

Hozzánk, magyarokhoz különösen közel áll, hisz a mai Szombathely területén, a római birodalom Pannónia tartományában, Savariában született 316-ban. Így jövőre lesz születésének 1700 éves évfordulója. Feltételezett sírja fölött ma a Szent Márton templom emelkedik.

Mártont

katona édesapja 15 évesen soroztatta be a római hadseregbe. Nem csak vitézségével tűnt ki, hanem a szegények iránti részvéttel. A hagyomány szerint a galliai Amiens-ben őrjárati tisztként szolgált, amikor egy meztelen, félig meggémberedett koldust látott. Válláról köpönyegét levéve, kardjával azt ketté hasította, és felét a didergő szerencsétlennek adta. Álmában

Jézus

jelent meg, aki tudomására hozta, hogy a koldus alakjában vele tett jót. Márton a látomás hatására 18 éves korában megtért, megkeresztelkedett, és elhagyta a katonai pályát. Szerénységével, a szegények iránt példamutató irgalmasságával hamar ismertté vált. A tours-i egyházmegye képviselői őt szemelték ki püspöküknek, ő azonban egy libaólban rejtőzött el, hogy ne kelljen a magas egyházi méltóságot elfogadnia, azonban a libák gágogása elárulta. Így lett Tours püspöke. Fáradhatatlanul járta egyházmegyéjét, prédikált, keresztelt, templomokat építtetett. Szigorú aszkéta életet élt, állandóan böjtölt, durva darócruhában járt, a legkeményebb télben is földön aludt. 397. november 8-án hunyt el, Tours-ban nyugszik, mely az egyik leglátogatottabb búcsúhellyé vált. Szent Mártont az egész világon nagy tisztelet övezi. Különösen Franciaországban és Magyarországon lett népszerű.

Szent István

katonái zászlóikon Szent Mártont ábrázolták. Középkori királyaink a fehérvári Szent Márton székesegyházban tették le koronázási esküjüket.

Szűz Mária

mellett ő volt hazánk másik védőszentje. A történelmi Magyarország negyven települése viselte nevét, 82 templomunk védőszentje. Számos kiemelkedő művészi alkotásban – E

l Greco, Anthonius van Dyck

– is megjelenítik. November 11-e valamikor az óév utolsó ünnepe volt: véget értek a mezőgazdasági munkák, hordóba került az újbor. Gyakran leesett az első hó. Hajdanán, hasonlóan a Húsvétot megelőző időszakra, szigorú böjt kezdődött, mely karácsonyig tartott. Ezt a szokást a keleti egyházak ma is betartják. Szent Márton napján vágják le a meghizlalt ludakat, mely szokás napjainkig is megmaradt liba evés formájában. A Magyar Püspöki Konferencia és a kormány 2016-ot Szent Márton évének hirdette meg, és egyben meghívta

Ferenc pápát

magyarországi látogatásra.

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.