Civil Városi Unió: Szeged a fürdőváros?

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

napfenyfurdo_aquapolis02_gs

A civilek úgy érzik, nem lesz pályázó a Ligetfürdő Kft. tulajdonjogára, azaz a Hunguest Zrt. 100%-ban tulajdonosa lehet a Napfényfürdőnek, miközben Szeged városa „kimarad a buliból”. A Civil Városi Unió sajtóközleménye.

A szegedi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága nyáron döntött úgy: a tulajdonosok korábbi megállapodása értelmében eladásra kínála a Napfényfürdő Aquapolis Szegedet üzemeltető Ligetfürdő Kft.-t. December 1-jéig lehet pályázni, az új tulajdonossal előreláthatólag 2016. április 12-én kötnek szerződést.

Az Aquapolis megépítésére 2007-ben hozta létre a Ligetfürdő Kft.-t az önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. A városnak közvetlenül 53, a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-n keresztül 27 százalékos tulajdonrésze van a cégben, a Hunguesté fennmaradó 20 százalék. A 2010 óta működő Aquapolis a kezdetek óta veszteséges, a magántulajdonos csaknem 3 milliárd forint tagi kölcsönnel és póttámogatással ellensúlyozta ezt. A tulajdonosok közötti szerződés értelmében ha letelik a beruházást 50 százalékban lehetővé tevő uniós támogatásért cserébe vállalt 5 éves fenntartási kötelezettség, közösen meghirdetik értékesítésre a kft-t.

Ha külső befektető akarja megvenni a komplexumot, akkor ki kell fizetnie az 1,7 milliárd forintos minimumvételárat és a tagi kölcsönt, valamint át kell vállalnia a bankkölcsönt, vagyis megközelítőleg 8 milliárd forintjába kerül. Ha több vevőjelölt pályázik, az 1,7 milliárdos alapárról indul a licit. A Hunguestnek elővásárlási joga van, vagyis ha érkezik ajánlat, a szállodalánc eldöntheti, megveszi-e az önkormányzat és a százszázalékos önkormányzati társaság 80 százalékos üzletrészét 1,4 milliárdért. Ha senki nem pályázik, szerződés szerint a Hunguest köteles kivásárolni a többségi tulajdonost – ezt Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester nyilatkozta nyáron a Délmagyarország napilapnak, hozzáfűzve: azt is vállalnia kell az új tulajdonosnak, hogy legalább 20 évig fürdőként üzemelteti az Aquapolist, és megtartja a szegediek kedvezményét, illetve az iskolások úszásoktatását.

Hamarosan tehát lejár a pályázazi határidő, ezzel kapcsolatban adta ki az alábbi sajtónyilatkozatot a Civil Városi Unió.

Szeged a fürdőváros?

Már csak néhány nap, és kiderül, lesz-e érdeklődő a Napfényfürdő Aquapolis üzemeltetésére és tulajdonjogára. A 2007-ben az önkormányzat, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. és a Hunguest Hotels Zrt. között létrejött – azóta többször módosított – megállapodás szerint 2015. december 1-jén zárul a jelentkezési határidő az eddigi üzemeltető, a Ligetfürdő Kft. projektcég 100%-os tulajdonjogára kiírt pályázatra.

„Úriember biztosra nem fogad” – szokták mondani. Mi most mégis nagy tétben mernénk fogadni arra, hogy a pályázat eredménytelen lesz, és a városvezetés előre megtervezett forgatókönyve szerint a Hunguest Zrt.-hez kerül a tulajdonjog. A Szentgyörgyi alpolgármester által 2007-ben jól kigondolt szcenárió szerint – miként azt a pályázati kiírás is tartalmazza – a potenciális vevőnek a következőket kellene kifizetnie:

Önkormányzat, Szegedi Sport és Fürdők Kft. üzletrész: 1.407.000.000,- Ft
Hunguest Hotels Zrt. üzletrész: 351.750.000,- Ft
Hunguest bankhitel kifizetés vagy átvállalás: 2.827.911.000,- Ft
Tagi kölcsönök, pótbefizetések és kamataik (Hunguest): 2.808.425.000,- Ft
Összesen: 7.395.086.000,- Ft
(Amennyiben nem lesz vevő és licit sem, úgy a Hunguestnek elővásárlási joga van, tehát neki csak 1.407.000.000,- Ft-ot kell megfizetnie.)

Azt, hogy ezért a pénzért – 7.395 milliárdért – legyen jelentkező, csaknem kizártnak tartjuk, mégpedig a következők miatt. A létesítmény – ahogyan az várható is volt – jelentős veszteséggel működik. Jellemző, hogy Szentgyörgyi alpolgármester egyik közelmúltban tett nyilatkozata szerint eredményként értékelte azt, hogy a fürdő olyan jól működik, hogy mára „már csak 300 millió az éves veszteség”. (A veszteségeket a Hunguest mint társtulajdonos folyamatosan tőkeemelésekkel, pótbefizetésekkel egyenlítette ki – ezeket most a vételárba beszámítja.) Ha feltételezzük, hogy az új tulajdonos a 300 milliós éves veszteséget 300 milliós nyereséggé tudja változtatni, úgy befektetése „alig” 25 év alatt térülne meg…

Van még egy tényező, ami miatt úgy gondoljuk, nem lesz pályázó, és a tulajdonjog a Hunguest Zrt.-hez kerül: az ilyen típusú élményfürdők üzemeltetése önmagában nem rentábilis, profitot kizárólag a komplex szolgáltatások (szállodák, éttermek, wellness és turisztikai szolgáltatások együttese) hozhatnak. Ez Szegeden is így van, hiszen a Forrás Szálló az Aquapolis szolgáltatásainak ingyenes biztosításával, a wellnesscsomagok kínálatával nyilvánvalóan jelentős bevételnövekedést ért el. A Forrás Hotel pedig ismereteink szerint nem eladó…

Az egész dolog egyetlen szépséghibája csupán az, hogy a Forrás Szálló a Hunguest tulajdonában van, így tehát a teljes veszteség a Ligetfürdő Kft.-nél, az egész nyereség viszont a szállónál, azaz a Hunguest Zrt-nél keletkezik. Kézenfekvő megoldás, hogy az egész komplexum egy kézbe kerüljön – ez várhatóan így is lesz, csupán két apró hiba van, egyrészről Szeged városa ebből a buliból kimarad, miközben elveszíti egyik legértékesebb ingatlanát, a szegediek tízezrei által kedvelt SZUE-t, másrészről szegediek ezrei csupán a reklámokból ismerhetik a város fürdőjét, mert a belépőket megfizetni esélyük sincs.

Maradt még egy kérdés: a döntéshozók szűk köre, akik ezt a végkifejletet hozó megállapodássorozatot – több civil szervezet, az építész kamara, a tervtanács és az ellenzék tiltakozása ellenére – véghezvitték, vajon ezt a végkifejletet akarták-e, vagy mindez csak a butasággal párosult akarnokság következménye? Mi úgy gondoljuk, hogy az előbbi az igaz… Ezt alátámasztja a legutóbbi közgyűlés egyik érdekessége: Szentistványi István észrevételezte, hogy a fürdők, így az Aquapolis is, mentesülnek a helyi adó megfizetése alól. Botka László válaszában úgy reagált, hogy a saját cégeinket nem kellene adóztatni. Lehetséges, hogy a polgármester nem tudja, hogy a Napfényfürdő hónapokon belül magánkézbe kerül…

Kíváncsian várjuk tehát a pályázat – előre borítékolható – eredményét, ami pedig az ide vezető utat és a szegedi lakosságra gyakorolt hatásokat illeti, arra egy következő írásban visszatérünk.

Civil Városi Unió

A Hunguest Zrt. 100%-ban tulajdonosa lehet a Napfényfürdőnek, miközben Szeged városa „kimarad a buliból”. A Civil Városi Unió sajtóközleménye: http://szegedma.hu/?p=592327

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 28.

Előző sztori

Rácz Tibor, az ezerarcú színész

Következő sztori

Kézilabda: az Ózd sem jelentett akadályt az FKSE Algyőnek