Közélet

Civil Városi Unió: Szeged a fürdőváros?

Civil Városi Unió: Szeged a fürdőváros?

2015. november 29., vasárnap
Civil Városi Unió: Szeged a fürdőváros?
napfenyfurdo_aquapolis02_gs

A civilek úgy érzik, nem lesz pályázó a Ligetfürdő Kft. tulajdonjogára, azaz a Hunguest Zrt. 100%-ban tulajdonosa lehet a Napfényfürdőnek, miközben Szeged városa „kimarad a buliból”. A Civil Városi Unió sajtóközleménye.

A szegedi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága nyáron döntött úgy: a tulajdonosok korábbi megállapodása értelmében eladásra kínála a Napfényfürdő Aquapolis Szegedet üzemeltető Ligetfürdő Kft.-t. December 1-jéig lehet pályázni, az új tulajdonossal előreláthatólag 2016. április 12-én kötnek szerződést. Az Aquapolis megépítésére 2007-ben hozta létre a Ligetfürdő Kft.-t az önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. A városnak közvetlenül 53, a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-n keresztül 27 százalékos tulajdonrésze van a cégben, a Hunguesté fennmaradó 20 százalék. A 2010 óta működő Aquapolis a kezdetek óta veszteséges, a magántulajdonos csaknem 3 milliárd forint tagi kölcsönnel és póttámogatással ellensúlyozta ezt. A tulajdonosok közötti szerződés értelmében ha letelik a beruházást 50 százalékban lehetővé tevő uniós támogatásért cserébe vállalt 5 éves fenntartási kötelezettség, közösen meghirdetik értékesítésre a kft-t. Ha külső befektető akarja megvenni a komplexumot, akkor ki kell fizetnie az 1,7 milliárd forintos minimumvételárat és a tagi kölcsönt, valamint át kell vállalnia a bankkölcsönt, vagyis megközelítőleg 8 milliárd forintjába kerül. Ha több vevőjelölt pályázik, az 1,7 milliárdos alapárról indul a licit. A Hunguestnek elővásárlási joga van, vagyis ha érkezik ajánlat, a szállodalánc eldöntheti, megveszi-e az önkormányzat és a százszázalékos önkormányzati társaság 80 százalékos üzletrészét 1,4 milliárdért. Ha senki nem pályázik, szerződés szerint a Hunguest köteles kivásárolni a többségi tulajdonost – ezt

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) gazdasági alpolgármester nyilatkozta nyáron a

Délmagyarország napilapnak

, hozzáfűzve: azt is vállalnia kell az új tulajdonosnak, hogy legalább 20 évig fürdőként üzemelteti az Aquapolist, és megtartja a szegediek kedvezményét, illetve az iskolások úszásoktatását.

Hamarosan tehát lejár a pályázazi határidő, ezzel kapcsolatban adta ki az alábbi sajtónyilatkozatot a Civil Városi Unió.

Szeged a fürdőváros?

Már csak néhány nap, és kiderül, lesz-e érdeklődő a Napfényfürdő Aquapolis üzemeltetésére és tulajdonjogára. A 2007-ben az önkormányzat, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. és a Hunguest Hotels Zrt. között létrejött – azóta többször módosított – megállapodás szerint 2015. december 1-jén zárul a jelentkezési határidő az eddigi üzemeltető, a Ligetfürdő Kft. projektcég 100%-os tulajdonjogára kiírt pályázatra. „Úriember biztosra nem fogad” – szokták mondani. Mi most mégis nagy tétben mernénk fogadni arra, hogy a pályázat eredménytelen lesz, és a városvezetés előre megtervezett forgatókönyve szerint a Hunguest Zrt.-hez kerül a tulajdonjog. A Szentgyörgyi alpolgármester által 2007-ben jól kigondolt szcenárió szerint – miként azt a pályázati kiírás is tartalmazza – a potenciális vevőnek a következőket kellene kifizetnie:

Önkormányzat, Szegedi Sport és Fürdők Kft. üzletrész:

1.407.000.000,- Ft

Hunguest Hotels Zrt. üzletrész:

351.750.000,- Ft

Hunguest bankhitel kifizetés vagy átvállalás:

2.827.911.000,- Ft

Tagi kölcsönök, pótbefizetések és kamataik (Hunguest):

2.808.425.000,- Ft

Összesen:

7.395.086.000,- Ft (Amennyiben nem lesz vevő és licit sem, úgy a Hunguestnek elővásárlási joga van, tehát neki csak 1.407.000.000,- Ft-ot kell megfizetnie.) Azt, hogy ezért a pénzért – 7.395 milliárdért – legyen jelentkező, csaknem kizártnak tartjuk, mégpedig a következők miatt. A létesítmény – ahogyan az várható is volt – jelentős veszteséggel működik. Jellemző, hogy Szentgyörgyi alpolgármester egyik közelmúltban tett nyilatkozata szerint eredményként értékelte azt, hogy a fürdő olyan jól működik, hogy mára „már csak 300 millió az éves veszteség”. (A veszteségeket a Hunguest mint társtulajdonos folyamatosan tőkeemelésekkel, pótbefizetésekkel egyenlítette ki – ezeket most a vételárba beszámítja.) Ha feltételezzük, hogy az új tulajdonos a 300 milliós éves veszteséget 300 milliós nyereséggé tudja változtatni, úgy befektetése „alig” 25 év alatt térülne meg... Van még egy tényező, ami miatt úgy gondoljuk, nem lesz pályázó, és a tulajdonjog a Hunguest Zrt.-hez kerül: az ilyen típusú élményfürdők üzemeltetése önmagában nem rentábilis, profitot kizárólag a komplex szolgáltatások (szállodák, éttermek, wellness és turisztikai szolgáltatások együttese) hozhatnak. Ez Szegeden is így van, hiszen a Forrás Szálló az Aquapolis szolgáltatásainak ingyenes biztosításával, a wellnesscsomagok kínálatával nyilvánvalóan jelentős bevételnövekedést ért el. A Forrás Hotel pedig ismereteink szerint nem eladó… Az egész dolog egyetlen szépséghibája csupán az, hogy a Forrás Szálló a Hunguest tulajdonában van, így tehát a teljes veszteség a Ligetfürdő Kft.-nél, az egész nyereség viszont a szállónál, azaz a Hunguest Zrt-nél keletkezik. Kézenfekvő megoldás, hogy az egész komplexum egy kézbe kerüljön – ez várhatóan így is lesz, csupán két apró hiba van, egyrészről Szeged városa ebből a buliból kimarad, miközben elveszíti egyik legértékesebb ingatlanát, a szegediek tízezrei által kedvelt SZUE-t, másrészről szegediek ezrei csupán a reklámokból ismerhetik a város fürdőjét, mert a belépőket megfizetni esélyük sincs. Maradt még egy kérdés: a döntéshozók szűk köre, akik ezt a végkifejletet hozó megállapodássorozatot – több civil szervezet, az építész kamara, a tervtanács és az ellenzék tiltakozása ellenére – véghezvitték, vajon ezt a végkifejletet akarták-e, vagy mindez csak a butasággal párosult akarnokság következménye? Mi úgy gondoljuk, hogy az előbbi az igaz... Ezt alátámasztja a legutóbbi közgyűlés egyik érdekessége:

Szentistványi István

észrevételezte, hogy a fürdők, így az Aquapolis is, mentesülnek a helyi adó megfizetése alól.

Botka László

válaszában úgy reagált, hogy a saját cégeinket nem kellene adóztatni. Lehetséges, hogy a polgármester nem tudja, hogy a Napfényfürdő hónapokon belül magánkézbe kerül... Kíváncsian várjuk tehát a pályázat – előre borítékolható – eredményét, ami pedig az ide vezető utat és a szegedi lakosságra gyakorolt hatásokat illeti, arra egy következő írásban visszatérünk.

Civil Városi Unió

A Hunguest Zrt. 100%-ban tulajdonosa lehet a Napfényfürdőnek, miközben Szeged városa „kimarad a buliból”. A Civil Városi Unió sajtóközleménye: http://szegedma.hu/?p=592327

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.