Bakondi György Szegeden: Magyarországon nincs terrorfenyegetés!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bakondi02kf

Addig marad a B fokozatú készültség hazánkban, amíg a külső határok védelmét nem lehet garantálni, illetve fel nem számolják a terrorista gócpontokat – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Szegeden.

A Tisza Szállóban tartott előadást Bakondi György a migrációs válságról. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a nem sajtónyilvános esemény előtt közölte, Magyarországon továbbra sincsenek információk arra nézve, hogy terrortámadás készülne. Úgynevezett B fokozatú terrorkészenlétet rendeltek el, amit akkor vezetnek be, ha valamelyik uniós vagy NATO-tagállamban terrortámadás történik, de nincsenek információk arra nézve, hogy hazánk is célpont lenne. Megjegyezte, ilyenkor például nagyobb tömegrendezvényeken, vasútállomásokon, nagy forgalmat lebonyolító metróállomásokon a nyílt fegyveres őrizetét erősítik meg kettős céllal: egyrészt a lakosság megnyugtatása céljából, másrészt, hogy elrettentsék azokat, akik talán „érdeklődőek” lennének. Ilyenkor a háttérben az operatív munka is magasabb fokozaton működik, a titkosszolgálatok bekapcsolódnak abba a széleskörű információcserébe, ami a titkosszolgálatokat jellemzi.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kérdésünkre elmondta, nem tudja megjósolni, meddig lesz életben a B fokozatú terrorkészenlét, hiszen most is zajlik a tömeges illegális migráció. Naponta 7-10 ezer illegális migráns érkezik Európába, vagyis 12 másodpercenként egy fő.

„Mindaddig, amíg a külső határok biztonságát nem lehet garantálni, és fel nem számolják a terrorista gócpontokat, addig indokoltak a jelen intézkedések” – szögezte le Bakondi György.

Elmondta, a kormány szerdán döntött a terrorelhárítási koordinációs központ létrehozásáról, erről hamarosan megjelenik a kormányrendelet is. Bakondi elmondta, ebben a szakmai grémiumban elsősorban rendvédelmi szervezetek, titkosszolgálatok vezetői a TEK koordinációjával folyamatosan elemzik és értékelik azokat információkat, amelyek Magyarországra érkeznek a titkosszolgálatok együttműködésével, és tájékoztatja a kormányzatot, elsősorban a belbiztonsági kabinetet.

A déli határszakaszon tapasztalható illegális migrációval kapcsolatban Bakondi elmondta, a kerítés megépítése a szerb szakaszon órák alatt megváltoztatta a helyzetet, akárcsak a horvát szakasz lezárása is, s úgy fogalmazott: „ebből a szempontból Magyarország talán Európa legbiztonságosabb országa”.

Az, hogy a román szakasz felé eltolódik-e a migrációs útvonal, egyelőre nem tudható Bakondi György szerint, hiszen egyre több hazánkkal szomszédos ország jelenti be, hogy gazdasági migránsokat nem kíván fogadni, s nem tudható, hogy ennek fényében változnak-e az útvonalak. „Tapasztaltunk határsértő mozgást a román szakaszon, 4-5 főről beszélhetünk, ezek akár tesztelések is lehettek. A román társszervekkel együttesen azon vagyunk, hogy ne keletkezzen új migrációs útvonal. Természetesen fel vagyunk arra készülve, hogy amennyiben szükséges ugyanazt a határvédelmi rezsimet bevezessük, amit a szerb és a horvát szakaszon alkalmaztunk” – hangsúlyozta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Szegeden a Tisza Szállóban, ahová Bohács Zsoltnak, a Fidesz Csongrád 1-es választókerületi elnökének meghívására érkezett.

Magyarországon továbbra sincsenek információk arra nézve, hogy terrortámadás készülne – Szegeden tartott előadást…

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 19.

Default thumbnail
Előző sztori

Pénteki programajánló: Jégvarázs, Random Trip, Junkies

Default thumbnail
Következő sztori

Banai Péter Benő: novemberben több mint 300 milliárd forint uniós bevétel érkezhet

Legutóbbi hasonló cikkek