Közélet

Az UNICEF tartott tanórát Szegeden + FOTÓK

Az UNICEF tartott tanórát Szegeden + FOTÓK

2015. november 3., kedd
Az UNICEF tartott tanórát Szegeden + FOTÓK
unicef_molnar_tamas03_gs

Rendhagyó tanórát tartott az UNICEF a Tisza-parti Általános Iskolában. A szervezet trénere Molnár Tamás vízilabdázóval közösen vezette a 45 percet.

Először mutatkozott be Szegeden az UNICEF Ébresztő Órája, ahol a diákok megismerkedhettek az ENSZ szervezetének tevékenységével. A hagyományos padrend szerint ültek a gyermekek, a tanári asztal mellől repült a szó és a labda, majd a diákoktól a válasz: gyerek – gyerekkor, víz – szomjúság, háború – tankok, menekülttábor – migráns. A diákok megismerkedhettek egy víztisztító tablettával, különböző tippek hangoztak el, hogy egy, vagy éppen száz liter megtisztítására alkalmas. Eláruljuk, egy gyermek számára szükséges napi adagra elég, tehát három-négy literre. Ára: egy forint. Egy különleges karszalagot is bemutattak, amelyen különböző színek jelezték, hogy a felkar alapján mennyire jól táplált egy ötéves gyermek.

Molnár Tamás

mutatóujja a piros színbe esett. A tanulók megdöbbenésére kiderült, hogy vannak annyira alultáplált óvodáskorúak, akiknek oly vastag a karjuk, mint a vízilabdázónak az ujja. Ezek alapján osztják szét a szükséges élelmiszercsomagokat, amelyből egy félujjnyit megkóstolhattak a gyerekek. „Mogyoró illatú, mintha megette volna valaki már egyszer, annyira pépes” – jellemezte egy diák, majd hozzátette, az íze, mint az egyik ismert csokoládémárkáé. A tenyérnyi kalóriabomba egy napra elég egy alultáplált ötéves gyermek számára – tette hozzá az UNICEF önkéntese. A kétmilliárdból 57 millió gyermek nem tud iskolába járni, ennél a fiatalok többet becsültek. A helyzet ugyan még nem jó, de már sokat fejlődtünk az összefogás segítségével. Aki nem tud iskolába járni, az dolgozik, földeken, gyárakban, bányákban. Csoportbontásban, oszloponként dolgozva válogatták ki a diákok a gyermekek valódi és nem létező jogait. Kiderült, 2005 óta egy szülői pofon sem csattanhat el, de hozzátették, a jogok mellett kötelességeik is vannak a gyermekeknek. A búcsúzásként osztott karszalag is erre emlékeztet: „Gyerek vagyok, de joggal!”

Rendhagyó tanórát tartott az UNICEF a Tisza-parti Általános Iskolában - Molnár Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó is részt vett a foglalkozáson. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=585807

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.