Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

A szegedi LMP a szociális érzékenységet hiányolja a városvezetésből

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

lmp_sajttaj01kf (1)

Szentistványi István, az LMP szegedi képviselője és Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a legelesettebbek lakhatása miatt fejezte ki aggodalmát. Szentistványi rámutatott, komplett családok estek és eshetnek ki a szociális hálóból, ha a baloldali városvezetés nem változtat a jelenlegi politikáján.

„A kulcskérdés, a lakhatás és az ehhez kapcsolódó lakhatási válság” – vélekedett az LMP városatyája, aki az önkormányzat szociális és gyermekvédelmi szolgáltatástervezési koncepciójának kétévente esedékes felülvizsgálata kapcsán fejtette ki álláspontját Nagy Mihállyal.

„Mikor tegnap a szociális bizottság előtt felvetettük a problémát, Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester azt mondta, hogy nem a bizottság, vagy a közgyűlés a probléma megvitatásának alkalmas helye, mert erre nincs hely és idő, s érveink előadása csupán monológ lenne. Úgy gondolom, ez nagyon furcsa felfogás annak a pártnak a képviselőjétől, amely országos szinten szereti magát a demokratikus ellenzéknek nevezni” – osztotta meg véleményét Szentistványi István.

„Szinte hihetetlen, hogy a XXI. században komplett családok eshetnek ki a szociális hálóból, mert előbb jogcím nélküli lakáshasználóvá, majd lakcím nélkülivé válnak. Teljes jogfosztottságba kerülnek roma és nem roma családok” – mutatott rá arra Nagy Mihály, hogy nem csak a kisebbségi származásúakat érinti a probléma. Úgy vélik, a szociális bérlakás hálózat mellé kell egy új szociális albérleti lehetőség, mert az előbbivel a 37,5 ezer forintos, egy főre eső alsó jövedelemhatár miatt az érintettek nem tudnak élni.

lmp_sajttaj05kfPéldaként megemlítette, hogy van olyan romagyerek, aki osztályelső nem szegregált iskolában, mások tehetséges zenészek, mégis az a veszély fenyeget, hogy akár állami gondozásba is kerülhetnek, hiszen családjaik nem tudnak élni a szociális juttatások adta lehetőségekkel, többek között az ingyenes étkeztetéssel. A cigány önkormányzat segíteni szeretne, de erre csak a várossal együtt képes – hangsúlyozta Nagy Mihály.

Javaslatuk az, hogy az érintettek feltételekhez kötve juthassanak fedél alá, így feltöltős mérőórákat használnának a rezsitartozás elkerülésére, a Munkaügyi Központtal folytatnák az együttműködést, hogy visszavezessék a munka világába az onnan kikerülteket, s a pénzgazdálkodáshoz, gyermekneveléshez szükséges életvezetési tanácsokkal látnák el a kedvezményezetteket.

Szentistványi István szerint rosszabb az önkényes lakásfoglalókká vált családok helyzete, mint a hajléktalanoké, az érintettekről a nyáron felülvizsgált Helyi Esélyegyenlőségi Program és a most felülvizsgálandó koncepció is elfeledkezik. Elmondta, hogy ők már évekkel ezelőtt látták, hogy idáig fognak vezetni az akkor elkezdődött folyamatok, de a városvezetés mégsem cselekedett.

A támogatott lakhatást a humanitárius szempontokon felül gazdasági alapokon is olcsóbbnak tartja, a városatya ezt látja a jövő útjának. Rámutatott, ma a szociális bérlakások egy részében nem is rászorultak élnek, miközben a lakásállomány jelentős hányada nem is felel meg a célnak, mert a nagy belmagasság, s más okok miatt a rezsijük olyan magas, hogy az érintettek képtelenek lennének fenntartani.

Szentistványi István azt kérte, hogy legalább az irányokat jelöljék ki a probléma megoldására, mert ellenkező esetben a helyzet súlyosbodni fog, még több család vesztheti el a lakhatás lehetőségét.

A legelesettebbek lakhatása miatt fejezte ki aggodalmát a szegedi LMP és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=590287

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 19.

Tovább olvasom

Hírzóna

Még többen kaphatnak diákhitelt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz.

Tovább olvasom

Hírzóna

2,4 milliárdból újul meg a makói Almási iskola

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egymilliárd forinttal megemelték a felújításra szánt összeget.

Tovább olvasom

Egészség

Kezdődik a parlagfűszezon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az allergiások már erős tüneteket tapasztalhatnak a következő napokban.

Tovább olvasom

Aktuál