Közélet

A fiatalokon múlik, hogy fennmaradnak-e a magyar-magyar kapcsolatok

A fiatalokon múlik, hogy fennmaradnak-e a magyar-magyar kapcsolatok

2015. november 28., szombat
A fiatalokon múlik, hogy fennmaradnak-e a magyar-magyar kapcsolatok
DCIM100GOPROGOPR0780.

Minden ifjúsági szervezet felelőssége, hogy a magyarság alapeszméi a migrációs nyomás ellenére is fennmaradhassanak, hogy az értékek és alapeszmék megerősödhessenek - fogalmazott Schanda Tamás János ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár Makón, ahol éves gyűlését tartotta a Magyar Ifjúsági Konferencia. A határon innen és azon túli magyar fiatalokat tömörítő szervezet a kormány kiemelt ifjúsági programjairól és a legfontosabb változásokról értekezett, valamint górcső alá vette az elmúlt egy év kezdeményezéseit.

Farkas Éva Erzsébet

köszöntőjét távollétében a konferencia egyik szervezője,

Nagy Dániel

tolmácsolta. Makó város polgármestere köszönetet mondott, amiért a nagy múltú konferencia a dél-alföldi várost választotta 16 állomásául, ahol a fiatalok érdekeit képviselő szervezetek fórumot tartanak és értekeznek a magyar és a határon túli magyar ifjúságot foglalkoztató kérdésekről. Mint írta, a Magyar Ifjúsági Konferencia tevékenysége erősíti a nemzethez tartozás tudatát, hozzájárul a határok feletti egység megteremtéséhez. A fiatalokat arra buzdította, érezzék történelmi küldetésnek a MIK alapító nyilatkozatában foglaltakat, a megvalósításért pedig vállaljanak felelősséget. "Nem tudok eltekinteni attól, hogy édesapa vagyok és nagyapa, tehát ismerem az ifjúság problémáját. Osztom a kormányzati politikának azt a célját, hogy szervezze meg és biztosítsa az ifjúság közéleti aktivitását, hiszen a forradalmiság ebben a korosztályban érhető tetten" - folytatta a köszöntők sorát házigazdaként

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. A polgármesterhez hasonlóan kiemelte, a Magyar Ifjúsági Konferencia nem csupán a határon belül élő magyar fiatalokkal és problémáikkal foglalkozik, hanem a teljes magyar ifjúság meghallgatását és összetartását tűzte ki céljául. Úgy fogalmazott, az ilyen összejövetelek teremtenek lehetőséget arra, hogy a résztvevők barátkozzanak, megismerjék a más régiókban élők ötleteit, majd együttműködve új terveket valósítsanak meg.

ifjusagi_talakozo27_gs

A 25 év alatti fiatalok foglalkoztatása elérte a 76 ezer főt

Schanda Tamás János

ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár

Szent Ágoston

gondolatait idézte, mely mentén 16 évvel ezelőtt megszülethetett a Magyar Ifjúsági Konferencia. Felidézte, a konferencia, mely mára intézménnyé nőtte ki magát, rögös utat járt be az elmúlt közel két évtizeden, de mindig szem előtt tartotta az alapításkor megfogalmazott szellemiséget és hagyományt. A helyettes államtitkár ezt követően néhány szóban ismertette a kormány azon intézkedéseit és programjait, melyek révén a fiatalok, az értük dolgozó szervezetek és önkéntesek támogatási forráshoz juthatnak. Ilyen például a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet (röviden: CSINI) pályázata, mely mintegy 4 millió forinttal járul hozzá a határon túli magyar ifjúsági szervezetek munkájához; az Új Nemzedék újratöltve; vagy az Erasmus plusz program a magyar-magyar kapcsolatok ápolására. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, "a fiatalok akár az egyetemi éveik alatt, akár később kipróbálhatják magukat a Kárpát-medencében és külföldön. Szerezzenek tapasztalatot, tanuljanak nyelveket, ismerjenek meg kultúrákat és barátságokat építhessenek. Mindez akkor válik csak igazán a nemzet hasznára, ha a fiatalok hazatérnek és a szülőföldjükön kamatoztatják megszerzett tudásukat." A kormány kiemelten támogatja a határon túli magyar fiatalok közösségét, s miután meghallgatta a MIK kérését, úgy tervezte meg a komplex Új Nemzedék újratöltve programot, hogy a MIK forrásai is ennek a programnak a költségvetését képezzék. "Átfogó célja a fiatalok társadalmi aktivitásának növelése, nyitott szemléletmódjának megerősítése. Kiemelt figyelmet fordítunk az elsődleges közegre, mint a családokra, a helyi közösségekre, a barátokra, a kortárs csoportok fejlesztésére és a csoportra befolyással bíró ágazatokkal való együttműködésre. Szoros együttműködések valósulhassanak meg azokból a kezdeményezésekből, amelyek a fiatalokat érintik." Ennek érdekében a korábbi kontaktpont irodákból közösségi terek lesznek, s nagyobb hangsúlyt kapnak az életpálya-tervezési és a munkaerő-piaci programok.

ifjusagi_talakozo20_gs

"A legújabb adatok szerint 2015-ben több mint 800 ezer migráns érkezett Európába. Ebből Magyarországon keresztül haladtak több mint 390 ezren. Úgy látjuk, az Európai Unióban, ha nem születnek meg azok a döntések, amikre szükség lenne, Európa sodródni fog, gyenge és bizonytalan lesz. Szükség van a közösen vallott értékekre és alapeszmék megerősítésére, amire azt gondolom, mindannyiunk, minden ifjúsági szervezet felelőssége is. Egyik válasz erre az ifjúsági közösségek megerősítése, alapvetően a közösségek megerősítése és támogatása. Fontos ezt a témát idehozni, mert az ifjúsági közösségek megerősítésének egyik célja, hogy megerősödjön a nemzettudat, a közösségi részvétel, az egyéni képességek kibontakozhassanak és a megbecsültség átélése mellett valamifajta konstruktív jövőkép alakuljon ki a fiatalokban." Schanda Tamás János végezetül hozzátette, az Ifjúsági Garancia Program révén 25 ezer fiatal kapott állásajánlatot, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében pedig a 25 év alatti fiatalok foglalkoztatása elérte a 76 ezer főt, így az ifjúsági munkanélküliség 16 százalékra csökkent.

Nemzeti közösségbe kell szervezni a magyarokat

"Az ifjúságnak joga, hogy az életet igényei és eszméi szerint újrafogalmazza. A halál ott kezdődik, ahol erről a jogáról, tudatlanságból vagy a könnyebbet keresve lemond" - hozott egy Németh László-idézetet

Grezsa István

, a Nemzetpolitikai Államtitkárság miniszteri biztosa, a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztos, mely egy hódmezővásárhelyi ivókút oldalán díszeleg. A miniszteri biztos azt mondta, ez a gondolat sosem veszíti érvényét, akár a Magyar Ifjúsági Konferencia mottójává is válhatna. Köszöntőjében úgy szólt, egy borzalmas 20. század után végre lehetőség nyílik nemzeti közösségbe szervezni a világban szétszóródott 15 millió magyart, ami többek között a fiatal generációt foglalkoztató egyik legfontosabb kérdés. Schanda Tamás János migrációval kapcsolatos gondolatait továbbfűzve azt mondta, szélesebb körben meg kell ismerni a fiatalok modern kori népvándorlásról alkotott véleményét, hogy kiderüljön, megvan-e még az erő a magyar ifjúságban. "Öt esztendő múlva számot kell adnunk nemcsak nekünk, veszteseknek, hanem a győzteseknek is arról, mi történt 100 éve a trianoni békediktátum alatt. Az ilyen konferenciákon is és az öt év múlva regnáló kormányunkon és nemzeti lelkületünktől fog függeni, hogy emelkedő, gyarapodó nemzetként éljük-e meg ezt a száz esztendős évfordulót vagy már egy veszteségében magával kezdeni mit sem tudó, olvadó közösségként" - folytatta, felhívva a figyelmet ezzel is a fiatalok közösségépítő tevékenységének fontosságára.

ifjusagi_talakozo45_gs

A plenáris ülés végén

Szórádi Gábor

, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke ismertette a 2008-ban újraindult, immár 16 éves sorozat 2015-ös tevékenységét és hosszú távú terveit. A konferencia részt vett többek között az első határon túli fiatalokat is bevonó Rólad szól! programban, az országjárások során felmérték az ifjúsági szervezetek igényeit, valamint szerveztek nyári szabadegyetemeket és részt vettek az I. Nemzeti Ifjúságpolitikai Kerekasztalon is. A konferencia a jövőben ernyőszervezetet kíván létrehozni annak érdekében, hogy a régiók között még szorosabb legyen az együttműködés, illetve a hazai pályázatokon túl uniós forrásokra is pályázni fognak.

Makó városában tartotta éves gyűlését a Magyar Ifjúsági Konferencia, ahol a kormány ifjúsági programjairól értekeztek.http://szegedma.hu/?p=592326

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.