Valószínűleg a legnagyobb al-Kaida kiképzőtábort semmisítették meg Afganisztánban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az afganisztáni háború elmúlt 14 éve során “valószínűleg az al-Kaida legnagyobb kiképzőtáborát” semmisítették meg október elején amerikai katonák a helyi biztonsági erők támogatásával egy több napig tartó hadművelet során.

John F. Campbell tábornok, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka a The Washington Post című amerikai napilapnak elmondta, hogy a tábort al-Kaida nemzetközi terrorcsoport tavaly szeptemberben alapított indiai szubkontinensen működő szárnya (AQIS) működtette. Az Afganisztán déli részén, a pakisztáni határ közelében fekvő Kandahár térségében, egy ritkán lakott mezőgazdasági területen felfedezett tábor területe mintegy 78 négyzetkilométer volt. A tábornok szavai szerint “ez volt a legnagyobb ilyen típusú, szélsőségeseket felkészítő objektum, amelyet a afganisztáni háború elmúlt 14 évében láttunk”. A tábor legalább egy éve működhetett. A szárazföldi támadásban amerikai és afgán egységek vettek részt, köztük az amerikai különleges erők mintegy 200 tagja, 63 légicsapás támogatta őket. Az al-Kaida mintegy 160 harcosa vesztette életét a hadműveletben.

“Ez egy olyan hely, amelyről valószínűleg nem gondolnánk, hogy jelen van az al-Kaida” – hangoztatta a tábornok. Hozzátette, a tábor létezésére egy az al-Kaida egy másik létesítménye ellen nyáron a kelet-afganisztáni Barlam körzetében elkövetett rajtaütés nyomán bukkantak. A kiképző tábort napokkal az előtt semmisítették meg, hogy október 15-én Barack Obama amerikai elnök bejelentette, az Egyesült Államok 2016-ban is 9800 katonát fog állomásoztatni Afganisztánban és 2017-ban 550-at, nem csökkentve ezerre az amerikai katonák számát, ahogy korábban közölte.

Előző sztori

Labdarúgás: a szombati megyei eredmények + TABELLÁK

Következő sztori

Vízilabda: felemásan zárta a szombatot a Szeged Diapolo