Közélet

Több mint 8200 hektár állami föld kerül kalapács alá Csongrád megyében

Több mint 8200 hektár állami föld kerül kalapács alá Csongrád megyében

2015. október 14., szerda
Több mint 8200 hektár állami föld kerül kalapács alá Csongrád megyében
fold_arverezes01_gs

A kormány által meghirdetett „Földet a gazdáknak” program keretében november második felében kezdődnek az árverések Csongrád megyében. Szegeden és Hódmezővásárhelyen hétköznapokon négy helyszínen várják a licitálókat, és naponta akár 32 földterület is új gazdára találhat.

Október közepétől közzéteszik a pályázható földek helyrajzi számát, Csongrád megyében

Juhász Tünde

kormánymegbízott tájékoztatása szerint október 22-én fog megjelenni a lista. A hirdetményt a Nemzeti Földalap honlapja mellett a kormányhivatalok oldalán is bárki megtekintheti, illetve a megyei napilapok is közzéteszik. A hirdetmények megjelenése után egy hónappal indulhatnak majd az árverések, így megyénkben várhatóan november 23-án kezdik, és a kormánymegbízott úgy kalkulál, hogy december közepéig minden meghirdetésre kínált föld új gazdára talál. Országosan az 5,5 millió hektárnyi hazai termőterület 7%-a kerül kalapács alá, ami nem több mint 400 ezer hektár. Csongrád megye esetében ez összességében 8216 hektárt jelent, 539 földrészletet hirdetnek meg. Ha aszerint soroljuk a megyéket, hogy hol mennyi területet hirdetnek árverésre, akkor Csongrád a 3-4. helyen van. A kormánymegbízott kérdésünkre elmondta, hogy a szentesi járásban lesz a legtöbb eladásra kínált földterület, majd a vásárhelyi-makói járásban összességében körülbelül ugyanannyira lehet majd licitálni.

juhasz_tunde_gs

Juhász Tünde a földárverésekről tartott sajtótájékoztatóján ismertette a jogszabályt, mely szerint csak 3 hektárnál nagyobb területeket hirdetnek árverésre. A leendő földtulajdonosoknak számtalan szabálynak kell megfelelniük, például egy gazda maximum 300 hektárt vásárolhat, és a „Földet a gazdáknak” a programban kizárólag helyben lakó gazdák indulhatnak, vagyis lakóhelyük, telephelyük nem lehet 20 kilométernél messzebb, mint a megvásárolni kívánt föld. A lakóhely szerint illetékes jegyzőtől igazolást kell kérni a helyben lakásról, de a földtulajdonszerzés képességéről is kell irat többek között. 10%-os árverési biztosítékot is kell fizetni, míg az árverésre jogi képviselőnek is jelen kell lennie például. Árverési díjat is kell fizetni a helyszínen, ami 30 ezer forintot tesz ki, illetve minden a hirdetményben szereplő iratot is be kell mutatni a helyszínen. A nyílt árverések egyébként klasszikusak lesznek, vagyis licitlépcsőket határoznak meg annak függvényében, hogy az adott terület mekkora és milyen értékű. Érdemes tudni, hogy az árverések a piaci ár plusz 10%-áról indulnak. Juhász Tünde elmondta, számos esetben elővásárlási jogosultság is van, az érintetteknek 60 napjuk lesz arra, hogy erről nyilatkozzanak.

fold_arverezes02_gs

Az árveréseket a megyei jogú városokban tartják, Csongrádban tehát két városban, Szeged mellett Hódmezővásárhelyen is két-két helyszínen. Úgy kalkulálnak, hogy minden helyszínen minden nap 8-9 földterületet árvereznek el, így tartható, hogy december közepéig végeznek. „A kormányhivatalnak a feladata az eladás végrehajtása” – összegezte Juhász Tünde kormánymegbízott a „Földet a gazdáknak” program keretében rájuk háruló feladatokat.

A kormány által meghirdetett „Földet a gazdáknak” program keretében november második felében kezdődnek az árverések... Posted by Szegedma Hírportál on2015. október 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.