Részletes felmérés készül a hazai ivóvízközmű-vagyonról

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átfogó projekt indult az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda koordinálásában, amely részletesen felméri és jól kezelhető, hozzáférhető, a gazdasági és műszaki jellemzőket integráltan tartalmazó adatállományba rendezi a jelenleg működő és derogációs kötelezettséggel érintett hazai ivóvízközmű-vagyont.

Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. szerdai tájékoztatása szerint a négymilliárd forintból megvalósuló fejlesztés célja, hogy az önkormányzatok, szolgáltatók tényeken alapuló iránymutatást és keretet kapjanak a fejlesztések tervezéséhez, illetve a kapcsolódó gazdaságossági, valamint a pénzügyi fenntarthatóságot megalapozó számításokhoz.

Magyarországon évente mintegy 440 millió köbméter víz fogy el. Ez vezetékeken jut el a fogyasztókhoz, mivel a magyar lakosság 95 százaléka csatlakozott a közüzemi ivóvízhálózathoz; az ország ezzel élen jár a közép-európai térségben, Ausztriát is megelőzve.

A közlemény szerint az alapvető kémiai paramétereket tekintve a víz az ország egész területén megfelelő. Az öt kiemelt paramétert – a bór, a fluorid, a nitrit, az arzén és az ammónium-ion mennyiségét – vizsgálva azonban a magyar és európai uniós előírások szerint már csak a lakosság 77 százaléka jut megfelelő minőségű vízhez. Több mint 2 millió fogyasztónál nem megfelelő az ivóvíz minősége a kiemelt paraméterek, valamint a vas és a mangán mennyiségét tekintve – ismertette az NFP.

Országos szinten vizsgálva a megvalósult fejlesztések ellenére a meglévő víziközmű-infrastruktúra átlagos műszaki színvonala elavult, korszerűtlen – a közlemény szerint ezt hangsúlyozta Balla Krisztián, NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda szakmai vezetője a projekt szerdai budapesti nyitórendezvényén, hozzátéve, hogy a hatékony megoldás érdekében részletes, a rendszerek teljes állapotára kiterjedő felmérések szükségesek, amelyek alapján egyértelműen meghatározhatók a szükséges beavatkozások.

A projekt keretében olyan átfogó szakértői anyagok készülnek, amelyek meghatározzák az érintett területek további középtávú beavatkozásait, fejlesztéseit és beruházásait. Az elkészült adatállományhoz minden érintett hozzáférhet víziközmű-rendszereik korszerűsítése során. Az adatok nem csak a műszaki lépések tervezését, de a gazdaságossági, fenntarthatósági számítások elvégzését is segítik – emelte ki a projekt vezetője a közlemény szerint.

Default thumbnail
Előző sztori

Orbán Viktor: az európaiak támogatják a magyar kormány intézkedéseit

Következő sztori

Befejeződött a szennyvízberuházás Mindszenten + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek