Közélet

Ponta: nem veszik fel egyhamar Romániát a schengeni övezetbe

Ponta: nem veszik fel egyhamar Romániát a schengeni övezetbe

2015. október 4., vasárnap
Ponta: nem veszik fel egyhamar Romániát a schengeni övezetbe

Nem tűzik napirendre az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, mert továbbra sincs konszenzus az ügyben - közölte vasárnap a román média Victor Ponta román miniszterelnök egy szombat esti nyilatkozatát idézve.

Romániában azt követően kezdett foglalkozni a sajtó a két ország több mint négy éve halogatott schengeni felvételével, hogy

Ponta

szeptemberben több nyilatkozatában is összekötötte a témát a migrációs válsággal. A kormányfő - a schengeni tagságra utalva - szeptember 7-én rámutatott: Románia szolidaritást vállal európai uniós partnereivel a bevándorlók problémájának kezelésében, de az egyenlő kötelezettségek mellett egyenlő jogokra is igényt tart. Most látszik, "milyen igazságtalanság érte Romániát", amikor nem vették fel a schengeni övezetbe, hiszen most azon országok követelnek leghangosabban szolidaritást Romániától a bevándorlók ügyében, amelyek megakadályozták csatlakozását a schengeni térséghez - mondta akkor a román kormányfő. Victor Ponta most jordániai útja során úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökség tudósítójának, hogy "ugyanazok az országok, amelyek korábban is megvétózták a román és bolgár csatlakozást a belső határellenőrzés nélküli övezethez, Románia értésére adták, hogy továbbra sem támogatják a két ország felvételét, így az uniós bel- és igazságügyi miniszterek jövő heti ülésén nincs értelme erőltetni a döntést, amely csak konszenzussal hozható meg". Ponta hozzátette: jövőre a román csatlakozást rendre elutasító Hollandia lesz az EU soros elnöke, így a maga részéről nem lát esélyt arra, hogy (jövő ősszel lejáró) mandátuma végéig Romániát felvegyék a schengeni övezetbe. Ponta szerint Románia mindeddig - éppen a schengeni tagság reményében - Németországnál és Franciaországnál szigorúbb vízumpolitikát folytatott. A miniszterelnök úgy vélte: Bukarestnek el kell gondolkodnia azon, hogy enyhítse a román vízum kiadásának feltételeit például a jordániai állampolgárok számára, és ne tápláljon olyan illúziókat, hogy egyhamar a schengeni övezete tagja lesz. Kezdetben Németország és Franciaország ellenkezése, majd Finnország és Hollandia vétója akadályozta meg az eredetileg 2011 tavaszára tervezett román és bolgár schengeni csatlakozást a két országban tapasztalható korrupcióra hivatkozva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.