Pénteki programajánló: Tökfesztivál, Kowalsky meg a Vega, Nova Prospect

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

DSC_5837

Tökfesztivált tartanak Kiskundorozsmán, új bemutatóval jelentkezik a Pinceszínház, valamint több koncert várja a szegedieket: Molnár Dixieland Band, Kowalsky meg a Vega, Nova Prospect.

Hatodik alkalommal rendezik meg a Dorozsmai Tökfesztivált a Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban pénteken. A programsorozat 9.30-kor kezdődik gyermekjátékokkal, vetélkedőkkel, ügyességi versenyekkel, 10.30-tól 11.30-ig Tengeri Attila interaktív gyermekműsora várja a kicsiket, 15.30 órától 16 óráig Jerney Általános Iskola diákjainak fellépését tekintheti meg a közönség, amit 16 órától 17 óráig Talent énekstúdió fellépése követ, majd 17.30 órától 18 óráig Repülőgép-modell bemutatót tart Nagypál Gábor és Szilágyi Péter. 18.30-tól pedig indul a Töklámpás felvonulás a művelődési háztól a templomkertig és vissza. Mindezek mellett egész nap kézműves foglalkozások, Kalmár Benedek különleges tökök vására, töklámpakészítés, arcfestés, ugrálóvár, kisvonat és ugrálóasztal várja az érdeklődőket.

Öt hét alatt hatvan helyszínen háromszáz program, kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a nézőket az Őszi Kulturális Fesztiválon, az idei fesztivált is – amely immár a huszadik – a műfaji sokszínűség jegyében szervezték meg. A rendezvénysorozat különlegessége, hogy amatőr és professzionális fellépők műsorai egyaránt megtalálhatók a programkínálatban: az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek egyaránt bemutatkoznak a város és az egyetem polgárai előtt. Részletes program ITT.

A Kowalsky meg a Vega ad koncertet a JATE Klubban 21 órától. A felvezetésről 20 órától a Dorothy gondoskodik.

Molnár Dixieland Band koncert várja a közönséget a Millenniumi Kávéházban 19 órától.

19:30-tól tartja új darabjának bemutatóját a szegedi Pinceszínház, Bernard Slade Jövőre veled ugyanitt című művét októberben összesen három alkalommal tekintheti meg a közönség. “A történet Doris, a boldog házasságban élő asszony, és George, a nős könyvelő köré épül. A férfi és a nő véletlenül fut össze egy kaliforniai tengerparti fogadóban, találkozásuk másnapján pedig arra ébrednek, hogy egymás karjaiban töltötték az éjszakát. Különös szerelmi kapcsolat kezdődik kettejük között, melynek lényege, hogy évente egyszer ugyanabban az időpontban, ugyanott egy kellemes hétvégét töltenek együtt, s azután mindketten mennek a dolgukra. Mind a ket ember házasságban él. Elvileg jó házasságban. De akkor miért történhet meg mégis, hogy 25 éven keresztül minden évben egy hétvégét együtt töltenek? Szakítani kéne? Együtt folytatni? Ilyen áron, ilyen alapokra lehet építeni? Ez a kapcsolat is oda jutna mint a másik? Erre keressük a választ, bár az is lehet, hogy nincs is válasz…” – olvashatjuk az előadásról, melynek karaktereit Papp Gabriella és Varga Bálint eleveníti meg.

Péntek estére is húzós koncerttel készül a LIVE Music Club: a 21 órától induló bulin a kecskeméti powerpop Nova Prospect mutatja be “Szemben az óriás” című lemezét, olyan vendégek társaságában, mint a fővárosi Our Youth, a Post-Hardcore The Heartless Aisha és az Alternative Metalt játszó szegedi Skore.

21:30-tól a Crossroad zenekar lép fel a Városi Rock Klubban.

Folyamatos kiállítások, programok:

A Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatában megszabott katonai uniformissal, és az arra vonatkozó írott és íratlan szabályokkal foglalkozik a Móra Ferenc Múzeum új fotókiállítása. Az „Egyenruhában nem lehet fagyizni” című tárlat „katonához nem illő” tevékenységek közben mutatja be az alkotókat. Az alkotók, Donka Gergely és Molnár Judit Lilla különböző, „katonához nem illő” élethelyzetekben készítettek magukról egyenruhás fotókat. Az egyenruhában történő fagylaltozásnak, az esernyő használatának vagy a kokárda kitűzésének tilalma és egyéb meglepő szabályellenességek is megjelennek a kiállításon.

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. 1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

afrika-kiallitas17kf
“Csak a jó meleg Afrika – A fekete kontinens állatvilága” címmel tekinthető meg kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban december 31-ig. A tárlatra belépve a Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén élő maszájok házában találják magukat a vendégek. A néprajzi anyagban hangszerek, használati tárgyak, textilek szerepelnek. A következő teremben a kontinens állatvilágát mutatják be testközelből az érdeklődőknek. Az anyagban szerepelnek olyan ismertebb fajok, mint a zebra, az oroszlán vagy a krokodil, a tárlat egyik különlegessége pedig az a körülbelül 350 kilós elefántfej, melyet az egyik terem falára erősítettek a múzeum munkatársai. A ritka állatok közül a madagaszkári cibetmacskafélék közé tartozó fosszák és a szintén a szigeten élő gyűrűsfarkú maki vagy más néven katta is megtekinthető a tárlaton. A kiállításról nem hiányozhat a gyermekfoglalkoztató sem, ahol játékos formában mutatják be Afrika érdekességeit a legfiatalabb látogatóknak. Táblagépek segítségével egy afrikai faluba kalauzolják a vendégeket, hangeffektusokkal pedig különböző állatokat és egy vihart idéznek meg. A tárlat anyaga a Nagykárolyi Városi Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a Savaria Múzeumból, magángyűjtőktől és vadászoktól érkezett Szegedre. A néprajzi tárgyakat pedig a nagyszebeni Astra Múzeum anyagából válogatták.

erme01

Tapintható kiállítást tekinthet meg a közönség a Móra Ferenc Múzeumban: az Ujj-É című tárlaton érméket foghat kézbe, tapogathat meg bárki a Kultúrpalotában. Egy újszerű kezdeményezés kapcsán jött létre az a tapintható érem-kiállítás, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatnak most be. A közel száz alkotást tartalmazó tárlaton bárki megfoghatja az érméket, sőt! A kiállítás kifejezett célja, hogy a tapintható érmék segítségével közelebb hozza a tárgyakat a látogatókhoz. A tárlaton tizenhét kortárs éremművész alkotásait mutatják be, melyek mindegyike izgalmat rejt magában tapintás szempontjából. Az érméket különleges biztonsági szalaggal látják el, valamint biztonsági kapukkal őrzik, így garantálva épségüket. A technológiai megoldás révén a kiállítás helyszínén a látogató szabadon mozoghat az éremmel, elveheti a teljesen nyitott tárolóból, leülhet, összehasonlíthatja más darabokkal, azaz: „ismerkedhet” vele.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Rögbi: történelmi sikert arattak a szegedi Gorillák

Default thumbnail
Következő sztori

Erdélyi Pálinka Lovagrend alakul

Legutóbbi hasonló cikkek